Президентът потвърди, че се е срещал с шефа на EVN във Виена | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев потвърди за среща с шефа на EVN

Webcafe.bg
26.03.2014, 11:50 (обновена 26.03.2014, 12:36)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

Администрацията на Росен Плевнелиев отново се оплака от тенденциозност и липса на логика от изданията на "Нова българска медийна група"

Прессекретариатът на държавния глава оповести, че Росен Плевнелиев действително е разговарял с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц във Виена. Срещата не е планирана за посещението на Плевнелиев в австрийската столица на 20 и 21 март, но според „Дондуков" 2 в това няма нищо необичайно, защото са обсъдени теми от национално значение.

На 19 март ДКЕВР започна процедура по отнемане на лицензите на трите ЕРП-та, сред които и EVN, тъй като дължат близо 320 милиона лева на НЕК. Енергийните компании обаче твърдят, че са изнудвани от държавата, защото НЕК има дългове към тях в размер на 350 милиона лева.

Плевнелиев и Шишковиц са обсъдили именно този проблем, както и на всички останали срещи с официални австрийски представители. Държавният глава е настоял за решение, което да спазва законите, а не да се политизира. По-рано енергийният министър Драгомир Стойнев обвини електроразпределителните дружества в своеволия, тъй като прихващали дължими им от НЕК суми в плащанията към държавната компания.

„Президентът е изразил позицията, че страната третира равнопоставено всички инвеститори, без значение от размера на техните инвестиции или националност", настояват от прессекретиара на президента.

Официалното съобщение е в отговор на серията публикации на изданията на „Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева, най-вече на в. „Телеграф", които съобщиха за срещата, представяйки я като „тайна завера" и „задкулисие".

„Една от основните им допирни точки, освен монопола и опитите на дружеството да запази господстващото си положение в югоизточната част на България, са ВЕИ-тата. Подобно на семейния приятел на Плевнелиев - енергийния олигарх Иво Прокопиев, и EVN са инвестирали във възобновяеми енергийни източници у нас", пише „Телеграф".

Вестникът е изпратил запитване до „Дондуков" 2 на 25 март, след като публикацията вече е факт. Това, както и отказът от публикуване на правото на отговор, според прессекретиара, е „учудващо", а признанието за срещата стана публично достояние няколко дни по-късно.

„Считаме, че недвусмислената тенденциозност и недобронамереност на публикациите кореспондира с липсата на логично поведение на редакциите от същата медийна група, което следва да предполага въпрос преди отговора", настояват от „Дондуков" 2.

„Няма нищо необичайно да бъде проведен разговор с инвеститор от държава, която е на първо място по размер на преките чуждестранни инвестиции в България. Срещата е съгласувана с екипа на държавния глава след пристигането му в австрийската столица и непосредствено преди официалната част от неговата програма", пише още в съобщението.

Oще: evn  виена  президент  росен плевнелиев  среща  телеграф  щефан шишковиц 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани