Нашите плажове – по-хубави от италианските | webcafe.bg
newscafe

Нашите плажове – по-хубави от италианските

Webcafe.bg
11.06.2010, 13:34 (обновена 11.06.2010, 13:48)
Варна. багери и трудовите хора

Снимка: © БГНЕС

У нас са проверени 93 места за къпане. От тях само един морски плаж, в района на Варна, не е отговарял на европейските стандарти.

Качеството на водите на българските плажове е сред най-доброто в Европейския съюз, се посочва в доклад на Европейската комисия за качеството на естествените плувни басейни, публикуван вчера. За сравнение - стандартът в Италия е спаднал толкова, че водите по половината брегова ивица на Апенините не отговарят на минималните изисквания за чистота.

Докладът се базира на проби от води, в които къпането е разрешено, взети миналата година.

У нас са проверени 93 места за къпане. От тях само един морски плаж, в района на Варна, не е отговарял на европейските стандарти.

98,9% от българските плажове отговарят на задължителните критерии за чистота на водите за къпане в ЕС. Те са с максимална оценка за липса на фекални бактерии и замърсители през 2009 г., докато този процент е бил под 78 година по-рано. Това е увеличение с 5,6 % в сравнение с 2008 г., сочи докладът.

Ние сме сред шестте държави с над 90% плажове по стандартите за чистота

Това са Гърция, Кипър, Франция, Малта, България и Португалия. България може да се похвали и със 100% качество на вътрешните си водни басейни, като реки и езера.

Като цяло в ЕС се наблюдава леко влошаване на качеството на вътрешните водоеми, 92% от които са били определени като чисти през миналата година.

Докладът на ЕК, който включва не само страните членки, но и Хърватия и Швейцария, препоръчва да се избягва плуването в близо 500 плажа, езера и реки поради опасност от риск за здравето на летовниците.

Въпреки че 96% от изследваните 20 хиляди обекта на континента отговарят на минималните норми, зададени през 2006 г., стотици места за къпане все още се смятат за опасни.

Докато у нас само един обект е извън нормите, в страни като Италия, Дания, Холандия и Полша процентът е много по-висок. Едва 46,4 % от италианските плажове отговарят на минималните изисквания на ЕС, което е спад с 19,4% в сравнение с 2008 г.

Най-мръсни по атлантическото крайбрежие пък са ирландските плажове

Въпреки че общото качество на морските води по крайбрежията в Европа леко е спаднало през 2009 г., около 89% от тях покриват някои по-строги критерии за качество, което е нарастване с 0,4% спрямо 2008 г.

Според доклада обаче почти 2/3 от европейците смятат, че качеството на водата в собствената им държава представлява сериозен проблем.

Онлайн карти дават подробна информация за състоянието на еврпейските плажове и водни басейни.

Oще: българия  доклад  европейски съюз  италия  плажове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани