Лукановите куфарчета с пари били реалност | webcafe.bg
newscafe

Лукановите куфарчета с пари - реалност

Webcafe.bg
07.11.2011, 11:16 (обновена 07.11.2011, 12:10)
долари, пари

Крум Благов: България не беше ограбена. Грабеж е, когато някой ти опре нож в гърлото. България беше раздадена...

Бившият депутат от левицата Добромир Гущеров е стартирал бизнеса си с безлихвен заем, който му позволил да натрупа около 1 100 000 лева чиста печалба, без да полага особени усилия. Това каза по bTV днес писателят Крум Благов, който се занимава с мистичния "първи милион" на богаташите, натрупали огромните си капитали веднага след падането на комунистическата власт."

Новата книга на издателство "Репортер" - "Първият милион" с автор Крум Благов, излиза днес, 7 ноември. Това е документално разследване за произхода на парите на десет от най-богатите българи: Валентин Моллов, Васил Божков, Георги Гергов, Димитър Барбуков, Добромир Гущеров, Иво Недялков, Илия Павлов, Николай Банев, Славчо Христов и Христо Ковачки.

С документи от архивите на БКП, комсомола и ДС, се дава отговор на въпроса - раздавани ли са куфарчета с пари след 10 ноември 1989 г. и как са започнали бизнеса си българските олигарси. Особено интересни са разказите на още живите бивши членове на Политбюро и секретари на ЦК на БКП, на секретарите и на други отговорни служители на ЦК на Комсомола, сред които има видни в момента политици.

Някои партньори на героите на книгата по време на началните им стъпки в бизнеса са проговорили за първи път пред автора. "Първият милион" възстановява "икономически досиета" на част от най-видните фигури на прехода. Всичко, описано в книгата, е документирано

Гущеров, който е сред хората, признавали в интервюта, че е имало т.нар. раздаване на пари, има подписан договор със съдружник на Андрей Луканов. "Аз разполагам с него. Той получава безлихвен заем при курс 3 лева за долар, а го връща при курс 18.95. Това означава, че само ако е обменил парите навреме, е получил чисти 1 100 000 лева.

Всъщност договорът облагодетелства Гущеров да направи застрахователно дружество. Той обаче не го създава веднага, а по-късно, разказа пред bTV Благов, давайки да се разбере, че бившият народен представител е "заредил резервоара", преди да се впусне в реалния бизнес.

По време на изследванията си Крум Благов установил, че характерно за милионерите с т.нар. "червени куфарчета" е, че нямат успешни сделки с друг, освен с държавата. Той обясни, че преди време се е свързал с Добромир Гущеров. По това време червеният бизнесмен бил в Австрия и двамата се разбрали да се видят по-късно в София. Благов изпратил въпроси по пощата, но така и не получил нито отговори, нито среща. 

"България не беше ограбена. Грабеж е, когато някой ти опре нож в гърлото. България беше раздадена. Раздадоха я тези, от които се очакваше да се грижат за парите на държавата и да ги умножават", категоричен е Благов.

Според него раздаването на капитали не е координирана партийна акция, тъй като в началото на 90-те години на миналия век в БСП е имало няколко враждуващи течения. "Всяко от тях си е създавало собствени икономически ешелони. Всъщност схемата, която се приписва на Андрей Луканов, беше усвоена и от други след него - по времето на Любен Беров, на Иван Костов и на Жан Виденов", смята Крум Благов

Oще: андрей луканов  бизнес  българия  добромир гущеров  книга  крум благов  куфарчета  олигарси  пари  преход  първият милион 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

10 rossbul | 24.03.201213:39

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

9 Ицо | 08.11.201111:02

Всичко е така. Само че не е точно куфарчета с пари - както се разбира взет е заем изгодно, след това е девалвиран лева и заема е станал малък и е върнат лесно.
Но тогава заеми не се даваха лесно, а само на привилегировани.
Държавата се ограбва ... или раздава - така е.
Но това продължава и сега - свидетели сме как БДЖ се разграбва и от сегашните управляващи които вече 2 години управляват.
Лошото е че като отиде в частни ръце, часниците изнасят парите си в чужбина и България става все по-бедна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

