Светлозар Лазаров призна акцията в Лясковец за провал | webcafe.bg
newscafe

Светлозар Лазаров призна акцията в Лясковец за провал

Webcafe.bg
19.03.2014, 15:25 (обновена 19.03.2014, 17:46)

1 от 2 снимки Назад Напред

изслушване

Снимка: © бнт

Светлозар Лазаров призова за край на критиките срещу провалената акция в Лясковец, при която загина баретата Емил Шарков

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров призна акцията в дома на Петко Петков от Лясковец за провалена, обвинявайки двама полицаи в „необяснимо своеволие". Без разрешение и неизвестно защо, те решили за втори път да заснемат жилището на стрелеца, който ги видял и разкрил.

Така Петков имал време да се подготви подобаващо, за да отвърне на очаквания удар от страна на МВР. Акцията станала след около 24 часа, като полицията не е знаела, че намеренията й са разкрити. През това време Петков и майка му Стефанка дежурят и очакват акция.

На 14 март, при нахлуване на екип на Специализирания отряд за борба с тероризма в апартамента, Петков отвръща със стрелба. Загина командосът Емил Шарков, а трима негови колеги, попаднали в засада, бяха ранени.

Стрелецът от Лясковец е бил достатъчно оборудван, за да води въоръжена кръгова отбрана в продължение на няколко дни, каза още Светлозар Лазаров, който бе изслушан от депутатите в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Освен оръжия, барикади с ламарини, залостени врати с греди и покрити с плат прозорци без видимост, Петков разполагал с храна, лекарства, стероиди и анаболи.

В МВР тече проверка, като най-вероятно ще има и оставки. Лазаров изтъкна на няколко пъти, че никой от началниците на двамата съгледвачи не е знаел за повторното заснемане. Въпреки че били облечени с цивилни дрехи, Петков ги разпознал, защото отишли до спряла наблизо патрулка, за да предадат камерата.

Саботаж, некомпетентност

Депутатът от БСП Кирил Добрев изтъкна, че един от двамата е познат на Бойко Борисов, което го навеждало на мисълта, че акцията е саботаж.

На изслушването се припомни, че през 2012 година е планирана операция срещу Петков за незаконно притежание на оръжие, но е спряна от ръководството на МВР. Тогава главен секретар е Калин Георгиев, а премиер - Бойко Борисов. Не стана ясно обаче защо това се е случило.

Петко Петков от години е познат на полицията. През 2012 г. ОДМВР - Велико Търново се обръща към тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев за помощ. Създава се работна група, която да оцени рисковете и да избере тактиката по ареста на Петков и изправянето му пред съд.

В профила на стрелеца, изготвен от Института по психология към МВР, е казва, че той е нестабилен, агресивен и се препоръчва с него първо да се преговаря, за да предаде оръжието доброволно.

Тогава се смята, че той може да предизвика заложническа ситуация, взимайки за жертва своята майка - Стефанка. Мъжът притежава ловна карабина и двуцевен автомат, но разрешителните му за тях били изтекли.

По това време той пише писма до редица институции, включително и до полицията, за да заплаши, че ще стреля по деца от близкото училище, които му се подиграват.

Експерти това твърдят, че той е емоционално нестабилен, ненавижда деца и полицаи, лесно става агресивен, отхвърля авторитети и т.н. имал навик да се разхожда по терасата въоръжен, но за последите 4 години не е напускал жилището си.

Oще: лясковец  мвр  петко петков  светлозар лазаров  стефанка савова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.09.2013, 17:40

1 Luca | 19.03.201417:32

Не си подавай оставката в никакъв случай, комунистите за това сте родени, да се проваляте с гръм и трясък на управленско ниво!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани