Над 1/5 от населението на планетата (1.4 млрд. души), няма достъп до електричество. 40% пък зависят от примитивни и токсични нагревателни "уреди", за да приготвят храната си | webcafe.bg
newscafe

Една пета от планетата без ток - и Горно Осеново също

Webcafe.bg , По БНТ, в. "Вяра", БНР, БТА и Е79
22.09.2010, 14:27 (обновена 22.09.2010, 16:01)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

"Много политици през годините на прехода са лъгали хората с обещания, сега Трайчо Трайков е дал дума, че изграждането на електрическата мрежа на Горно Осеново вече е залегнала в инвестиционния план на енергийното дружество ЧЕЗ за 2010 г.", заяви преди няколко месеца депутатът от ГЕРБ Атанас Камбитов. Верно, много са ги лъгали хората...

Над една пета от населението на планетата - 1.4 милиарда души, живее без ток. Сред тях - и по-малко от стотина души от рилското село Горно Осеново...

По традиция при всяка среща на върха на ООН излизат потресаващи данни за състоянието на планетата. На сегашната, посветена отново на Целите на хилядолетието за развитие, се появи докладът на Международната агенция за енергията (МАЕ). Според изследването повече от 1/5 от населението на планетата (1.4 млрд. души), няма достъп до електричество. 40% пък зависят от примитивни и токсични нагревателни "уреди", за да приготвят храната си.

Огромна част от хората на планетата все още живеят в епоха, която няма нищо общо с определението "модерна", коментира Франс прес. Според доклада подобно положение е "срамно и неприемливо".

На срещата на върха в ООН, на която беше и българският министър-председател Бойко Борисов, целите на хилядолетието бяха потвърдени, макар че крайният срок за постигането им - 2015-а, беше определен като трудно изпълним. "За съжаление днес трябва да отчетем, че едва ли ще ги постигнем", в съвсем прав текст заяви германският канцлер Ангела Меркел.

През 2000 г. Организацията на обединените нации си постави 8 цели, с които всичките й 191 страни-членки, в това число и България, се съгласиха да изпълнят до 2015 г. В декларацията за Целите на хилядолетието, приета през септември същата година, световните лидери се съгласиха да се борят с бедността, болестите, неграмотността, дискриминацията на жените. 

През септември 2010-а вече се появи ясно изразен скептицизъм в постигането им след 5 години... 

Токът не стига за всички - както и храната

19.5 млн. жители на щата Ню Йорк консумират ток колкото всичките 791 млн. обитатели на африканските страни на Юг от Сахара - с изключение на република Южна Африка, която е по-напреднала.

Според прогнози на МАЕ 1.2 млрд. души ще продължават да живеят без ток през 2030 г. - по-голямата част в селските райони на африканските страни на Юг от Сахара, в Индия и в други развиващи се райони в Азия.

Невъзможността да се осигури достъп до съвременни услуги за доставка на електроенергия пречи на икономическия и социален прогрес, а този проблем трябва да бъде решен, ако искаме да се постигнат Целите на хилядолетието, пише в доклада на МАЕ.

За разлика от това обаче Китай напредва бързо и през 2015 г. се очаква там да има електроенергия за всички. Латинска Америка се очаква да постигне тази цел през 2030 г.

Преди ден държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви вчера създаването на Световен съюз на чистите нагревателни уреди, чиято цел е до 2020 г. да бъдат снабдени с нетоксични готварски печки 100 милиона домакинства.

Колко жизнеутвърждаващо. И какъв добър бизнес за производителите на бяла домакинска техника. Дано успеят да им прокарат ток на тия сто милиона домакинства, а после - и да им осигурят работа, за да си плащат тока.

Иначе Клинтън даде силни аргументи за чистите нагревателни уреди: как всяка година по света
1.9 млн. души, главно жени и деца, умират от последиците за здравето на отровния дим на домашните готварски уреди: пневмонии, хронична дихателна недостатъчност, рак на белия дроб. Освен това тези пушеци допринасят за глобалното затопляне.

Няколко от тия сто милиона готварски печки може да доставят и в Горно Осеново, ако дотогава там изобщо е останал жив човек. 

От Африка към Горно Осеново...

Хронология на българското лицемерие:

Някъде в 1996-а (тогава управляваше соцправителство): Сами с магарета жителите на Горно Осеново, тогава повече на брой, вдигнали стълбове през гората към къщите, за да постави  "Електроснабдяване" жиците. Дотук. 

2005-а (електроразпределителното дружество още е на държавата): Ура, ура, ток - частна фирма поставя 23 улични лампи, които светят по няколко часа на ден със светлина от 4 фотоволтаични панела, инсталирани в двора на църквата.

След няколко месеца батериите се развалят и дотук.

2007-а (вече имаме ЧЕЗ): От община Симитли пращат ли, пращат писма  до електроразпределителното дружество с молби и проекти за осветяване на Горно Осеново. Отговорът оттам бил, че за тях това е "невъзвръщаема инвестиция". Според "ЧЕЗ България" в лицензията им селото  фигурира като неелектрифицирано, поради което нямат задължение към него.

Януари 2010-а: "До два месеца проблема с електрифицирането на симитлийското село Горно Осеново ще бъде решен". Ето това е казал народният представител от ГЕРБ за Благоевградски регион Атанас Камбитов. "Имам личното уверение на Трайчо Трайков, министърът е категоричен, че в инвестиционната програма на ЧЕЗ за тази година селото е включено за електрифициране. Най-много два месеца са нужни и само още малко търпение и всичко ще се подреди. Пак казвам престъпление е в европейска България да има населени места без ток", заяви Атанас Камбитов.

"Бях дал дума, че ще съдействам на хората в Горно Осеново още по време на предизборната си кампания. Всеки трябва да носи отговорност за това, което обещава. Аз изпълних моето обещание", казва Камбитов.

Така е - обещанието е изпълнено... Ток няма.

Февруари 2009-а: Пак писмо от Горно Осеново до ЧЕЗ с искане да се прокара ток. Оттам обясняват как  79 лева струва попълване на формуляр, а после и по 440 лева на домакинство за свързване към електромрежата. 

Официален коментар по БНТ от ЧЕЗ: "Ние принципно имаме задължението и ще направим всичко необходимо да ги свържем. Принципно, когато става въпрос за населени места, в които няма възвращаемост на инвестицията, ние се опитваме да се уговорим с хората те да инвестират в съораженията, след което ние да го изкупим..."

19 юли 2010-а: В Горно Осеново ще има ток, ако местните хора направят просека, казва заместник- изпълнителният директор на "ЧЕЗ Разпределение" Иван Гюровски. "Там теренът е много труден (10 км черен път - бел.р.) и не може да се работи по всяко време. От администрацията в Симитли получихме уверението, че местните хора ще разчистят терена, за да може да се строи", каза Гюровски. 

.....и така нататък, и така нататък. Докато вероятно и последният комин в Горно Осеново спре да дими.  

Ясно е, че до 2015-а Целите на хилядолетието няма да бъдат постигнати.

А ток ще светне ли в Горно Осеново поне за местните избори 2011-а?

Oще: герб  глад  горно осеново  електричество  криза  оон  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани