Нашите плажове – по-хубави от италианските | webcafe.bg
newscafe

Нашите плажове – по-хубави от италианските

Webcafe.bg
11.06.2010, 13:34 (обновена 11.06.2010, 13:48)
Варна. багери и трудовите хора

Снимка: © БГНЕС

У нас са проверени 93 места за къпане. От тях само един морски плаж, в района на Варна, не е отговарял на европейските стандарти.

Качеството на водите на българските плажове е сред най-доброто в Европейския съюз, се посочва в доклад на Европейската комисия за качеството на естествените плувни басейни, публикуван вчера. За сравнение - стандартът в Италия е спаднал толкова, че водите по половината брегова ивица на Апенините не отговарят на минималните изисквания за чистота.

Докладът се базира на проби от води, в които къпането е разрешено, взети миналата година.

У нас са проверени 93 места за къпане. От тях само един морски плаж, в района на Варна, не е отговарял на европейските стандарти.

98,9% от българските плажове отговарят на задължителните критерии за чистота на водите за къпане в ЕС. Те са с максимална оценка за липса на фекални бактерии и замърсители през 2009 г., докато този процент е бил под 78 година по-рано. Това е увеличение с 5,6 % в сравнение с 2008 г., сочи докладът.

Ние сме сред шестте държави с над 90% плажове по стандартите за чистота

Това са Гърция, Кипър, Франция, Малта, България и Португалия. България може да се похвали и със 100% качество на вътрешните си водни басейни, като реки и езера.

Като цяло в ЕС се наблюдава леко влошаване на качеството на вътрешните водоеми, 92% от които са били определени като чисти през миналата година.

Докладът на ЕК, който включва не само страните членки, но и Хърватия и Швейцария, препоръчва да се избягва плуването в близо 500 плажа, езера и реки поради опасност от риск за здравето на летовниците.

Въпреки че 96% от изследваните 20 хиляди обекта на континента отговарят на минималните норми, зададени през 2006 г., стотици места за къпане все още се смятат за опасни.

Докато у нас само един обект е извън нормите, в страни като Италия, Дания, Холандия и Полша процентът е много по-висок. Едва 46,4 % от италианските плажове отговарят на минималните изисквания на ЕС, което е спад с 19,4% в сравнение с 2008 г.

Най-мръсни по атлантическото крайбрежие пък са ирландските плажове

Въпреки че общото качество на морските води по крайбрежията в Европа леко е спаднало през 2009 г., около 89% от тях покриват някои по-строги критерии за качество, което е нарастване с 0,4% спрямо 2008 г.

Според доклада обаче почти 2/3 от европейците смятат, че качеството на водата в собствената им държава представлява сериозен проблем.

Онлайн карти дават подробна информация за състоянието на еврпейските плажове и водни басейни.

Oще: българия  доклад  европейски съюз  италия  плажове 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.