Новите споразумения между България и Русия за доставката на руски природен газ трябва да бъдат постигнати до средата на 2011 г., заяви икономическият министър Трайчо Трайков | webcafe.bg
newscafe

Трайков разчита на нови договори за газа до юни 2011

Webcafe.bg
30.12.2010, 12:55 (обновена 30.12.2010, 17:41)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

Засега няма забавяне на проекта АЕЦ "Белене" по вина на българската страна, а напротив - "Атомстройекспорт" не спазват сроковете за лицензиране на техническия проект, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков

Новите споразумения между България и Русия за доставката на руски природен газ трябва да бъдат постигнати до средата на 2011 г., моят стремеж е да постигнем по-ниски цени на синьото гориво за България, заяви в интервю за БТА министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Този срок обаче не е новина, тъй като преди време от "Газпром" заявиха, че няма да има договори по-рано от средата на 2011-а и не преди да изтекат старите.

Дадохме си 4-месечен срок, в който да се постигне съгласие по важни въпроси относно проекта АЕЦ "Белене", отбеляза министърът. Трайков заяви, че няма да разреши страната ни да става заложник на когото и да е и ще търси изгодното за България решение.

Засега няма забавяне на проекта АЕЦ "Белене" по вина на българската страна, а напротив "Атомстройекспорт" не спазват сроковете за лицензиране на техническия проект, посочи той.

Като приоритет за следващата година министър Трайков посочи изграждане на електроенергийната инфраструктура - сфера, която по думите му е била подценена от инвестиционна гледна точка. Надявам се през 2011 г. да снижим безработицата поне с процент, каза икономическият министър.

Посредниците за газа май ще останат

Въпреки декларираното намерение посредниците да отпаднат, "Газпром" май ще си ги запази.

Съществуващата схема за износ на природен газ е оптимална, каквито и да било промени в нея ще са опасни. Изключването на отделни компании от съществуващите вериги за доставки, както и промяната им, може да се използват от европейските потребители като предлог да променят в своя полза баланса на интересите на купувача и продавача. Това заключение се съдържа в неокончателния вариант на продължилата почти една година ревизия на експортните схеми на руския гигант "Газпром".

Твърдението, че руската държавна компания не желае да се отказва от посредниците в доставките към съответните национални пазари, е на сътрудник на газовия монополист, цитиран от авторитетното московско издание "Ведомости". 

Единствената "проблемна" схема, открита в хода на ревизията, е доставката на газ за България по малък договор с "внучката" на концерна "Газпром Германия", която сега е изключена от веригата. Става дума за 0.6 млрд. куб.м газ годишно, пише "Ведомости", но не се посочва за кой срок е тази доставка, нито на какви цени е направена.

До края на 2011г. "Булгаргаз" има договори за доставка на около 2.4 млрд. куб. м газ с "Газпром експорт", "Овергаз" и "Винтерсхал", в които "Газпром" има участие. България обаче се опитва да премахне посредниците в доставките на газ от Русия.

"Булгаргаз" приключва на загуба

Междувременно стана ясно, че "Булгаргаз" ще завърши годината на загуба от около 30 млн. лева. Това прогнозира изпълнителният директор Димитър Гогов. Преди седмица същото заявиха и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Тогава председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев обясни, че цената на природния газ ще бъде намалена с 5.17% от 1 януари само за да поевтинее и парното. В началото на октомври цената на горивото намаля с 0.96%. От "Булгаргаз" обжалват решението на ДКЕВР пред Върховния административен съд.

Преди дни стана ясно, че междувременно националният доставчик  е удължил договора си с един от посредниците, чрез които получава газ от Русия - "Винтерсхал" (също съсобственост на "Газпром"). Гогов обясни, че анексът към договора е подписан при по-добри от досегашните условия, като "Булгаргаз" вече няма да плаща транспортна такса за преноса на газа през българска територия, както е било досега.

Към края на третото тримесечие на годината "Булгаргаз" е увеличил с 0.10% транзитните си такси през Румъния, но цената на договорения газ с "Винтерсхал" е намалена с 0.02 на сто, показват данните на ДКЕВР. Доставяните количества от германско-руското дружество за България са увеличени до 95 млн. куб. м.

Oще: аец белене  атомстройекспорт  договори  природен газ  русия  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани