Харалан Александров: Колкото повече СРС-ата, толкова повече слабост | webcafe.bg
newscafe

Дишаме ли свободно...

Webcafe.bg
12.01.2011, 11:31 (обновена 12.01.2011, 11:51)
Харалан Александров: Чака ни светло селско бъдеще!

Снимка: © БГНЕС

"Повсеместното подлушване конструира всички като виновни, това е тоталитарен метод. А на всичкото отгоре то не е ефективно."

Напускаме епохата, в която е възможно да се мисли за тайните средства за контрол, подслушване и т.н., като за нещо, което е привилегия само на управлението. Колкото повече СРС-ата, толкова повече слабост", това каза днес антропологът Харалан Александров в предаванвето "Тази сутрин" на бTV.

"Пред очите ни се разпада фантазията, че проблемите на корупцията могат да бъдат решени със средствата на полицейщината. С привилегия върху тайната. Парадоксът е, че идеята за тайна власт - по силата на достъп до привилегировани средства за подслушване, се превръща в нещо свръхпублично", коментира той скандала.

Според него това, което би трябвало да доведе до повече власт на управлението, всъщност се превръща в негова слабост. И това се случва в целия свят. Това, което сега се случва тук, е подобно на това, което става в глобален план с "Уикилийкс".

"Популярната фантазия и популярното очакване, което до голяма степен доведе на власт това управление, беше тъкмо това, че със средствата на полицейския контрол ще се сложи в ред тая разпасана държава. Това може да се случи само ако има един единствен център на власт, който контролира всички под него.

Масите вярваха, че е възможно един решителен човек като Борисов да оправи нещата, а в момента на Борисов му се налага да обяснява, че нещата не могат да се случат само с един единствен лидер. И капанът, в който това правителство попадна, е фантазията, която то подкрепяше в предизборната си фаза - че е възможно такъв тип еднолично управление.

То очевидно е невъзможно и драмата в момента е, че ГЕРБ върши ред полезни неща, но те не се виждат заради преекспонирането на полицейската страна на управлението, коментира Харалан Александров. Акцентът, който постави това правителство върху полицейската страна, започва да работи срещу него, смята той.

Право в сърцето

Според антрополога от публичния интерес напълно са изчезнали важните неща, които стават в държавата. Премиерът правилно се засяга, че не се забелязват хубавите неща, които прави правителството. Обществото се е втреничило в тези СРС-ата, което е изключително нездравословно и е крайно време да извлечем урок от това.

Всички са се втренчили в СРС-ата, защото това управление работи и дава резултати, а тези резултати засягат пряко интересите на много хора, коментира пък журналистът Петко Бочаров, който също беше в студиото на бTV. "Това е атаката - и външна и вътрешна - защото паниката от пресъхването на кранчетата е огромна. Правят се опити да се покаже, че ГЕРБ е ударен в сърцето с тези СРС-та, а всъщност не им пука, те си вършат работата", каза 92-годишният журналист.

Според Харалан Александров на ГЕРБ му пука: "Фактът, че премиерът и вицепремиерите спешно се появиха по медиите, за да спасяват положението, показва, че ГЕРБ е ударен - надявам се, че не в сърцето. Налага се да спасяват медийния си образ, тъй като това управление е свърхмедийно. То попадна в капана на собствената си публичност.

Кой кого...

Не става дума да се откажем от СРС-ата, а в какви ръце попадат тези средства, коментира още антропологът. Това е въпросът - кой контролира тези, които ни контролират. "Крайно време е да попитаме, ако нас ще ни контролират специалните служби, кой ще контролира тях", коментира Харалан Александров.

"Оказва се, че последната инстанция е фигурата на премиера, който казва, че е мнителен и се съмнява в своите министри. Ами ако той се съмнява в тях, как ние да им имаме доверие?

Сигурното е, че в момента, в който въведеш инструмент като СРС, той на свой ред създава нови проблеми - уптравленски, правни, политически. По всичко личи, че нахлуването на този тип срества за разследване, създва повече проблеми, отколкото решения.

В момента всички губим от това, освен, въпреки че не искам да влизам в конспиративни теории, няма някаква тайна власт, която иска да дестабилизира това управление", допълни Харалан Александров.

"Едно от големите завоевания на българската крехка и не много успешна демокрация от последните 20 години е правото да дишаш свободно в тази страна. Правото да знаеш, че твоите морални основания за това да се смяташ за почтен човек, са приети от обществото.

Повсеместното подслушване конструира всички като виновни, това е тоталитарен метод. А на всичкото отгоре не е ефективно. Мога да разбера сделката сигурност срещу свобода - но това не ни дава сигурност. Това създава хаос", завърши Александров.

Oще: подслушване  полицейщина  срс  харалан александров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

3 иван | 12.01.201121:18

Харалан Александров е роден на 21 март 1967 в София, в семейството на акад. Александър Александров. Харалан Александров завършва славянска филология в Софийски университет, като дипломната му работа е върху междуетническите връзки в районите със смесено население в България. От 1991 до 1996 учи в НБУ, като преминава курсове на обучение по социална дейност и педагогическа психология към Департамента по поведенчески науки. По-късно получава докторска степен по антропология към Института по фолклор и антропология, БАН. Между 1994 и 1999 специализира и в различни университети в Канада, Словакия, Великобритания, Унгария и Русия. Понастоящем работи върху докторската си дисертация "Identity, continuity and change: the dynamics of reconstructing the organizational culture of an education institution" към University of West of England, Бристол, Великобритания.

Харалан Александров е член на Института за взаимоотношения между хората и на настоятелството на Институт "Отворено общество" - София.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

2 niemen | 12.01.201118:51

Както винаги, дядо Петко е сложил наколенките. Този така наречен журналист се е слагал на всяка власт, винаги. Дали това не е начинът да доживее човек до 92 години?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

1 simlevs | 12.01.201117:44

НЕ МОГА ДА ДИШАМ В ДЪРЖАВАТА АБСУРДИСТАН ,КЪДЕТО ВИЛНЕЕ ПРОСТОТИЯТА ,МИЛИОНЕРЩИНАТА И НЕКАДЪРНОСТТА ,ОСОБЕНО НА б.борисов.ЧУВСТВАМ СЕ КАТО ЕМИГРАНТ В ТАЗИ ПРОКЛЕТА ДЪРЖАВА . Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани