Берлин се тревожи за руското влияние в София | webcafe.bg
newscafe

Берлин се тревожи за руското влияние в София

Webcafe.bg, по Фокус, БТА
12.05.2014, 11:40 (обновена 12.05.2014, 12:21)
българия и русия

Германски доклади предупреждават, че България е в хватката на Кремъл

Германското правителство се страхува от нарастващото влияние на Русия върху правителството в България, пише списание "Spiegel", според което Москва превръща София в свое "предмостие за Европейския съюз".

„България и Русия са толкова близки, че Русия директно влияе върху законодателния процес в България, а една трета от икономическите дейности се контролират пряко или непряко от Москва", аргументира се изданието.

За пример са изтъкнати разкритите документи от Реформаторския блок, които показват, че промените в Закона за енергетиката, отнасящи се до изваждането на газопровода „Южен поток" от обсега на европейското законодателство, са „съгласувани" предварително с руски компании.

От тях се разбира, че руската държавна компания е продиктувала законовите формулировки, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток". Правителството обясни, че законовите поправки, въвеждащи понятието „морски газопровод", са обсъдени с руската страна, но не са плод на неин диктат.

Припомнени са и думите на енергийния комисар Гюнтер Йотингер, според когото са възможни санкции за България, защото се е „подиграла с Европейската комисия, за да заобиколи европейските правила".

Връзките между Москва и София са толкова тесни, че Кремъл оказва пряко влияние върху законодателството на балканската държава, коментира германското издание.

Статията в „Spiegel" изтъква още, че управляващата коалиция се смята за верен помощник на Москва, а в партиите, съставящи правителството, има стари кадри на комунистическата партия, разузнаването и много богати български олигарси, които правят изгоден бизнес с фаворитите на Владимир Путин.

Oще: българия  германия  европейски съюз  русия  софия  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

29 Ролинс | 14.05.201404:43

Мда, пликът с петдесетачките идва от София 1000, бул. Витоша 18 . Банкнотите са в зависимост колко дни в месеца си агитирал по форумите. Освен това специално за webcafe-то дават 20 стотинки за всеки + Намига Инструкциите и опорните точки ги получавам по служебния си имейл (завършва на dsb.soros.us muhihihihi Ща схрускам ). Последният път имаше и едно писмо лично от Раданчо подписано от отворено общество и ИПИ. Благодареше за доблестната дейност да се разпространяват демократичните ценности. Оня, получи ли същото писмо? Много щастлив

За този месец ми трябват повече пари, така че ще трябва да увелича участитето си по форумите. Нали и аз трябва да отида на море през Юни ангелче

Оня, дай едно плюсче.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

28 МарКом | 14.05.201400:41

До "Оня дето го трият":

Сульо е на майка ти сина!
Типично обиждаш с това което редовно са ти казвали :-) елементари поведенчески реакции.

И защо да не се грижим за нашия интерес?
'Щото на тебе някой ти плаща 50кинта на ден да списваш тука?
Заради такива продажни душици сме на тоя хал.
Не си ми интересен - плосък си и еднопластов (като евтина тоалетна хартия).
Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

27 dedo adji | 13.05.201423:55

Пепе. радвам се, че най-после постигнахме съгласие. Ако прочетеш внимателно ще видиш, че аз също винаги съм твърдял че ако не сме в европейския съюз отиваме в азиатския, а нито ти нито аз искаме това. Да си стоим в европейския, но да настояваме за своето. За съжаление, не питат нито тебе нити мене. да изринем гъзоблизците от управлението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2014, 22:26

26 tatu | 13.05.201422:49

МарКом | 13.05.201401:39
+++++++++++++++++
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2014, 20:07

25 Yovka Dimitrova | 13.05.201422:42

С „Южен паток“,Русия иска да заобиколи Украйна в доставките на газ,по този начин ще поставят украинците на колене,защото няма да вземат комисиона от транзита за Европа.Така че скъпи деца ЕС ще направи всичко възможно тръбата минаваща през БГ да се забави или да не се построи в близкото бъдеще,в противен сличай ще трябва да извадятоще милиарди(които в момента идват от рашъните) за Украйна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

24 pepe | 13.05.201419:49

Дедо Аджи, аз никога не съм го отричал това, колко пъти трябва да го повтарям - Европейския съюз не е съвършен, просто е най-добър. Както винаги има и огромна разлика между идеята и изпълнението. Но по-добър вариант в момента няма. Така че докато някой не ми посочи по-добро... значи не е оправдано и плюенето по него - създава само отрицателни емоции и настройки, напълно безперспективни, тъй като не могат да постигнат подобрение, дори могат да разрушат създаденото, и тъй като създаденото се явява най-доброто измислено досега, значи ще доведат до влошаване; оправдана е единствено онзи вид критика, която по конкретни въпроси може да доведе до подобрение...
и т.н. ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

23 Оня Дето Го Трият | 13.05.201417:33

Руския националист Фьодор се обади неадекватен както винаги.
Я припомни къде съм казал, че ще КОПАЕМ и ще ПЕЧЕЛИМ от шистов газ?

Видяхме ви що за патриоти сте, твоя Болен няма дъно което не е достигнал вече
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

22 Fedar | 13.05.201417:20

Оня Дето Го Трият | 13.05.201411:50
Чии интерес бе, Сульо?
Интереса на България, моя интерес, твоя интерес, интереса на тия които ще го строят са съвсем различни неща.
Не мога да разбера как така всеки форумен идиот се възприема едва ли не като инвеститор на Южен поток или Белене, та вика НИЕ ще строим, НАШИЯ интерес.
---------------------

Абе, Мунчо, а да не би ти лично да копаеш за шистов газ и лично да прибираш отчисления, те еба у тъпата кратуна?!!

Или просто чакаш "Реформаторите" да ти дадат увеличение с десет стотинки на пост, след като от САЩ ги възнаградят за шистовия газ?!

Но пасаран, путки такива! Ще ви обръснем брадите, педали!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 13.05.201416:59

Ето,че и пламенният защитник на европейските ценности разбра колко струват и как се прилагат и налагат. Така е, Пепе. Всичко включваш като изядеш шамара. Он знай що го бият. А Оня, дето е навсяка манджа мерудия, като изброява интересите, пропуска интереса на тези, които търпим да ни управляват, а той хич не съвпадя с този на България. Но тях не ги мислете. Европа ще се погрижи да са на власт, а ако случйно някойн падне, ще го уредят я с фондацийка, я с място в някой борд, я с турне от лекции, които никой не му се слушат, но се плащат.
А вие стягайте коланите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

20 Levitt Hostel | 13.05.201412:45

,, за цената на тока, доматите и малоумните ни политици...,,

Темата за енергийната независимост на Европа е формална за Германия и това тя го доказа след налагането на защитни мита на китайските производители на технологии за възобновяема енергия.Въпреки и в противоречие на всички доклади на ООН правени от 70-те години насам, които показват, че дори човечеството ( или тази част от човечеството , подписала протокола ) да изпълни амбициозните планове и прогнози от Киото за намаляване на вредните ( въглеродни ) емисии последните биха били в състояние да се противопоставят на глобалното затопляне с 0.01%. За тези 0,01 % ЕС е предвидил да изхарчи 50 млрд. евро или по 1000 евро от всеки европейски данъкоплатец ( 500 млн. европейци). Европа е разработила сложен механизъм ( борса) за търговия с парникови емисии, които европейските компании по силата на европейското законодателство трябва да купуват. Т.нар. ,,зелена политика"" се поддържа единствено в интерес на германското зелено енергийно лоби без каквато и да е връзка с обективните факти ( посочените по- горе доклади на ООН). От друга страна, обективните факти ( тези, които се материализират в сметките за електричество) показват, че вследствие на т.нар. зелена политика европейският бизнес и потребители заплащат 5 пъти по- висока за енергия от САЩ и 3 пъти по- висока стойност от Китай. Измама е и твърдението на ЕС, че въпросните зелени технологии са ,,Eco-friendly", тъй като след изтичането на експлотационния период примерно на соларните панели те се превръщат в неразградим от природата токсичен отпадък, за които европейските чиновници не са измислили
начин как да бъде рециклиран или разграждан.
Не на последно място трябва да се посочи, че най- големите производители на вреди емисии - САЩ, Китай никога не са подписвали въпросния протокол от Киото, а други замърсители, като Русия и Бразилия преди няколко години прекратиха участието си в инициативата за намаляване на вредните емисии. Въпросът за ,,зелената" европейска енергийна политика е въпросът за конкуретността на Европа, а този въпрос до момента се решава без обществен или научен дебат от ситуирания в Берлин политически елит.
Иначе , по отношение на хаотичните бръщолевения на този , който ме изпраща в Урал, бих го посъветвал да чете обективно фактите. В този смисъл има американски доклад, от преди две седмици, в които се твърди, че германските военни, които от години обучават руската армия в стратегическо позициониране са взели дейно участие в окупацията на Крим. Фактът, че НАТО и САЩ разбраха за окупацията на Крим от новините показва , че германските инструктури на руската армия са си свършили добре работата, предавайки на Путиновия режим цялата инфраструктура на стратегическо позициониране на натовските войски и техника за разузнаване и прихващане на информация.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани