През 2014 г. пада мораториумът за купуване на земя от чужденци | webcafe.bg
newscafe

Мораториумът за купуване на земя от чужденци пада през 2014

Webcafe.bg
11.10.2013, 17:51 (обновена 11.10.2013, 18:00)
жътва

Няма да има удължаване на мораториума за покупка на земя от чужденци и от 2014 г. той ще падне. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски на традиционната среща с неправителствени организации които искаха удължаване на срока.

В подкрепа на удължаване на мораториума преди време се обяви земеделският министър Димитър Греков.

Съгласно договора ни за присъединяване към ЕС от 1 януари 2014 г. чужденци ще могат свободно да купуват земя в България. Тази забрана обаче досега беше заобикаляна чрез регистриране на юридически лица в страната.

Удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци е теоретично възможно, но на практика не е реалистично, каза Орешарски.

"Аз съм на 99.99% убеден в това, че процедурата за удължаване на този мораториум е много трудна и невъзможна", каза премиерът. Той обясни, че още в края на 2004 г. страната ни се е присъединила с подписана ратификация за налагане на срок на мораториум върху продажбата на земя на чужденци. Тази ратификация е подкрепена от 28 страни. Всяка промяна на този договор изисква нова ратификация от всичките 28 страни. Дори и само една да не е съгласна за удължаване на този срок, не може да се реализира договора за продължаване", обясни премиерът.

Според него, ако България поиска подобна промяна, тя няма да бъде правилно разбрана от партньорите си.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани