Над 1700 прокурори в страната ще отчитат вече доходи и имоти освен пред Сметната палата и в специален ведомствен регистър | webcafe.bg
newscafe

Прокурорите ще описват имане в спецрегистър

Webcafe.bg
28.07.2010, 11:17 (обновена 28.07.2010, 11:26)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

До 25 август трябва да е готова софтуерната програма за регистъра, в който ще описват имането си прокурорите...

Над 1700 прокурори в страната ще отчитат вече доходи и имоти освен пред Сметната палата и в специален ведомствен регистър, за да е ясно по всяко време кой от тях какво имане е натрупал. Ако някой е излъгал, ще отговаря дисциплинарно.

Това е една от 58-те мерки на кабинета в отговор на последния доклад на Европейската комисия, гласувани на заседанието на Министерския съвет във вторник. Самата прокуратура предлага създаването на регистъра, а повод за самоинициативата са скандалите с кадровика на съдебната система Красьо Черния и имотите, получени от "бедните" магистратски роднини в Приморско.

До 25 август трябва да е готова софтуерната програма за регистъра, става ясно от графика, внесен в МС от министъра на правосъдието Маргарита Попова.

За разлика от данните, подавани в публичния регистър за предната година, и то само при промяна, обвинителите вече ще са длъжни ежегодно да правят пълен актуален опис на имането, на източниците си на доходи и моментално да уведомяват за промените.

Предвиждаме да е за служебно ползване - достъп до данните ще имат прокурорските шефове и етичните комисии по места, разяснява в днешния брой на "Труд" зам. главният прокурор Валери Първанов. При съмнения ще се правят проверки, ако има данни за престъпления, ще тръгват наказателни производства. Ще се искат и дисциплинарни наказания от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Промени в Закона за МВР, в съдебния и търговския закон, предвиждат още мерките. До 15 декември, след получаването на последната експертиза на Венецианската комисия, в МС влиза новият закон срещу "незаконното имане".

В предишния си вариант проектът беше критикуван от комисията, тъй като предвиждаше отнемане на имущество на заподозрян още преди да има влязла в сила присъда. А работна група трябва да подготви законови промени срещу осъжданията в Страсбург.

В изпълнение на графика, кабинетът реши да създаде Център за превенция на организираната престъпност и корупцията към МС. Предвидено е и уеднаквяване на полицейската и съдебната статистика.

Oще: график  европейска комисия  маргарита попова  мерки  мс  правосъдие  прокуратура  прокурори  регистър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани