Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разочарован от лъжите на Калина Илиева и че явно външният вид на Мишел Бонев е притъпил чувствата "за съхранение" на Вежди Рашидов | webcafe.bg
newscafe

"Мишел притъпила чувствата за съхранение на Рашидов..."

Webcafe.bg
01.12.2010, 11:38 (обновена 01.12.2010, 18:44)
бойко борисов

Аз съжалявам, но може би външният вид на г-жа Бонев го е направил (Вежди Рашидов - бел.р.) с по-притъпени чувства за съхранение, нека така да го наречем, да проверят по-подробно кой как ги кани в Италия, каза Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов се появи днес в ефира на Нова тв, за да съобщи, че е разочарован от лъжите на Калина Илиева и че явно външният вид на Мишел Бонев е притъпил чувствата "за съхранение" на Вежди Рашидов, за да осъществи пътуването до Венеция.

Според Борисов Рашидов си е извлякъл поука и едва ли ще прави повече така... Министър-председателят заяви, че в конкретния случай министърът е бил подведен.

"Тихичко той направи една много добра реформа в Министерството на културата, успя да създаде ред и надявам се с тези нови 10 милиона, които ще дадем за театрите, да се успокои положението там, работи се много активно с неговия екип в реформите в тази сфера, така че ще го оставя да работи спокойно", каза Борисов.

И за лъжите на Калина Илиева

"Калина Илиева ме лъжеше, че има тумор и имах притеснение за нея, и изведнъж - бебе. Ама защо така ще лъже", запита днес премиерът Бойко Борисов по Нова телевизия.

"Всички са разочаровани, защото ни е заблудила", каза той.

По повод фалшифицираната диплома на Калина Илиева, премиерът коментира, че всеки ден се занимава да пере кирливите ризи на БСП и сега расте проблемът "Илиева".

"Калина беше в този фонд, ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите - бел.р.) имаше добро отношение към нея, беше един от най-добрите експерти и затова я назначихме - аргументира се Бойко Борисов. - Кой я отстрани, да не би да чаках БСП да ми каже, за да я отстраня", попита реторично премиерът.

И добави: "Аз съм сърдит и обиден от нея, защото тя ни лъжеше, че е болна. А няма нищо по-хубаво от майчинството и бременността на една майка".

Заблудата е била по един брилянтен начин, поясни Борисов. Той заяви, че е търсил млади хора, които не са обвързани и са можели да работят, а Илиева имала прекрасни препоръки от ОЛАФ. "Беше забелязана като много добър служител", допълни премиерът.

"Разбира се, аз имам и своята вина, но имаше всички данни Калина Илиева да направи една добра кариера", каза още министър-председателят.

"Тя (Калина Илиева - бел. ред.) ни лъжеше. Мен, премиера Борисов, министъра по европейските въпроси. До последния ден преди да роди, тя ни лъжеше, че е с тежко гинекологично заболяване". Това призна и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Министерски съвет.

Когато е разбрал, че Илиева ще ражда, той отсече: "Само аз си знам какво ми е било" и добави: "Изглежда тя не ни е лъгала само за бременността. Тя е лъгала администрацията, излъгала е в Министерството на образованието, представяйки този фалшив документ за легализиране. Лъгала е ОЛАФ, тя беше част от специалния екип, който работеше заедно с експерти на ОЛАФ. В този екип имаше прокурори, служители на ДАНС, други експерти. Разбирате ли на какво ниво е лъгала и колко хора всъщност е излъгала", каза министърът.

Найденов предположи, че причина за тези лъжи са болните амбиции за кариера на Калина Илиева, а не това, че бащата на Калина Илия Илиев е директор на пожарната в София.

"Тя даде блестяща автобиография, с два западни езика, които наистина ги говореше, това поне не лъже. Искахме да сложим млад човек, който има доверието на европейските институции, който е работил с тях, който познава процедурата", каза Найденов. Министърът заяви, че Илиева е била единодушната оценка на всички от Управителния съвет на фонда.

"Случаят е прецедент за университета в Берлин. Проверка е правена за това дали дипломите от този университет имат статут на магистратура в България и отговорът е бил положителен. Бившият директор на Фонд „Земеделие" обаче няма нито бакалавърска, нито магистърска степен оттам. Отговорът на института е, че няма нито един положен изпит.

"Отговорността е на Калина Илиева и тя е наказателна. Тя ще я понесе доколкото разбирам не само в България, а и в Германия. Остават, разбира се, коментарът и оттук нататък оценката как може това да се случи днес и дали се е случило само във фонд "Земеделие", каза Найденов.

