Мизия остава в бедствено положение | webcafe.bg
newscafe

Мизия остава в бедствено положение

Webcafe.bg
05.08.2014, 09:28 (обновена 05.08.2014, 10:01)
Кугър

Снимка: © ВВС на България

Положението в град Мизия остава бедствено. Разрушени са повече от 80 постройки като 32 от тях са жилищни сгради, а останалите - гаражи и селскостопански постройки. Ще бъдат установени много повече щети след оттеглянето на водите в коритото на река Скът, посочи зам.-директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев.

Нивото на водата в наводнения град спада с много бавни темпове. Почти са изчерпани количествата хляб и храна, раздавани от БЧК в Мизия. Намалява и бутилираната вода, съобщи за "Дарик" Ясен Сливенски от БЧК, който работи на мястото на залетите от река Скът райони.

В пункта за раздаване на помощи рано тази сутрин са минали близо 300 души. Сливенски призова големите хранителни вериги и всеки, който има възможност, да предостави хляб и готови храни, главно консерви, трайни продукти и пакетирани хранителни стоки, като има нужда и от памперси.

Жандармерията охранява срещу мародери наводнените квартали, а е формиран и отряд от доброволци - местни жители, които помагат на силите на реда.

Спасителните екипи ще продължат първоначалния оглед за пораженията от бедствието. Социални работници ще работят на място с пострадалите за попълване на молби за еднократна финансова помощ от социалното министерство. От Българския червен кръст са организирани четири пункта за минерална вода, суха храна и одеяла.

В община Бяла Слатина вече работят 15 спасителни екипа. Червеният кръст отвори дарителска линия на номер 1466, на която всеки може да изпрати есемес на стойност един лев за пострадалите в наводнените райони.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани