120 милиона в здравеопРазването | webcafe.bg
newscafe

120 милиона в здравеопРазването

Webcafe.bg , по БНР, Агенция Фокус и Преса
08.07.2012, 10:39 (обновена 11.07.2012, 20:59)
пари

Ами сега

Отдавна думи като хаос не са достатъчни да опишат това, което се случва в здравната ни система. Така депутатът от ДПС и член на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер коментира по БНР решението на Конституционния съд, че трансферът на пари от НЗОК към здравното министерство противоречи на основния закон.

Решението идва в средата на годината, когато половината от прехвърлените 120 милиона са вече изхарчени.

Тази седмица КС обяви за противоконституционен текст от Закона за бюджета на НЗОК за прехвърляне на 120 милиона лева през 2012 г. от бюджета на касата към МЗ. Идеята за национализирането на събраните от здравни вноски средства беше на министъра на финансите Симеон Дянков.

КС беше сезиран от БСП и ДПС в началото на годината по това решение с основния мотив, че не може средства от здравни осигуровки да покриват разходи и на неосигурени лица. Решението  позволяваше на Министерството на здравеопазването да покрива разходи за медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия със средства от касата.

Според съда обаче противоречието с Конституцията идва от факта, че не е осъществена публичната дискусия за разпределението на публичните средства.

"Опозицията десетки пъти от трибуната на парламента и в комисии се опитваше да внуши, че това, което се прави е незаконно. Нещо повече, това е противоконституционно. Но финансовият министър и неговият екип, които бяха принудени да прокарат това решение се чувстваха комфортно", заяви Джафер.

122 решения и текстове са върнати от Конституционния съд от началото на управлението на ГЕРБ до момента. Всяко трето решение в здравеопазването противоречи или на закон, или на Конституцията, каза депутатът от ДПС. По думите й притеснително е изказването на финансовия министър, че не всяко правонарушение противоречи на правовата държава.

"И тук си задаваме въпроса защо се прави това? Дали защото управляващите нямат нужната експертиза? Дали защото нямат юридическа компетентност или защото искат да прикрият административна немощ? Възможно е да е от безизходица", заключи Нигяр Джафер.

Обявяването на трансфера за незаконосъобразен ще доведе до промени в законите за бюджета за НЗОК и на държавния бюджет за 2012 г.

Преди време кабинетът "национализира" и натрупания резерв на НЗОК в БНБ - 1.4  млрд. лева.

Успоредно с разходите в здравеопазването се увеличава безконтролно броят на частните болници в България. 430 е броят на лечебните заведения у нас, близо една четвърт от тях  са частни с общ брой на леглата около 6000. В началото на 2012 г. държавните и общинските заведения разполагат с близо 40 000 легла, но постоянно ги намаляват.

Само през здравната каса за болничното лечение у нас отиват 1 млрд. лева годишно. Около 300 000 българи годишно избират да се лекуват в частна клиника, което е 16% от хоспитализираните болни. Във Франция например този процент е 60, а в Германия - около 50.

Допреди 12 години в България е имало едва 18 частни здравни заведения, през 2010 г. стават 88, а днес - над 100. През последните три години средно по десетина нови болници са пускани в експлоатация.

Oще: бюджет  закон  здравеопазване  кс  нзок  нигяр джафер  решение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

2 Ближи си сладоледа | 08.07.201218:47

120 милиона са им малко, 120 милиарда по биха ги заситили....донякъде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 08.07.201217:03

Малко настрана - сега, ако се намери някой да каже, че тия крадци нямат право да говорят, да му кажа следното: Може да са крадци (няма значение), но са опозиция и интересите им в момента са поне леко различни от тия на управляващите, Ако дойдат на власт може и те да направят порзаии, че и по-големи (едва ли някой може да се наеме да каже кой е "най за бой"), но сега те са оня "орган" дето сочи, в случая нещо оичевидно" - властта опосква резерви, за които горко ще плачем след няколко години, ноооо сега с приповдигнат от пропагандата дух ще се намерят хора, които да кажат, че "тия нямат морално право да го казват", без да си дават сметка, че ако ги няма тях няма кой да го каже - поне не официално. Такава е републиката - не е свята и сваята република аз не съм чувал някога да е имало някъде, но различните цели на различните тарикати винаги са имали здравословен ефект за цялото, жалко е че днес толкова хора са готови с удоволствие да си запушат ушите и да забравят (и дори забранят) здравословния ефект, защото и другите били маскари - е маскари са, ама какво от това, нали демокрацията е обществена уредба за поносим баланс в цял народ от маскари? Тъй, че има престъпления и престъпления, едните са криминални, другите са глобални - колкото и да е мръсен един политик, ако не посяга на принципите на противопоставяне на мръсници в демократичния модел все е търпим, ако не за друго то поне за туй, че утре няма да го щем, но ако политика тръгне да разрушава модела, било със закон или с речи, тогава той е не крадец и мръсник, а враг обявил война на всички. Та ето затова ГЕРБ не е и няма да бъде по-малкото зло - онова което предлага е контрата за вашата пристрастна и родена от пропаганда преценка да остане изцяло и завинаги във вас.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани