БСП бърза да кадрува в СЕМ заради избора на шеф на БНТ | webcafe.bg
newscafe

БСП бърза да кадрува в СЕМ заради избора на шеф на БНТ

Webcafe.bg
12.07.2013, 10:55 (обновена 12.07.2013, 20:35)
БНТ

БСП се разбърза с подмяна на СЕМ заради избора на генерален директор на БНТ, който трябва да се случи до края на юли

Управляващите бързат с промяна на СЕМ преди избора на генерален директор на БНТ, който ще бъде избран след 24 юли.

Социалистите са внесли две кандидатури - на Иво Атанасов и на Радомир Чолаков. Само един от тях ще влезе в Съвета за електронни медии, за да замени София Владимирова и парламентът ще реши кой следващата седмица.

Кръгът "Станишев" vs кръга "Първанов"

В партийните среди те са коментирани така: "кръгът на Първанов" срещу "кръгът на Станишев". Иво Атанасов, депутат от БСП в пет поредни парламента, беше изваден от листите по времето на Станишев. След което президентът Георги Първанов го направи свой съветник.

Радомир Чолаков, главен юрисконсулт на ВАЦ, а сега и при новите собственици на "Труд" и "24 часа", е другата номинация. През 2010 г. Чолаков беше подал документи и за конкурса за генерален директор на БНТ.

В началото на кариерата си Чолаков е част от екипа на студентското предаване "Ку-ку", създадено по идея на БНТ. При създаването му екипът е бил сформиран от страна на комсомолците от ДКМС, представени от Любен Дилов-син и Радомир Чолаков от Университетския комитет на Комсомола, и Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД) - в лицето на Петър Курумбашев и Камен Воденичаров.

Кой ще оглави БНТ

Новият директор на обществената национална медия трябва да бъде избран от СЕМ до 26 юли, тъй като мандатът на настоящия - Вяра Анкова, изтича на 31 юли.

Документи подадоха сегашният генерален директор на телевизията Вяра Анкова, оперативният директор Константин Каменаров, доскорошният шеф на БНР Валерий Тодоров, Камен Воденичаров, репортерът в телевизията Стоил Рошкев, журналистът Георги Божков, инженерът Радослав Главчев, бившият ръководител на българския културен институт в Берлин Оли Груева и журналистът и кореспондент на БНТ в Кърджали Красимир Ангелов.

От тях бяха допуснати: Вяра Анкова, Валерий Тодоров, Константин Каменаров, Оли Груева, Красимир Ангелов и Радослав Главчев.

В открити заседания СЕМ ще проведе събеседване с тях. Заседанията са предвидени за 22, 23 и 24 юли. След това с явно гласуване ще се състои и изборът за генерален директор на БНТ.

Изискванията бяха кандидатите да са български граждани, да имат завършено висше образование, да притежават опит в електронните медии, електронните съобщения, журналистиката, правото или икономиката, да имат обществен авторитет и професионално признание, да са с най-малко 5-годишен трудов стаж в телевизия.

Освен това те трябва да отговарят на изискванията на чл. 26 от Закона за радиото и телевизията, според които не трябва да са осъждани, не могат да са еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации, както и да не са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Oще: бнт  генерален директор  иво атанасов  конкурс  радомир чолаков  сем  софия владимирова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани