Помилваха "нелетящите" торбички | webcafe.bg
newscafe

Помилваха "нелетящите" торбички

Webcafe.bg, по БГНЕС и Фокус
29.09.2012, 13:11 (обновена 29.09.2012, 22:56)
торбичка

Летящите торбички влязоха в наредбата за продуктова такса, нелетящите - не

Власт и бизнес постигнаха поредния компромис - този път по прилагането на наредбата, с която от 1 октомври се вдига таксата върху използването на полиетиленовиторбички за еднократна употреба.

Както стана ясно, "нелетящите" торбички - т.е. тези за продължителна употреба, останаха извън обхвата на наредбата.

Тънките поскъпват значително от 1 октомври - от 5 на поне 10 ст. Причината е, че екотаксата за тях се увеличава от 15 на 35 стотинки.

След два дни работа на експертно ниво намерихме определението на торба за многократна употреба и нелетяща торба и те ще останат извън обхвата на наредбата, обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова след среща с представители на производителите от българската асоциация "Полимери" (БАП).

Домакин на срещата беше вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков - по думите му, за да може в кратки срокове да се стигне до компромис.

Торбичките с голям размер (39 на 49 см) и дебелина над 15 микрона остават извън обхвата на наредбата, защото могат да се ползват продължително време и са достатъчно тежки да не летят и да създават "визуален дискомфорт".

Нона Караджова обясни още, че по-дебелите торбички могат да се рециклират за разлика от торбичките с дебелина под 15 микрона.

От 1 октомври таксата върху торбичките с дебелина под 15 микрона се повишава от 15 на 35 стотинки.

Вицепремиерът  Дянков заяви, че ще се засили контролът за нерегламентиран внос на торбички, които у нас са обхванати от таксата, а в съседни страни - не.

В същото време ще се налагат глоби на магазини, които продават торбички без платена върху тях продуктова такса и глобите ще са от 3000 до 10 000 лв. за първо нарушение и в двоен размер - при повторно.

От българската асоциация "Полимери" заявиха, че постигнатото решение е компромисно и резултатите от него ще бъдат обсъдени след два месеца.

Според Мирослав Ангелов - член на БАП, вследствие на налагането на такса 15 ст. от 2011 г. броят на употребяваните торбички е намалял с 40-50%, от което бизнесът на производителите на такива торбички се е свил с около 20%.

Сега очакваме още по-голямо свиване на бизнеса, но въпреки това сме благодарни на компромисното решение за част отторбичките да не се плаща такава такса, коментира той.

Ангелов съобщи, че производството на най-малките торбички струва 1-2 стотинки за брой. С влизането от миналата година на продуктова такса от 15 стотинки върху тях себестойността им се еувеличила до 2-4 стотинки, а сега с новата наредба цените на торбичките ще варират при производител между 5 и 10 стотинки.

"По преценка на търговците те ще слагат надценки, ние като производители на торбички също сме засегнати, ако търговците начисляват такса, която е по-висока", обясни Ангелов.

Според Нона Караджова това няма да се случи, защото потребителите няма да плащат по-висока цена за торбичките. Ангелов отбеляза, че в супермаркетите, които и в момента продават големи найлонови "чанти" за многократна употреба, не би трябвало новата наредба да доведе до промяна в цените на големите торби. В момента те се продават на цени от 35 до 50 стотинки.

Oще: 1 октомври  компромис  мосв  найлонови торбички  нона караджова  полимери  такса 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.