"Това е изключително неприятна ситуация и срамно петно за българската администрация въобще. Чисто юридически проблеми не би трябвало да има. Разплащателната агенция е акредитирана структура, която не зависи от решенията на един човек, било той и изпълнителният директор. Ако няма проблеми по процедурата, а се надявам такива да няма, няма да има проблем за бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони и по директните плащания", продължи Найденов.

По думите му проблемът има и морален аспект и не може Еврокомисията да не отчете този факт. Той отчете, че проверките не са спирали и самата Калина Илиева се е погрижила те да зачестят.

"Не очаквам по-специални проверки, но в ЕК някои неща стават зад кулисите. Много е важно координацията, комуникацията със страната-членка, доверието към нейните институции", каза Мирослав Найденов.

Издайница на ОЛАФ е завършила само Художествена гимназия

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов пък заяви, че Калина Илиева е изпращала писма до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, без да е уведомявала съответните компетентни органи в страната. По някои от сигналите е започнала проверка срещу кандидатите по програмата "Развитие на селските райони". Спряно е придвижването на някои от проектите, които се проверяват.

Срещу Калина Илиева е образувано досъдебно производство. Разследващите ще събират доказателства за документно престъпление по чл. 316 от Наказателния кодекс. По него се дават до 8 години затвор.

Административният директор на Висшия институт за техника и икономика Щефан Бекер пък съобщава на българското земеделско министерство, че и те са подали жалба до прокуратурата в Берлин на 30 ноември. Разследването им показало, че Илиева е била записана за бакалавърски курс от 1 април 2003 до 30 септември 2007 г. Няма обаче положен нито един изпит и е изключена.

Дори не е записвала магистърски курс. Тя има единствено завършено средно образование в Художествената гимназия у нас. Изкарала е и 2 семестъра в художествената академия, но се е отказала.

Oще: берлин  бойко борисов  вежди рашидов  венеция  калина илиева  мирослав найденов  мишел бонев  олаф  премиер 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.12.2010, 12:33

7 Лазар Пенев | 02.12.201012:47

И тая клоакалиция ни прави на маймуни...
А как иначе Чуди се , след като забравяме, че:
"Демокрацията е като хляба - всеки ден трябва да се меси и изпича, защото всеки ден се изяжда" (Р.Ралин) Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 08:53

6 Nilkolay Hadjigenov | 01.12.201020:00

Това че Рашидов се е справил с културата ме събори от стола! Как точно се справи, като сля Сълзата с Народния и отряза парите за останалите ли? Това ако е аправяне, значи че задачата му е била да се ликвидира културата изобщо Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

5 Anton Andonov | 01.12.201017:36

Ми то, май всички, дето са на такива постове, май май, ама предполагам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

4 Anton Andonov | 01.12.201017:35

Накрая на статията, видях и прочетох, че Калина имала и като средно образование - завършено в ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ!!! Този човек цял живот е държал четка и блокче за рисуване, които са и дали оромното въображение да нарисува с въображаемата си четка ДИПЛОМА ОТ БЕРЛИН/ГЕРМАНИЯ и най-вероятно и препоръките от ОЛАф. Тя била специалист, едва ли не експерт по съчиняване на разкази...явно. МАЛЕЕЕ, ЗА КО СТААА ВЪПРОС! А, аз глупакът учех и учех....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.10.2010, 12:00

3 pc5 | 01.12.201017:00

Щом нещата опират до лични грешки, министъра Рашидов да върне тези 330 000, които е дало министерството за филма, от собствения си джоб. Че много лични грешки започнаха да правят хората от това правителство, а Шефът им само ги потупва по рамото и се смее. Май смеха е за наша сметка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

2 tedi | 01.12.201016:24

Не съм гледала интервюто, обаче за едно съм хиляда процента сигурна: никой от журналистите и зъб не е обелил за това дали ГЕРБ ще махнат лобистките положения от закона за горите, преди да го пиремат на второ четене. Опровергайте ме, ако не е така, бих се радвала. Защото е редно да се зададат неудобните въпроси, независимо по какъв повод интервюираш политика. Това е правило, ама на истинската журналистика, а не на нашите продажници. Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

1 No name | 01.12.201014:19

Имам усещане за Deja vu.
Г-н Борисов отново укротява разбеснял се сексуално министър. Дянков завлече любовницата си в Китай за сметка на данъкоплатеца, а този финансира с наша пара въжделенията на някаква гърла да се вживява като режисьорка.
Та се питам за тези пари какво ли му е притъпила тази кукла на Вежди!?!
Оправданието е като задника, Г-н Борисов, всеко го има. По - важно е да има справедливост и отговорност! глупчо
   

оценка

+0 -0