8 ivorad | 08.11.201101:14

Само да вметна - изразът "куфарчета с пари" следва да се интерпретира не само буквално, но и метафорически. Защото наред с "куфарчетата" се раздаваха безумни преференции на "нашите" бизнесмени, а от тези неща се печелеха страхотни пари без никакъв риск: всеки път, например, когато близки на покойния Ил.Павлов обясняват просълзени из медиите "колко много рискувал, милият, когато внесъл първия си кораб със захар", умирам от смях - в страната бяха останали 10 тона от този продукт, нашето момче имаше единственото разрешително за внос, обаче поел страшния риск и.......направил първия си милион......
Такива и още стотици подобни схеми бяха в основата на натрупването на първите големи пари. Куфарчетата, физическите куфарчета, бяха един обикновен орнамент в пейзажа на Големото Краднене! А то се правеше по запазените канали за търговия и контрабанда, входно-изходните сделки с държавните предприятия, приватизационните сделки на уникални цени, заменките и пр. фитки.....
Славни години! Няма да се повторят....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 07.11.201122:04

Имам достатъчно лични впечатления, за да кажа, че куфарчета имаше, но далеч не бяха единствения начинм, освен другото не забравяйте и естествения процес на възвисяването на умелите измамници в собствените им среди. Организации като СИК и Мултигруп се превърнаха за броени години в тълпа надлъгващи се едни други тарикатчета и много от бандюгите на нашето време се коренят именно в тая втора вълна поникнала от по-ниските нива помощници. Аз не съвалявам, че не съм се доредил - живея естествен живот, а не подарък, куфарчетата са като печалба от тотото - еденици са печелившите, които остават богати за дълго. Истинския проблем не е възможността, която са имали, а това, че и до днес държавата е опитомена да създава възможности по избор на избарни, вместо да остави естествения подбор да реши кой става за предприемач и кой за нищо не става. Не можем да ги накажем и не бива да си губим времето с вменяване на хора от техните среди властта да наказват себеподобните си - така само повтаряме същата история отново и отново: Даваме властта да избират кой да успее и кой не на длъжностни лица, а не на пазара и уменията. Надявам се българите да разберат рано или късно, че единственото средство срещу олигарсите е свободата, а не силната ръка - ръката винаги се оказва на някой нов олигарх въпреки преданията и едва ли не свещенотъпата вяра на някой българи в Пиночетщината.

Това е друга тема, но ония що говорят за решение на проблемите ни чрез някой наш си Пиночет не е зле да почетат внимателно историята на Чили от последните 40 години, за да видят откъде е дошъл шанса за страната и има ли нещо общо с тоя прехвален генерал или световните кризи са првалили новата олигархия..., но това е друга тема...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 07.11.201119:04

Искам да вляза за малко и да ви дам единствено истинско правило което трябва да се следва от гражданите на Р. България, отдавна публикувано и закачено на стената на клуба „Картонажен работник“, в град Васюки по време на великият шахматен сеанс даден от Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей на 160 дъски.

А именно: „Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се”
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 07.11.201116:58

Драги ми Оня,куфарчетата не са недостатък нито на социализма,нито на капитализма.Те са само куфарчета.Носителите на недостатъците са хората.Не случайно Jean-Paul Sartre /1905-1980/ е напълно убеден,че "Адът са другите хора"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

4 Scooby Doo | 07.11.201115:42

За милиони няма закони, защото законите се пишат от милионите. По целия свят е така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.11.2011, 14:37

3 Недялка Димитрова | 07.11.201114:54

Не знам дали ще получа отговор,но бих искала да знам,защо след като се говори вече 20 години за тези куфарчета ли куфари ли,оторизираните институции не се произнесоха по въпроса.Има ли виновни и ако има къде са тези лица,кога ще носят отговорност за действията си?Толкова правителства минаха от тогава и до сега никаква гласност по въпроса.При това затруднено финансова положение на България не са ли интересни тези куфарчета?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 07.11.201113:19

Дедо, куфарчетата са недостатък на социализма, а не на капитализма!
Иначе ме кефиш, под всяка статия.....и мрачното време днес го припиши на капитализма.
Социализма ше победи!
Ти си баш като чукчите в Сибир, дето още взривяват влакове, понеже не значт че войната е свършила Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 07.11.201112:30

Искам да повярвам,че изнесеното от автора е истина,защото ще докаже дълбоката нечистъплътност на капитализма и на пазарните отношения.Но в списъка от крадливи милионери,подбрани по политически признак,някак си "случайно" отсъстват най алчните и корумпирани мафиоти-милионери.
Дано поне хонорара за книгата да оправдава премълчаването им.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани