ЕК пита правителството защо хитрува с "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

ЕК пита властта защо хитрува с "Южен поток"

Webcafe.bg, по БНР
29.03.2014, 13:29 (обновена 29.03.2014, 13:55)
южен поток

Снимка: © Газпром

Преговорите между Брюксел и Москва за газопровода "Южен поток" са замразени

Европейската комисия поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство. По този повод вече е изпратено специално писмо до българските власти, научи БНР.

Става дума за приетите вече от ресорната парламентарна комисия изменения в Закона за енергетиката, предложени от двама депутати от левицата. Те предвиждат промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор.

Това би го изключило от обхвата на Третия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

В края на миналата година Европейската комисия поиска предоговаряне на двустранните договори, сключени между Русия и шестте страни по проекта, тъй като те не покриват изискванията на Третия енергиен пакет, предвиждащи достъп до 50% от капацитета на газопровода на трети страни.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че тя е била информирана за готвените законови промени и е обезпокоена дали те съответстват на европейското законодателство. Затова комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в което иска изясняване на плановете на управляващите.

От Еврокомисията уточниха, че това писмо не е част от правна процедура срещу България - тъй като въпросните проблемни текстове все още не са част от българското законодателство - и че на този етап комисията само задава въпроси.

В края на миналата година България официално упълномощи Европейската комисия да води преговорите с Русия за промени в междуправителственото споразумение за "Южен поток", които да изчистят несъответствията му с европейското законодателство.

Министърът на енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че въпреки това, работата на българската страна по проекта продължава на експертно и техническо ниво.

По газопровода "Южен поток" може да се доставя гориво в Европа през Черно море, заобикаляйки Украйна и Турция. До 2018 г. той трябва да даде възможност за предоставяне на 15% от енергията, внасяна в ЕС.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 29.03.201418:43

Хаха, нашите да питат Германия, с какъв статут е Северен поток. Иначе става "Моето си е мое, чуждото - общо". Което си е лееекичко нагло от страна на Германия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 29.03.201415:50

ЕК пита властта защо хитрува с "Южен поток" и отговорът е прост: защото във властта са дребните душици на България... андрешковците...
   

оценка

+0 -0