Още няма наказани партии за откраднатите ЕГН | webcafe.bg
newscafe

Още няма наказани партии за откраднатите ЕГН

Webcafe.bg
31.07.2014, 16:16 (обновена 31.07.2014, 16:24)
гласуване

Снимка: © webcafe.bg

Почти три месеца след скандала с масовата злоупотреба с подписи и ЕГН на граждани без тяхно знание, Комисията за защита на личните данни продължава с проверките.

Все още няма наложени наказания за фалшификациите в партийните подписки за регистрация на евроизборите.

През април ЦИК отвори специална секция в сайта си, където всеки избирател можеше да провери дали данните му са използвани в подписките. Още в същия ден ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) бяха засипани със сигнали за нарушения. Въпреки това откраднатите подписи не попречиха на нито една партия да се яви на Европейските избори.

Почти три месеца след скандала с масовата злоупотреба с подписи и ЕГН на граждани без тяхно знание, Комисията за защита на личните данни продължава с проверките.

Към момента се извършвал анализ на доказателствата, а през септември щяло да стане ясно кои лица ще бъдат санкционирани и по какъв начин.

Санкции ще има, но какви все още не се знае какви. Законът е доста обемист и се изискват специални познания от страна на администраторите на лични данни, обяснява председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

В Комисията пристигнали 1380 жалби и сигнали от граждани, но само 493 от тях били годни за разглеждане. Останалите били невалидни заради липса на идентификация на засегнатите лица.

12 от партиите, събрали хиляди подписи и ЕГН, въобще не са се регистрирали като администратори на лични данни, става ясно от информацията на КЗЛД.

Най-много от сигнали за нарушения са подадени срещу Българската национално-патриотична партия (119) и Съюза на комунистите в България (110). Сред парламентарно-представените партии "първенец" е "Атака" с 12 сигнала и 4 жалби.

По-рано днес пред БНТ омбудсманът Константин Пенчев предупреди, че злоупотребите с лични данни вероятно ще се повторят и на предстоящите парламентарни избори. Според него няма да има осъдени по скандала с фиктивните имена и ЕГН, използвани в подписките за регистрация на някои от участниците в европейските избори.

Пенчев призова за законодателни предложения и премахване на подписките за регистрация на участниците в изборите.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.