Ново решение подобрява защитата на лични данни онлайн | webcafe.bg
newscafe

Личните данни може да се изпарят от Мрежата

Webcafe.bg , По BBC
17.06.2010, 18:23 (обновена 17.06.2010, 20:30)
компютър, интернет

Споделяй по-малко онлайн, за да бъдеш по-сигурен офлайн

Личната информация би могла да бъде по-защитена, ако стане възможно данните да "избледняват", предлага ново изследване.

Холандският изследовател Харолд ван Херде търси начини информацията, която сайтовете събират за посетителите си, постепенно да "деградира" с течение на времето. Бавното заместване на подробностите с по-обща информация може да помогне при неволно разкриване на сведения, казва той.

"Има толкова много слаби места в сигурността, че човек никога не може да бъде уверен, че данните му са в безопасност", казва ван Херде.

Изследователският проект, реализиран в Центъра за телематика и информационни технологии (CTIT) на университета в Твенте, опитва да промени начина, по който базите данни управляват информацията за потребителите и клиентите.

Възможността тези бази да събират информация изкушава фирми и организации да трупат информация - просто в случай, че тя се окаже полезна, коментира ван Херде пред BBC News.

Опасностите от съхраняването на данни за нас за дълго време или завинаги на много различни места в Интернет е доказана многократно. Понякога тази информация изтича случайно или по замисъл на създалите системите, припомня ученият.

"Хората правят грешки, хората са податливи и на подкуп", казва той. "Личните данни не могат да бъдат защитени, не можете да бъдете сигурни, че те не са били разкрити. Политиките за защита на личните данни просто са твърде слаби."

Вместо отказ от използването на услуги, които събират данни, Ван Херде смята, че би било по-лесно хората да си дават данните, като знаят, че съществува практика, която ги кара да "деградират" с течение на времето.

Първоначално биха могли да бъдат съхранявани всички подробности за вас. След това конкретните подробности постепенно биха могли да бъдат заменени с по-обща информация.

При търсене на информация за местонахождение на потребителя точните му GPS координати биха могли да бъдат заменени с име на улица, после с квартал - и накрая само да се указва град.

"Може постепенно подробностите да се заменят с по-общи стойности", казва той.

Освен че така ограничава последиците от каквото и да е разкриване на данни, подобна политика би могла да застави фирмите да формулират по-изрично каква лична информация събират и за какво ще я използват.

"В повечето случаи няма сериозна причина компаниите да съхраняват данни толкова дълго време" коментира Харолд ван Херде.

Oще: лични данни  онлайн 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани