Проблемите почнаха от албанците с двойно гражданство, които са около 4% от населението на Македония | webcafe.bg
newscafe

Преброяването в Македония на ръба на провала

Webcafe.bg , по агенция Фокус и KРОСС
01.10.2011, 12:19 (обновена 02.10.2011, 16:18)
Лъвове

Снимка: © Дневник

Скопие се опасява от провал на преброяването

Преброяването на населението в Сърбия, Македония и Албания, което започва от днес, 1 октомври, и ще продължи две седмици, беше белязано със скандал в Скопие. Очаква се и в другите страни да предизвика етническо напрежение.

Председателката на комисията по преброяването Весна Яневска подаде оставка, като обяви, че в Република Македония се подготвя "голям преброителен фалшификат".

"Колегите в Държавната преброителна комисия от редиците на албанската и другите етнически общности не оставят ни най-малко доверие в този процес. Аз не знам какво правят партиите, но моите познания от терена и от това, което се случва там показват, че се подготвя фалшифициране на преброяването", подчерта Яневска. Правителството планира да назначи на нейно място Слободанка Гиевска, настоящ член на ДПК.

Според Яневска, основните причини за нейното оттегляне се параграфите около записването на гастербайтерите и използването на фотокопия на лични документи. Тя е изразила несъгласие и с инструкциите, дадени на преброители за определени общини с превес на албанското население. Яневска заяви, че преброяването ще стартира, но не може да му се има пълно доверие.

Агенция РИА Новости вече предаде, че то може да бъде бойкотирано от представители на националните малцинства.

По изискване от ЕС

Сърбия и Македония се стремят да станат част от ЕС и провеждат преброяване на населението в една година със страните от европейския блок. Властите се надяват да получат данни не само за броя на гражданите, но и за нивото на тяхното благосъстояние, образование, жилищни условия, етническия състав на населението, религии и др.

Преди Яневска обаче медиите в Македония съобщиха, че оставка е подал и заместник-председателят на комисията за преброяване Абдулменаф Беджети. От комисията не са я потвърдили, но източници от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) са заявили, че освен Беджети оставка ще подадат всички членове албанци, ако не бъдат приети исканията им.

Основната причина за несъгласията в комисията е дали трябва да се броят и гражданите, които от една година са извън страната, но са се връщали в нея поне един един през това време.

Беджети е посочил в оставката си, че не са постигнати техническите условия за организиране на преброяването. Лидерът на ДСИ Али Ахмети е отказал да коментира, изтъквайки, че става дума за чисто нова ситуация, за която партията ще се изясни днес.

Албанската ябълка на раздора

Албанците с двойно гражданство (македонско и албанско, или косовско и македонско), които са в постоянно движение между Македония, Косово и Албания, заради роднински, бизнес или политически връзки, биха могли да имат ключова роля в постигането на задоволителен процент на албанското население в Македония, стана ясно по-рано от коментари в македонския печат.

Според експерти това била причината албанците да проблематизират преброяването. Като аргумент те посочват срещата на лидера на албанската партия в управлението ДСИ Али Ахмети с посланиците на Косово и Албания - Скендер Дурмиши и Арбен Чейку.

Основна тема на срещите било преброяването в Македония. Според в. "Нова Македония" нито една институция в страната не знае колко македонски албанци притежават двойно гражданство. Според преценките става дума за около 100 000 души, което е 4% от общото население на Македония.

Етническо напрежение

Населението на Сърбия, Македония и Албания наброява около 12 милиона души според данните от последните преброявания, проведени през 2001 и 2002 г. Процесът ще продължи до средата на октомври.

Главният мюфтия на ислямската общност в Сърбия Муамер Зукорлич призова бошняците в страната да не участват в преброяването. Той настоя обаче представителите на тази общност в Македония да се включат в него и да се определят свободно като бошняци, говорещи бошняшки език и вярващи в исляма.

Бошняците в Сърбия, както и албанците, потвърдиха бойкота си, като изтъкнаха за причина, че преброителните документи са отпечатани само на сръбски и на кирилица.

Расим Ляич, министър на труда и социалната политика, обяви при старта на преброяването, че призивите за бойкот са се провалили, и посочи за пример Нови пазар, където само един човек е отказал да участва в анкетата.

Според данните на статистиката от 2002 г. в Сърбия като бошняци са се определили 1.8% на сто от населението, 82% са обявили, че са сърби, 3.9% - унгарци, 1.4% - роми, а 10 на сто са били от други групи. Тогава населението в страната е било 7.3 милиона души.

Любопитно е, че в сегашното допитване гражданите на Сърбия няма да са длъжни да отговарят на четири въпроса - за националната им принадлежност, религия, майчин език и дали са инвалиди. В същото време ще бъдат питани как пътуват до работата си или до училището - пеша или с някакъв вид превоз, дали могат да работят с компютър и др.

 

Oще: албанци  македония  население  преброяване  сърбия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани