Службите ни били оголен нерв | webcafe.bg
newscafe

Службите ни били оголен нерв

Webcafe.bg
01.06.2013, 13:15 (обновена 01.06.2013, 13:31)
З.Златанова

Зинаида Златанова ще прави ревизия на БОРКОР

В последните години сферата на вътрешните работи и службите за сигурност е оголен нерв в обществото ни. Очевидно е, че са необходими промени в тази сфера. Така Зинаида Златанова, заместник министър председател и министър на правосъдието, коментира решението на депутатите Главната дирекция за борба с организираната престъпност да премине към ДАНС.

Тя обаче отказа да коментира в подробности темата и заяви, че министърът на вътрешните работи е по-подходящ събеседник за въпроси в тази сфера.

Вчера депутатите приеха на първо четене в парламента промените в закона за ДАНС, които предвиждат ГДБОП да премине към агенцията за Национална сигурност.

Измененията, внесени от БСП и ДПС, възстановяват разследващите функции на агенцията. Сред идеите е още председателят на ДАНС да бъде избиран от парламента по предложение на министър-председателя. Ако промените бъдат окончателно приети в този вариант, на практика се възстановяват първоначалните функции на агенцията, които й бяха иззети през 2009 г.

На въпрос под чие управление трябва да отиде подслушването, Златанова заяви: „Аз бих искала да си съставя мнение въз основа на това какво кажат специалистите, експертите, и хората, които би трябвало да знаят как това е уредено в други държави. В интерес на истината аз не знам, защото това не било сфера на моята дейност до преди три дни".

"Борбата с корупцията не е задача само на една институция. Ще погледна точно каква работа е свършена от БОРКОР във връзка с цената на работата й заради ограничените средства. На базата на това ще огледаме много добре ресурсите, с които разполагаме, и как да ги използваме, така че институциите да функционират, което ни е абсолютно нужно", каза Златанова.

„Имаме ясна пътна карта какво правим месец по месец в правосъдие и вътрешни работи. И в областта на еврофондовете, и в правосъдие и вътрешни работи моментът е много важен. Това, което направим, ще предопредели много неща за България. Ще е безотговорно да отсъствам от тези процеси в този момент", заяви още Златанова.

http://dariknews.bg

Oще: боркор  гдбоп  данс  зинаида златанова  подслушване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 01.06.201323:11

М-да, коментарите са започнали добре, но не достатъчно добре, защото и това изказване и времето, което губи Народното събрание, времето което ни губят медиите през последното десетилетия с теми за ченгета, ей това като сбор говори най-добре за ситуацията - толкова голям интерес от проблемите на ченгетата могат да имат само ченгета. Всеки нормален човек би трябвало да може да се абстрахира от шума и да види прозиращата през статистиката от всякъде истина - темите за ченгесарлъка е най-ценното на политиците и медиите ни. И преди съм го казвал къде пряко, къде не толкова - може да се разсъждава за много неща във връзка с икономиката и политиката ни, но всичко това в крайна сметка се събира в една фокална точка - ченгесарлъка като професия, възглед и емоционална база. Нашата страна не може за нищо на света да потръгне стабилно към по-добро (изключвам варианта - постоянни външни инжекции) докато живеем в милицинерска утопия. Ченгесарлъка е имал достатъчно време, за да прелее отвъд службата и да се превърне в къде осъзнат, къде не толкова задължителен манталитет на властта и икономическата върхушка. Ченгесарлъка може да се преживее дори и в полицейска държава, но само при едно условие - една от неговите основни черти не се превърне в част от културата на обществото - разбирането, че всичко трябва да е под контрол.

Разбира се контролът е оксиморон - за силен контрол трябват много контролиращи, а това автоматично води до много последствия, Не ви говоря за популярния въпрос "кой контролира контролиращия", а за нещо много по-просто и много по-важно - много хора изпълняващи подобни функции задължително образуват субкултура, а ако тя се окаже и носител на желан статус в обществото, тя се превръща в магнит за всички. Ето в това положение сме ние и можем само да благодарим на селската си природа, която води до разцепления между поколенията, защото само това е единствения ни щанс да се излекуваме от болестта си, без да измрем до крак преди това.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

1 A4i | 01.06.201313:52

Не Ви ли се струва че с това решение на Политбюро на ЦК на БКП двете средни букви в съкращението ДАНС стават излишни. Въпрос
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани