Чейндж бюрата - със свит марж до 5 на сто | webcafe.bg
newscafe

Чейндж бюрата - със свит марж до 5 на сто

Webcafe.bg
14.08.2012, 12:13 (обновена 14.08.2012, 12:31)
чейндж, улица

Снимка: © БГНЕС

Бюрата за обмен на валута вече са задължени да изписват на табелите си курсовете до третия знак след десетичната запетая

Курсовете, обявени от обменните бюра, не може да се различават с повече от 5 на сто от курса за деня на БНБ. Това става с влязлата в сила от днес промяна на Наредбата за обменните бюра.

Досега разликата в курсовете "купува" и "продава" не трябваше да е повече от 20% от курса за деня, обявен от БНБ.

В страната работят повече от 1700 обменни бюра, собственост на около 700 фирми. През 2011 г. са били с 234 по-малко, съобщи БНР.

Новите условия предвиждат курсовете "купува" и "продава" да са посочени до третия знак след десетичната запетая. Досега изискването беше на таблото да са изписани до втория знак след запетаята.

Според данъчните така ще бъдат ограничени възможността за подвеждащи реклами или заблудите с различни курсове на табелите извън бюрата - и вътре пред касите.

До края на годината се очаква да заработят и машините за обмяна на валута, които на принципа на банкомат ще обменят до 2000 лева. Те ще издават касови бележки и ще са свързани с НАП.

Една машинка ще може да обменя не повече от 40 вида валута. Това ще рече, че автоматът ще може да разпознава и борави с до 40 вида банкноти, независимо дали са от една валута или от различни. В момента са налични два вида автомати, чиято цена е 13 000 и 16 000 евро без ДДС, по данни на "Стандарт".

Oще: банкомат  бнб  валута  купува  курсове  марж  наредба  обменно бюро  продава  чейндж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани