Акция на МВР в Стара Загора разкри, че фирми, строящи "Тракия", са подкупвали чиновници от пътната агенция | webcafe.bg
newscafe

Акция на Цветанов компрометира "Тракия" - и Плевнелиев

Webcafe.bg
16.07.2011, 12:36 (обновена 17.07.2011, 11:38)
цветан цветанов, бойко борисов

Акция "Спокойствието" на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов компрометира една от гордостите на премиера Борисов - магистрала "Тракия"

Строителни фирми, които участват в строежа на магистрала "Тракия", са плащали подкупи на служители на национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) и автомобилната администрация, за да работят спокойно. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус".

Акцията се случва ден след като в парламента бяха внесени мотивите за трети вот на недоверие на кабинета, този път заради провала в работата на вътрешния министър - за провала във вътрешната политика, сферата на сигурността и отложеното членството в Шенген. Предстои и поредният доклад на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, който трябва да бъде огласен идната сряда, 20 юли.

След сигналите за изнудване в Стара Загора била задействана полицейска операция "Спокойствието". При нея в момент на получаване на подкуп от 7200 лева са задържани двама служители на агенция "Пътна инфраструктура". От НАПИ отказват да коментират случая със задържаните си служители до приключването му...

Подкупът е бил даден от представители на фирмата "Трейс" - изпълнител на строителството на АМ "Тракия" и на една от фирмите подизпълнители. Двамата, които са го дали, са били задържани на пътя след предаването на парите.

Последвали са и обиски в офисите на Държавната автомобилна инспекция в Стара Загора, където са намерени над 70 000 лева, с които строителни фирми, които са работили по магистралата през последните десет месеца са плащали, за да гарантират спокойствието при работа, каза Цветанов.

Министърът посочи, че снощи е бил задържан и шефът на ДАИ-Стара Загора Ангел Димитров. Впоследствие на него му е прилошало и е настанен в болница. Състоянието му е стабилизирано.

В офиса на АПИ-Свиленград са открити 12 000 лева, каза още министър Цветан Цветанов. Процесуално-следствените действия продължават.

Разпитват се лица, извършат се претърсвания на адреси, ползвани от задържаните при специализираната операция, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР-Стара Загора комисар Алекси Алексиев.

В рамките на операцията до този момент са арестувани около 15 души. Акцията продължава.

Предстои да се прецизира обвинението спрямо задържаните. Делото се наблюдава от Окръжна прокуратура. Наблюдаващият прокурор трябва да вземе отношение на кого ще бъдат повдигнати обвинения. На част от задържаните ще бъдат наложени 24-часови мерки, останалите ще бъдат разпитани и освободени.

По късно, в Пазарджик, вицепремиерът обясни, че хората са следени четири месеца. Схемата е от една година. Двамата служители на АПИ са засечени с 2200 лева и още 16 000 в офиса в Свиленград. Оказало се, че данък "Спокойствие" е вземан от всеки камион - 100 лева месечно. "Трябва да има контрол над контрольорите", каза Цветанов.

Какво става?

На практика акцията на МВР компрометира гордостта на премиера Борисов и на строителния министър Росен Плевнелиев, който има и най-високия рейтинг в кабинета, измествайки Цветанов, номер 1 допреди месеци.

Само преди време министърът на регионалното развитие и благоустройството обяви, че проверки и изследвания на материалите, с които се строи "Тракия", са доказали, че са качествени. Тя бяха направени по повод обвинения и твърдения от БСП, че в магистралата се влага пепел от мини вместо инертни материали.

Социалистите представиха и специализиран доклад за твърденията си. От своя страна Плевнелиев заяви, че че става дума за едни и същи изследвания, но БСП ги четат като "дявола Евангелието", защото се посочва, че положената настилка ще се деформира, но при температура от 1000 градуса.

Акцията в Стара Загора на практика удря по ведомството на Плевнелиев и лично по него, тъй като агенция "Пътна инфраструктура" е на подчинение на МРРБ. В края на предишното правителство, заради аферата Батко, тя мина към МС и лично към премиера. Кабинетът на ГЕРБ върна нещата на старото им място.

В последно време силовият вицепремиер, чийто обтегнати отношения с другия вицепремиер Симеон Дянков не са тайна, показа също и добър контрол върху парламентарната група на ГЕРБ. Както е добре известно, Цветанов изгради и структурира партията по места и подбира голяма част от депутатите. Преди дни ПГ на ГЕРБ бламира кандидатурата на Дянков за шеф на НОИ в лицето на Бисер Петков.

"Благодарение" на отсъстията на депутати от мнозинството, бе отхвърлен и очаквания от дълго време закон за конфискациите, който ще може да се внесе отново едва след 3 месеца.

МВР почна да констатира и укрити доходи, и незаконно строителство

Междувременно пресцентърът на МВР съобщи и за акция на 14 юли в хотелски комплекс в местността "Щъркелово гнездо" в района на язовир "Искър", където били констатирани укриване на доходи и незаконно строителство. Първото сочи към ведомството на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, второто - към това на Плевнелиев.

Съобщението гласи: "При преглед на документацията на комплекса, стопанисван от столично дружество, са установени множество груби нарушения. 
Повечето от гостите на хотела не попълвали адресни карти, при отчитане на дневните обороти голяма част от тях не били фискализирани, което от своя страна водело до неплащане на дължимия данък и респективно до нанасяне на щети за републиканския бюджет.

Извършено е било и замерване на застроените площи, за които собствениците не могли да представят строителна документация. В хода на проверката е установено, че на територията на комплекса се съхраняват 37 лодки и 44 моторни джета.

Голяма част от тях били без обозначителни номера и документи за собственост. Съставени са констативни протоколи и актове за установените нарушения. Продължава работата по изясняване на собствеността на плавателните съдове".

Oще: акция  даи  магистрала  мвр  министър  офиси  подкупи  тракия  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани