Кметът на Пловдив обявява гладна стачка заради операта | webcafe.bg
newscafe

Кметът на Пловдив обявява гладна стачка заради операта

Webcafe.bg
20.07.2010, 11:51 (обновена 20.07.2010, 15:21)
славчо атанасов

Снимка: © БГНЕС

Пловдивският кмет Славчо Атанасов се зарече да обяви гладна стачка, ако не се разбере с Вежди Рашидов за запазване на Пловдивската опера

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов заяви, че ще започне гладна стачка, ако преговорите с министъра на културата Вежди Рашидов за бъдещето на Пловдивската опера не завършат благоприятно за нея. Прочутият тенор Калуди Калудов потвърди, че също ще се присъедини към гладната стачка.

Това стана ясно на среща за съдбата на културната институция, на която вчера се събраха над 300 артисти и общественици от Града под тепетата. "За сряда вече имаме уговорена среща с премиера Бойко Борисов", каза по-късно Калудов, цитиран от „Новинар".

Музикантите протестират срещу намерението на Министерството на културата да преобразува ОФД-Пловдив в Пловдивска филхармония. Вече са събрани над 16 000 подписа в защита на операта.

Музикален символ на протеста е симфония на Шостакович, писана по време на блокадата на Ленинград. „Не спирайте да репетирате 7-а симфония на Шостакович - най-вероятно ще я изпълним пред сградата на Министерския съвет", каза кметът, цитиран от "Дарик". Според него градът е не само в икономическа, но и в културна блокада.

Операта в Пловдив от доста време няма своя сцена, но разчита да се настани отново в Градския дом на културата, чийто ремонт се очаква да бъде завършен в началото на 2011 г.

Вече има и учредена фондация „Да възродим Пловдивската култура", в която са се включили 17 бизнес компании от града, а първият проект, който подкрепят, е премиерата на операта „Тоска" през есента в Античния театър.

"В първите месеци на 2011 г. къщата ни ще бъде готова, но ще има ли кой да се нанесе в нея?", питат музикантите в подписката и акцентират на солидната подготовка и парите, заделяни от бюджета на държавата за обучението им.

Представители на Пловдивската митрополия също са подкрепили операта.

Министърът: Чист популизъм, държавата субсидира с 217 лева всеки билет за спектакъл! 

Министърът на културата Вежди Рашидов тутакси реагира на заплаха за гладна кметска стачка. "Никому не прави чест подобно популистко поведение, целящо извличане на политически дивиденти и изнудване на държавата. Община Пловдив дава всичко на всичко едва 1% от общата сума за издръжката на Оперно-филхармоничното дружество в града или само 25 000 лева", заяви Рашидов, цитиран от агенция "Фокус".

"А държавата в лицето на Министерството на културата дава 2.1 млн. лева годишно. За шестте месеца на тази година дружеството има 45 представления с 6682 зрители и едва 50 000 лева приходи. Държавата субсидира с 217 лева всеки билет, продаден за спектакъл. Бих искал да припомня на г-н Славчо Атанасов, че издръжката на ОФД-Пловдив е за сметка на всички български данъкоплатци. 

Убеден съм, че е по-достойно за един кмет, истински загрижен за културата, отдавна да е построил подходяща сцена за оперни спектакли и да е поел своя дял от издръжката на културния институт, което решително надхвърля сумата от 25 000 лева. Всичко останало е политически популизъм". 

Реформата на Рашидов

Предложението за реформа на културните институти в областта на сценичните изкуства засяга много градове на страната. Постановлението предвижда:

На "преобразуване чрез вливане" подлежат:
- Нов драматичен театър "Сълза и смях" - София в Народния театър „Иван Вазов" - София;
- Държавния музикално-драматичен театър „Кадрие Лятифова" - Кърджали - в Драматично-кукления театър „Димитър Димов" - Кърджали.
- Държавния музикално-драматичен театър "Назъм Хикмет" - Разград в Драматичния театър "Антон Страшимиров" - Разград; 
- Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" - Смолян, в Драматичния театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив".

Целта, според авторите на постановлението, е да се постигне подобряване на творческото сътрудничество и взаимодействие на артистичните звена, подобряване на мениджмънта - координация, общо администриране и финансиране, оптимизиране на административно-обслужващия персонал и уплътняване на творческата заетост на артистичните трупи.

За "преобразуване" или по-точно за закриване са записани 4 филхармонии - в Шумен, Враца, Видин и Плевен. 
Причината: "намаляването на интереса на зрителската аудитория и е с цел стимулиране на политиката за местно и регионално покритие на създадения художествен продукт".

Оперно-филхармоничното дружество в Бургас се влива Държавната опера. А целта: да се постигне формиране на репертоарната политика в музикално-сценичните жанрове, съобразно интереса на аудиторията.

Оперно-филхармоничното дружество и Драматичният театър "Стоян Бъчваров" във Варна се преобразуват в Театрално-музикален продуцентски център.

Държавният музикален театър "Стефан Македонски" и балет "Арабеск" се преобразуват в Софийски музикален и балетен център. 
С цел: постигане на общо финансово и административно ръководство и подобряване на мениджмънта.

Драматично-кукленият театър "Сава Доброплодни" в Силистра се оптимизира с разделянето му на Куклен театър и Драматичен театър. 
Така се постигало обособяването на куклена сцена, предвид значимостта на нейната образователна и социална мисия.

Според министъра на културата Вежди Рашидов "българският театър, опера и оперета ще се реформират чрез естествен подбор".

Реформата предвижда трупите да си изкарват заплатите от продадените билети, докато бюджетът финансира проекти и продължава да покрива режийните разходи на театрите, които остават държавни. 

Идеята на министъра е да прокара реформата "спокойно" и "културно" за 12 месеца, за да се разтовари бюджетът на министерството му от издръжката на театри и опери, стигнали до 1 представление в месеца. Той даде пример със Старозагорската опера, която имала 50 представления годишно.

"Гърция с 12 милиона население има една опера, три национални, десет общински и 185 частни театъра", каза министърът. "Италия с 60 милиона население има пет опери. България със 7,5 милиона души има 7 опери, 8 филхармонични оркестъра, които свирят веднъж в годината, и 54 държавни театъра". 

По думите му тяхната издръжка струва 60% от бюджета на министерството, а 10-15 са работещите театри, които си печелят парите. Затова и 10-12 от театрите ще трябва да се саморазпуснат, защото нямат никакви приходи. 

"Не можеш да лежиш на гърба на обществото, обясни министърът - Не може Пешо от Чирпан и Татяна Лолова да са с еднакви заплати".

Oще: гладна стачка  опера  пловдив  славчо атанасов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани