ГЕРБ се разбърза да оправя кашата със заменките | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ се разбърза да оправя кашата със заменките

Webcafe.bg, по БНР и Агенция Фокус
27.11.2012, 17:22 (обновена 27.11.2012, 18:27)
Гори

Снимка: © Getty Images

147 жалби разследва ЕК

Три години след идването си на власт и обещанията да се справи със спорните заменки от мандата на тройната коалиция, ГЕРБ би камбаната.

В момента ЕК разглежда 147 договора, подписани до 2009 г., за заменки на държавни земи за частни интереси, при които може да става въпрос за нерегламентирана държавна помощ. При 15 от тях има променено предназначение на горите и застрояване. Вариантът за тези собственици е да доплатят разликата до пазарната стойност на гората. При останалите сделки ще имат избор или да доплатят, или да върнат получената гора.

През цялото това време властта не призна, че заменките са схема за държавна помощ, за да започне възстановяването на земите - или доплащане. В 12 без пет обаче изведнъж се сети, че такъв проблем съществува. През цялото това време прокуратурата също не е открила някакви нередности в извършените заменки, въпреки че е сезирана по случая.

Възможни са три хипотези като цяло - или България да бъде оправдана, или да се установи, че е нарушено законодателството, или пък да се вземе решение, че има нерегламентирана държавна помощ и да се даде срок на България да коригира тази помощ.

Според министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов най-вероятно решението на ЕК ще е негативно, но това категорично не означава, че България е осъдена.

След първите изявления на Найденов обаче Европейската комисия тутакси официално съобщи, че още не са приключили разследването и слуховете, че ще го вземе скоро, са неоснователни.

Ако Брюксел установи в заключението си, че правилата за предоставяне на държавна помощ са били нарушени, България ще трябва да поиска възстановяване на неправомерно изразходваната сума от бенефициерите й. Процедурата за държавната помощ не предвижда налагане на санкции (глоби) на държава-членка в този контекст. Държавата обаче е задължена да изпълни възстановяването на средствата незабавно, посочват от ЕК.

При липсата на решение за възстановяване на средствата, всякакви предположение за бъдещи глоби или санкции могат да се считат за спекулативни и преждевременни, заключи ЕК.

До няколко седмици юристи в парламента ще изготвят план как и кога това може да се случи.

Ако Брюксел излезе с негативно решение за нерегламентирана държавна помощ, България няма да го обжалва, а ще предприеме мерки за разтрогване на договорите или за получаване на реалната пазарна стойност на имотите.

Това обяви Найденов, който обясни, че до момента подобен ход не е правен, защото се чака решението на Брюксел като повод за законови поправки.

Най-вероятно Европейската комисия ще обвини страната ни, че е допуснала незаконна държавна помощ при заменките на гори, твърдят от екокоалиция "За да остане природа в България". И Мирослав Найденов обяви наскоро, че е възможно Брюксел да ни глоби с милиарди, заради нерегламентирана държавна помощ.

Собственик на заменена по тази схема гора е и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Ако неговата сделка бъде посочена в Брюксел като незаконна, той също ще си доплати или ще върне гората, категорична беше председателят на правната комисия Искра Фидосова.

Очаква се новият законов механизъм на уреждане на проблема да бъде готов до няколко седмици. Целта е от март 2013 г. промените да влязат в сила, за да може и бъдещите ползватели на горски терени чрез заменки да плащат цялата пазарна цена, ако бъде установена държавна помощ.

Oще: гори  договори  европейска комисия  заменки  мзх  мирослав найденов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани