Меркел и Саркози предложиха нов договор за ЕС | webcafe.bg
newscafe

Меркел и Саркози предложиха нов договор за ЕС

Webcafe.bg
05.12.2011, 20:01 (обновена 05.12.2011, 20:04)
Никола Саркози и Ангела Меркел

Снимка: © Getty Images

"Надявам се да възстановим поне малко от изгубеното доверие на срещата на лидерите на ЕС в петък", заяви Меркел

Aвтоматично налагане на санкции за страните членки, които нарушат изискването за не повече от 3% бюджетен дефицит, какъвто се изисква и според сега действащите правила на еврозоната. Това предвижда новият договор, за който се споразумяха днес лидерите на Германия и Франция.

Те искат нов договор за всички 27 страни от ЕС или поне за 17-те от еврозоната, съобщи френският президент Никола Саркози след работен обяд германския канцлер Ангела Меркел. В сряда двамата ще предложат серия от реформи за преодоляване на дълговата криза в еврозоната на президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой преди откриването на кризисната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Франция и Германия искат да има срещи на върха на еврозоната всеки месец, докато трае кризата, допълни Саркози.

Съдът на ЕС няма да може да отменя националните бюджети, допълни френският президент. Ангела Меркел изтъкна, че Съдът на ЕС трябва да може да проверява дали бюджетите съблюдават "златното правило" за бюджетна стабилност, но не и да обявяват бюджетите за нищожни.

В замяна Франция и Германия ще поискат въвеждане на засилено и хармонизирано "златно правило" за бюджетна стабилност на европейско равнище, за да могат конституционните съдилища на всяка страна да проверяват дали бюджетите осигуряват възстановяването на равновесието, подчерта Никола Саркози.

Освен това двете страни се обявяват за постоянен спасителен фонд още през 2012 г., вместо през 2013, като решението за това да бъдат взима с мнозинство от 85 %, вместо с единодушие.

Германия подкрепя мнението на Франция, че частните кредитори не бива повече да бъдат принуждавани да приемат отписвания на суверенен дълг на други членки на еврозоната, както стана с Гърция.

Отписването на 50 % от гръцкия дълг от европейските банки няма да се случи отново, случаят с Гърция е бил извънреден, стана ясно още от думите на двамата лидери.

Саркози подкрепи силната съпротива на Меркел срещу еврооблигациите - съвместни дългови книжа за еврозоната, при които страни като Германия ще трябва да плащат също такива високи лихви по дългосрочните облигации като Гърция. Той се съгласи, че еврооблигациите "в никакъв случай не са решение на кризата".

"Надявам се да възстановим поне малко от изгубеното доверие на срещата на лидерите на ЕС в петък", заяви Меркел. "Намираме се в трудна ситуация и трябва да възстановим доверието, защото пострада репутацията ни, че може да се разчита на нас", каза тя. По думите й абсолютно задължително е да се покаже, че Европа е "сигурно място за инвестиции".

Инвеститорите дават предпазлива подкрепа на новината. Курсът на еврото към долара и борсовите индекси тръгнаха нагоре, а лихвите по италианските дългови облигации слязоха под 6%, което е сериозна промяна спрямо 7.48% само преди седмица.

Oще: германия  дефицит  доверие  договор  ес  криза  меркел  саркози  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани