Сомалийските пирати са освободили британския кораб "Сейнт Джеймс парк", в чийто екипаж има петима българи. | webcafe.bg
newscafe

Сомалийските пирати пуснаха петима българи

Webcafe.bg
14.05.2010, 12:05 (обновена 14.05.2010, 13:01)
сомалийски пирати

Всички моряци от кораба „Сейнт Джеймс Парк" са живи и здрави.

Сомалийските пирати са освободили британския кораб "Сейнт Джеймс парк", отвлечен на 29 декември 2009 г. с 26 души екипаж, в който и петима българи.

Похитителите поискаха 3 млн. долара откуп за освобождаването на танкера, но не ясно дали е платена цялата искана сума.

Руски медии, сред които телевизия „Вести", радио „Маяк", „Правда", както и китайската агенция „Синхуа", съобщиха за освобождаването на британския танкер срещу откуп, заплатен от собственика, но размерът му не е уточнен.

Новината беше потвърдена от военноморските сили на ЕС в района (НАВФОР) и от българското МВнР. Говорителят на НАВФОР Джон Харбър съобщи, че откупът е бил хвърлен на борда на кораба от въздуха на 13 май.

В момента корабът плавал към по-безопасни води, като от НАВФОР следят движението му. Моряците са здрави. Освен петимата българи, на "Сейнт Джеймс Парк" плават още трима филипинци, трима руснаци, двама румънци, двама украинци, шестима индийци, трима турци, грузинец и поляк.

Откупът на кораба "Сейнт Джеймс парк" е бил платен, каза говорителят на МВнР Весела Чернева. Премиерът Борисов заяви, че страната ни не е плащала откуп.

4 месеца и 16 дни „Сейнт Джеймс парк" бе в плен на сомалийските пирати. Танкерът, който превозва химикали, пътуваше за Тайланд под британски флаг, когато беше отвлечен на 29 декември 2009-а. През цялото време оттогава плавателният съд беше на котва до сомалийския град Гаракада.

Моряците - живи и здрави

По информация на управителя на варненския клон на фирмата-оператор „Зодиак" Продан Раданов всички моряци от кораба „Сейнт Джеймс Парк" са живи и здрави.

Петимата българските моряци - Светозар Тенев, Емил Дянков, Николай Колев, Стефан Ангелов и Ивайло Русев, са на възраст между 34 до 46 години. Четирима са варненци, а един е от Русе. Единият е старши помощник-капитан на кораба, двама работят като фитери, а другите двама - бластьор и готвач.

През следващите дни моряците от "Сейнт Джеймс парк" може да бъдат сменени и да се върнат в България, съобщи за БТА кап. Продан Раданов. Според него смяната на екипажа може да бъде извършена в някои от пристанищата, които корабът ще посети следващите дни.

Военноморските сили на ЕС продължават да следят ситуацията с освободения кораб.

Корабът се е отправил в посока Оман, съобщават още от европейската мисия "Аталанта" и по-късно днес се очаква корабът да напусне рисковата зона от 600 мили, за да бъде в пълна безопасност.

След платен откуп от близо 900 000 долара вече бе освободен и друг кораб с български моряци - "Маласпина Касъл".

"Ейшън Глори" и "Панега" още са в плен

Ситуацията с похитения „Ейшън глори" обаче е доста притеснителна. На него има още осем българи. „Не мога да си го обясня, но по някаква причина пиратите си харесаха „Ейшън глори", казва Михаил Войтенко от специализираното издание "Морски бюлетин. Явно им допада като кораб и го използват за своите нужди. Затова освобождаването му е доста съмнително", казва още Войтенко.

Според него отвлечените български моряци от кораба „Панега" пък едва ли ще бъдат освободени експресно, заради факта, че техният съд е пътувал празен. Ситуацията с „Панега" ще е по-сложна от обикновено и пиратите ще се опитат да намесят в преговорите българското правителство.

Вест от последния завзет български кораб за момента няма. Това ще стане, когато пиратите пристигнат в базата си и се уверят, че са в безопасност. Дори тогава позвъняването в България може да се забави с още 4-5 дни, смята Войтенко.

Според него причината е направо смешна - „Просто нямат преводачи. Малкото хора, които там им превеждат, са много търсени. Има и такива ситуации."

Войтенко определи съда с термина монокораб, защото е на българска фирма, под български флаг и с чисто български екипаж.

Междувременно изпълнителният директор на Параходство „Български морски флот" капитан Христо Донев съобщи, че българският танкер „Панега", отвлечен на 11 май в района на Аденския залив продължава да плава към южния бряг на Сомалия. Капитан Донев уточни, че моряците са живи и здрави и очаква в най-скоро време те да се свържат със своите близки, но помоли всички медии, както и своите колеги от бранша да не възпрепятстват преговорите и според него всички проблеми, които се създават са от многото мнения, които излизат от ефира по повод евентуалния откуп, както и застраховката на танкера „Панега".

"Призовавам всички да бъдат максимално дискретни, за да можем много бързо да се поздравим с добрата новина, че и „Панега" се завръща, освободен от пиратите," посочи Донев.

Oще: кораб  моряци  пирати  сомалия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани