АЕЦ "Белене" - рестарт през 2015 г.? | webcafe.bg
newscafe

АЕЦ "Белене" - рестарт през 2015 г.?

Webcafe.bg, по БТА и в. Стандарт
05.06.2013, 13:40 (обновена 05.06.2013, 15:08)
Белене първа копка

Снимка: © belene-npp.com

Слуховете за смъртта на АЕЦ "Белене" се оказаха силно преувеличени

Строителството на АЕЦ "Белене" може да започне през 2015 г. Около това становище се обединиха шефове на "Булатом" и на "Атомстройекспорт" Богомил Манчев и Генадий Тяпкин на енергиен форум във Варна.

До момента (все още) няма решение на правителството за възобновяване на проекта, затворен с решение на кабинета на ГЕРБ, референдум и последващо решение на Народното събрание.

Оборудването за двата блока на АЕЦ "Белене" е напълно готово и може веднага да бъде транспортирано до България. Така строителството на втора ядрена централа у нас може да започне още през 2015 г., каза Тяпкин, вицепрезидент на обединената компания "Атомстройекпорт-Атоменергопроект". Доскоро "Атоменергопроект", фирмата, която извършва едни от големите ремонти на АЕЦ "Козлодуй", беше собственост на енергийния бос Христо Ковачки.

При сегашната ситуация стартирането на реално строителство на АЕЦ на площадка "Белене" не може да се случи преди 2015 г. Дори правителството скоро да вземе решение да възобнови проекта, за организирането на старта на работата ще трябват около година и половина. Това пък заяви председателят на "Булатом" и шеф на "Риск инженеринг" Богомил Манчев.

От изявлението на Тяпкин стана ясно още, че възобновяването на "Белене", определена от него като един от най-евтините и безопасни проекти, ще доведе и до промени в цената на проекта, тъй като всяко отлагане води до промяна в разходите.

Но той така и не назова цена. Тяпкин допълни и че за възобновяване на работата и строителството на „Белене" освен политическо решение, ще трябва и Агенцията за ядрено регулиране да одобри техническия проект. 

По-рано Богомил Манчев коментира, че на практика документите след последните изискани корекции са били разгледани от АЯР и организацията е била готова да одобри проекта през миналата пролет. Това обаче не се е случило заради решението на тогавашното правителство да спре изграждането на АЕЦ "Белене".

Ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ "Белене" може да бъде преустановено, каза още Тяпкин и уточни, че до края на тази седмица руската страна ще внесе всички документи в Международния арбитражен съд.

Сумата, за която е искът, е базирана на точни разчети и не се променя произволно. Вероятно тя ще бъде около 1 млрд. евро.

От своя страна НЕК ще има 3 месеца, за да подготви отговора си и защитата пред Арбитражния съд, обясни изпълнителният директор на компанията Иво Левтеров. Той каза още, че България в даден момент при всички положения ще има нужда от изграждане на нови ядрени мощности. От думите му обаче не стана ясно дали това трябва да бъде АЕЦ "Белене" или нов Седми блок в АЕЦ "Козлодуй", каквито намерения декларира кабинетът на ГЕРБ.

Бъдещето на "Белене" ще бъде обсъдено в петък, 7 юни, когато у нас пристига руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски. Той ще има среща с министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

Другата голяма тема, която ще обсъдят, е реализацията на проекта "Южен поток", който наскоро получи одобрение на доклада за Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от Министерството на околната среда и водите.

Служебният премиер Марин Райков поиска нов инвестиционен анализ за газопровода, но темата заглъхна след като кабинетът му слезе от политическата сцена.

Oще: аец белене  богомил манчев  булатом  генадий тяпкин  нек  площадка  реактори 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

5 LaForce | 06.06.201322:10

добре, добре - 2015-та е я къде е
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

4 Scooby Doo | 05.06.201322:25

Вариант: Спират принудително единия блок на АЕЦ “Козлодуй”
През нощта потреблението пада до 2500 мегавата

Заради намаления износ на ток се обмисля да бъде спрян единият от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Другият вариант е да бъдат намалени мощностите и на двата блока, съобщи Митю Христозов от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

http://www.blitz.bg/news/article/203772
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

3 mima | 05.06.201322:13

Бойчо лично ще вземе от него, а няма да даде...други сме, които ще даваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 05.06.201320:04

Ти колко парички ще дадеш за него?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 05.06.201318:25

АЕЦ"Белене" ще го има.Колкото и да пискат разни.
   

оценка

+1 -0