Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага приемането на уеднаквен рамков договор, който да се сключва с джипитата, работещи в кабинетите на ДКЦ-ата | webcafe.bg
newscafe

Джипита в София - с кабинети срещу 1/10 от пазарния наем

Webcafe.bg , По БТА
25.04.2010, 12:15 (обновена 25.04.2010, 12:27)
Йорданка Фандъкова

Снимка: © БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага приемането на  уеднаквен рамков договор, който да се сключва с джипитата, работещи в кабинетите на Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ). Предложението ще влезе в доклад за управлението на ДКЦ-ата, който предстои да се внесе в Столичният общински съвет (СОС), съобщи БТА.

Идеята е чрез тези договори да се уеднаквят наемите на личните лекари. В момента те са различни - от преференциалния, представляващ 1/10 от пазарните цени, до близки до пазарните тарифи.

Предложението ще е наемът за всички да е 1/10 от пазарния, определен от лицензиран оценител. Освен това в договорите ще бъде записано и задължението на лекарите да плащат и съответните суми за консумативите и охраната, които ДКЦ им предоставя.

Фандъкова предлага цялата собственост в сградите на ДКЦ, която в момента на много места е разделена на две - общинска и апортирана от общината в търговските дружества, да премине в ДКЦ.

Кметът на София освен това иска да се обявят нови конкурси за управители на всички ДКЦ в столицата, а с избраните да бъдат подписани типови мениджърски договори. "Искам ДКЦ-тата да са силен търговски субект, със силен мениджмънт и отговорни управители, като общината ще наблегне на контрола по изпълнение на задълженията им", казва Фандъкова.

Тя е против създаването на нова структура за управление на общинското здравеопазване по подобие на ликвидирания Столичен медицински холдинг. Според нея контролът трябва да остане на дирекция "Здравеопазване", за да бъде децентрализирано управлението, мениджърите да могат да правят собствена политика, а общината контролира как изпълняват задълженията си.

На личните лекари, които имат дългове към ДКЦ-ата, ще бъде предложен погасителен план с разсрочването им. В същото време някои лекари плащат по 30 стотинки наем на кв. м, а други - 5 лева/кв.м.

Oще: джипита  дкц  договори  йорданка фандъкова  наеми  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.