Премиерът Бойко Борисов е силно затруден да намери ръководни кадри в държавата, тъй като при проверки от службите и прокуратурата почти винаги изскача нещо нередно | webcafe.bg
newscafe

Бойко Борисов издирва кадри с чисти ръце и чисто досие

Webcafe.bg
20.04.2010, 11:49 (обновена 20.04.2010, 19:17)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Борисов не може да (си) намери неоцапани хора за държавни постове

Бойко Борисов издирва българи с чисти ръце и чисто досие за ръководни кадри, но такива няма. По БиТиВи премиерът обясни механизма при назначенията: проверки в информационните масиви на спецслужбите и прокуратурата. Горчивата истина била обаче, че след подобни проучвания се оказвало, че човекът "трябва да го разработваш, а не да го издигаш". 

По-късно през деня той заяви, че ако трябва, ще сменя на всеки два месеца министри и заместник-министри, изобщо всеки който е попаднал под ударите на прокуратурата.

Обяснението на премиера: "Не знам дали вашите зрители ще ми повярват, но от 20 кандидати, при проверките 20 не ставаха. Нещо повече, след проверките службите трябва да почнат да работят и по тези хора. Не само че не стават за министър или за здравна каса, а когато се провери в масивите на две-три служби, плюс в прокуратурата има ли образувани преписки или нещо проверява ли самата прокуратура, този човек не само не става за министър или за шеф на здравна каса, или за това, за което си го потърсил, или е направил такива дългове в болниците, че трябва да почнеш да го разработваш, а не да го издигаш".

Критерият, който министър-председателят избрал бъдещия здравен министър - проф. Анна-Мария Борисова, бил чистотата й. Просто за нея нищо не излязло за разработка - чиста, неоцапана и при това - "недиалогична", по думите на премиера, за да не влиза в схеми.

Смяната се наложи заради обвиненията на прокуратурата към д-р Божидар Нанев за две сключени неизгодни сделки с антивирусни препарати.

Борисов описа как е избрал проф. Борисова. Първо името й изплувало от разговори с различни лекари, после й и се обадил по телефона и после се срещнал с нея и съпруга й на един разклон преди Велико Търново. "Поговорих с нея около половин час, горе-долу разбрах какво мисли и сиреч в една и съща посока са ни разбиранията по реформата, по съкращенията, по безкомпромисното действие"...

Борисов отрече да е имало каквито и да е брожения в парламентарната група на ГЕРБ относно кандидатурата на ендокриноложката. Според него просто всеки е бил лекуван от лекари, има познати лекари и "иска да помогне на някого да стане министър". Лидерът на ГЕРБ и премиер обаче отсече, че в крайна сметка отговорността за избраника накрая я носи той. Бойко Борисов даде да се разбере, че харесва чепатия характер на бъдещия здравен министър, тъй като "т.нар. комуникативност или диалогичност за мене имат лошо значение - това означава човек, с който всички могат да се разберат статуквото да продължи".

Пример за такъв мекушав и диалогичен човек бил бившият здравен министър д-р Божидар Нанев, чиято персона Борисов коментира така: "Почнеш ли да угаждаш на много хора, станеш ли диалогичен за тях, комуникативен, приключваш като министър..."

За работата на Борисова премиерът щял да съди след първия месец, като види как се справя с "преструктурирането" на болници в хосписи, санаториуми и др., тъй като "закриване", по думите на премиера, не бил правилният термин. Трябва ли да има в София 70 болници, запита Борисов, който поясни, че големите дългове в здравеопазването били натрупани именно от големите дългове.

Борисов знаел какво ще направи в първия ден след утрешния си избор Борисова. Очаква се в сряда, 21 април, тя да положи клетва в парламента. На въпрос какво ще е, той отговори: "Куп неща, които трябва да направи..."

Оценката на Синята коалиция - неправилна, но Борисов слуша

"С цялото ми уважение към него (Иван Костов - бел.р.) оценката му е неправилна - здравната реформа се забави поради няколко причини. Първо, няма пари. Всичките са ги източили. Второ, яви се много голяма диалогичност вътре в здравното министерство, това забавя реформата". Това поясни Борисов по повод критиките на Синята коалиция, че правителството изпада в ляв популизъм и не прави реформи.

Според премиера "кризата е външна, цял свят се тресе в кризата, цял свят предприема мерки - и в цял свят те не сработват. Ако имаше една държава, в която това да се беше случило, аз съм казал - ние щяхме да вземем, да ги препишем и да ги изпълняваме".

Основания за критиките отдясно Борисов вижда само в предстоящите местни избори, тъй като сините и тъмносините трябвало да си нахъсват електората. А като крепяли правителството, се обезличавали.

Бойко Борисов и Иван Костов разговаряли близо час и половина в Министерски съвет вчера, определен като "прекрасен диалог" от премиера, който определи себе си като прекрасен слушател на съвети. Дали ги приема или не обаче било друг въпрос. Борисов отрече твърденията на Волен Сидеров, че от Синята коалиция искали министерски постове.

По Нова тв лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че преди формирането на правителството са били водени такива разговори, но след като ГЕРБ решили да управляват самостоятелно с безусловната подкрепа на "Атака", разговорите приключили.

Oще: бойко борисов  герб  ддс  здравеопазване  кадри  министър  прокуратура  реформа  служби 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

1 Arsen Lupin | 26.04.201214:58

да ме хване за топките мутрата боко тиквата, аз съм точно такъв професионалист и точно затова никога няма да бъда негон слуга!!! оценен съм по достойнство от Северния до Южния полюс и имам 2-3 паспорта от свободни и достойни общества, неиздадени от бандитските ви "спецслужби"! В булгаристан ще се върна след като болното ви от рака на Държавна Сигурност общество умре и дойде ред на нещо ново и чисто... преброени са ви дните, боко и все негови гъзолизци, не остана вече свежа кръв, която да пиете!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани