"Много мажоритарният“ Изборен кодекс е на финалната права | webcafe.bg
newscafe

"Много мажоритарният“ Изборен кодекс е на финалната права

Webcafe.bg
12.09.2013, 15:57 (обновена 12.09.2013, 22:44)
мая манолова

Снимка: © БГНЕС

Мая Манолова е доволна от проекта за нов Изборен кодекс

Заместник-председателят на Народното събрание и председател на временната комисия за изготвяне на нов Изборен кодекс Мая Манолова обяви пред БНР, че последната чернова на проекта е готова и предстои да бъде обсъдена в парламента.

Тя посочи, че в черновата влизат предложенията на гражданските организации от проведените 8 публични обсъждания, препоръките на международните наблюдатели и предложения на БСП от предишния парламент, които са били отхвърлени от мнозинството на ГЕРБ.

Обсъжданията, които се провеждаха в сградата на парламента, бяха определени от много наблюдатели като фарс - представители на напълно неизвестни организации, както и такива, които явно подкрепят властта, предлагаха често абсолютно безумни идеи, които явно не беше възможно да влязат в кодекса.

„Получи се добър краен резултат. Проектът за нов Изборен кодекс предвижда „много мажоритарност" на следващите избори", каза Мая Манолова.

Предложени са смесената немска система със 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани депутати и пропорционална избирателна система с преференции, която най-вероятно ще бъде избрана.

Бюлетини и машини

За първи път за следващите избори се предвижда и въвеждането на машинно гласуване. „Това е рязка промяна, която няма как да бъде въведена изведнъж. На първо време ще предвидим и гласуване с хартиени бюлетини", посочи Манолова, като допълни, че те имат допълнителни защити и серийни номера.

Новият изборен кодекс предвижда бюлетините да бъдат печатани само в печатницата на БНБ.

Живи души

За изчистването на списъците от т.нар „мъртви души" най-добре е да се въведе активна регистрация, обясни Мая Манолова, но призна, че това не може да се осъществи за следващите национални избори.

„Затова в черновата сме записали гласуващите на следващите избори да бъдат включени в основна база данни за избирателни списъци. След това тези, които не фигурират, да могат със заявление да бъдат дописани, а тези, които желаят да гласуват, а ги няма в списъка, да могат да направят това след представяне на лична карта", поясни зам.-председателят на парламента.

Oще: бсп  изборен кодекс  машинно гласуване  мая манолова  мъртви души  преференция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани