Европейската комисия отхвърли искането на България за отлагане с още две години на срока за влизане в сила на екологичните изисквания спрямо пет от топлоелектрическите ни централи | webcafe.bg
newscafe

ЕК отхвърли искането на България за ТЕЦ-овете

Webcafe.bg
06.05.2010, 19:00 (обновена 06.05.2010, 19:22)
Тец марица изток 3

Снимка: © Енел

ТЕЦ Марица изток 3

Европейската комисия отхвърли искането на България за отлагане с още две години на срока за влизане в сила на екологичните изисквания спрямо пет от топлоелектрическите ни централи. 

Решението на комисията е от 4 май, но е публикувано в официалния вестник на Европейския съюз днес. Практика е решенията да влизат в сила на следващия ден след публикуването им в официалния вестник на ЕС.

С писмо от 31 декември България поиска Европейската комисия да отложи с още две години срока за влизане в сила на екоизискванията спрямо ТЕЦ-овете и така той да стане 31 декември 2014 година. Този срок е необходим, за да могат петте топлоелектрически централи - ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел" ЕАД, "Марица 3" ЕАД, ТЕЦ "Република и ТЕЦ "Сливен" да изградят необходимите съоръжения съгласно екологичните изисквания. Исканията са направени съгласно Договора ни за присъединяване в ЕС, където се предвижда в случай на влошена икономическа ситуация да се даде възможност за предоговаряне на някои от подписаните споразумения.

Българските власти обосновават своето искане с икономическите затруднения, които са довели до съществено забавяне на инвестициите, необходими за модернизиране или замяна на съответните инсталации. Следователно инсталациите не биха могли да отговарят на изискванията на Директивата за ограничаване на емисиите на определени замърсители във въздуха, изпускани от големи горивни инсталации от 2001 година и тяхната експлоатация ще трябва да бъде преустановена.

Съгласно искането, отправено от България, затварянето на инсталациите би застрашило електро- и топлоподаването в югоизточния и югозападния регион на България. То би довело и до затваряне на близките мини, чиято експлоатация зависи от потреблението на въглища за горивните инсталации.

Комисията обаче счита, че предполагаемите затруднения на България не произтичат от правилата на ЕС за вътрешния пазар, а са свързани със спазването на законодателството на ЕС в областта на околната среда. Това не са краткосрочни затруднения, възникнали през трите години след присъединяването на България към ЕС. Те са съществували към момента на съставяне на Акта за присъединяване и за това искането на България не попада в приложното поле на член 36 от Акта за присъединяване и следва да бъде отхвърлено като недопустимо.

Директорът на дирекция "Кохезионна политика за околната среда" - управляващ орган на Оперативна програма "Околна среда" Малина Крумова коментира пред БГНЕС, че е почти невъзможно да бъдат използвани средства от оперативната програма, за да се покрият екоизскванията за ТЕЦ-вете в срок. Сектор "въздух" не е приоритет в програмата и дори и преди да се направи искане до ЕК за промени в програмата трябва да бъде направен анализ. Дори и да се стигне до искане до комисията цялата процедура би могла да продължи до края на 2011, което ще обезсмисли до голяма степен усилията в тази посока.

Oще: европейска комисия  екология  енергетика  тец 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани