Ренесанс на национализма в Сърбия | webcafe.bg
newscafe

Ренесанс на национализма в Сърбия

Дойче Веле
01.07.2012, 09:33 (обновена 01.07.2012, 09:39)
борис тадич

Снимка: © БГНЕС

Най-вероятното новият кабинет ще бъде сформиран без участието на бившия президент Борис Тадич и неговата Демократическа партия

Почти два месеца след парламентарните избори Сърбия все още е без правителство. Но коалиция като че ли постепенно се оформя - от верни на Милошевич хора. Неговият рупор от 90-те години е на път да стане премиер, коментира Дойче Веле.

Най-вероятното новият кабинет ще бъде сформиран без участието на бившия президент Борис Тадич и неговата Демократическа партия. Тадич и партията му управляваха в продължение на години, но в крайна сметка подцениха недоволството на гражданите по отношение на икономическата ситуация и недостатъчната борба срещу корупцията. Което обяснява загубата, която Тадич претърпя на президентските избори през май срещу конкурента си Томислав Николич - великосръбския националист, който се постара да се представи като максимално проевропейски ориентиран.

Непосредствено след поражението си Тадич заяви, че в никакъв случай не би искал като компенсация за изгубения си пост да се съгласи да застане начело на сръбското правителство. Няколко дни по-късно обаче той оттегли декларацията си и обяви, че отговорността, която носи, все пак ще го накара да се включи в кабинета. Тадич се стреми да удължи живота на коалицията между неговата Демократическа партия и Социалистическата партия на Сърбия на досегашния вътрешен министър Ивица Дачич, разширена с участието и на един трети партньор.

Ренесанс на национализма

"Засилват се опасенията, че след избора на Томислав Николич за президент и очаквания избор на Ивица Дачич за премиер Сърбия ще направи стъпка назад по пътя на своята демократизация", казва германската депутатка и експертка за Балканите Ута Цапф. Според нея националистическите и реакционните сили в Сърбия вземат връх. "Каква фатална символика, че това се случва в годишнината от събитията на Косово поле", допълва германската депутатка.

С Николич и Дачич, за първи път след свалянето на режима на Милошевич, двама привърженици на военната му политика се настаняват в управлението на страната.

Оглавяваната доскоро от Николич Сръбска Прогресивна партия, която спечели най-много гласове на парламентарните избори, предложи на Дачич да оглави едно съвместно коалиционно правителство, макар че неговата Социалистическа партия се представи слабо на изборите. Социалистическият лидер потвърди, че е получил предложението да стане премиер и го нарече "сериозен въпрос", с който неговата партия се е заела.

Всъщност дори и на върха в Сърбия да застанат последователи на Милошевич, страната няма непременно да се върне назад в миналото - просто връзките й с Европейския съюз вече са твърде тесни. И макар първата визита на Николич да се осъществи в Москва, а не в Брюксел, Сърбия няма да се превърне в поредната постсъветска република. Но за отношенията със съседните държави новото ръководство не предвещава нищо добро.

Дойче Веле

Oще: милошевич  николич  сърбия  тадич 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

21 Bobby_gBG | 03.07.201212:33

Хората от Запада все-повече остават без работа. Това което "хитрите" производители и собственици на фирми не предвидиха, е факта че изнасяйки производството си в Китай, тук хората остават без покупателна способност. Те имат само социалните помощи от държавата, но с тях те си купуват само най-необходимото. Нямат нужда вече от толкова много нови коли, нови машини, нови джаджи. Те и преди са нямали де, но поне са имали парите да си ги позволят. И сега изведнъж се оказва че "печалбата" от изнесеното в китай производство вече не само че не е по-голяма от преди, когато се произвеждаше в Европа, ами дори е и много по-малка. Защото печалбата от единица продукция се е увеличила, но оборота на стоки е спаднал многократно заради намалялата покупателна способност на населението.

И не само - още по-зле, фирмите произвеждат ли произвеждат, свикнали на високо потребление, и изведнъж се озовават с неплатежоспособна клиентела, която се отказва от например лизинговите си автомобили и масово ги връща по търговците, които от своя страна спират да купуват от фирмите-производителки, които пък се оказват задръстени от произведени автомобили, и със сключени договори за покупка на суровини и услуги за поне година напред.


И сега доста от "хитрите" производители фалират. И продават примерно на Китай. Или продават стока на безценица за глътка въздух откъм финансите.


А през това време "финансистите" понеже станаха много, подтиквани спадащите печалби и от желание за връщане на стапитепозиции, а и натискати от шефовете да печелат почнаха да "инвестират" във все по рискови начинания, все по насочени към краткотрайна печалба вместо дългосночен просперитет, ни създадоха и финансовия балон който изгърмя спестяванията и жилищата на нмого хора.
За които са си виновни и самите хора, защото докато имаха пари надуваха финансовия и строителни балони взимайки щилища с ипотеки на уникално високи цени.


А през това време митата към останалите държави намаляха и намаляха. Към китай може би не чак толкова, но пък там нещата продължаваха да са евтини. Но неща, които можеха да се произвеждат в Европа вече просто не се произвеждаха - поради липса на протекция на местното производство, понеже е "глобализация и свободен пазар". Поради евтина работна ръка другаде, заради изнесено производство, или просто заради държавна субсидия в друга страна...


И всичко така добре, до момента в който хората фалираха поради липса на работа, а държавите - поради липса на работещи фирми (понеже са в китай) и на работещи в тях хора които да плащат данъци - като социални осигуровки, и като ДДС от покупки. А през това време печелившите от глобализацията продължават да се развиват. И вече нямат чак такава нужда да изнасят на запад, защото имат вътрешен пазар. Пазар, който е наличен защото населението там РАБОТИ и има приходи, тоест е платежоспособно. За разлика от омързеливилите се и безработни европейци.
Но тези държави се намират от другата половина на земното кълбо.


А за Европа освен дълговете, остават, и децата на имигрантите, които чрез "свободното придвижване" на хора са дошли и са се заселили в Европа да бъдат бачкатори, и да вършат "мръсната" работа, която изнежените европейци отказваха да прлавят, понеже можеха да живеят и на социални помощи. Да ама техните деца са родени като "немски гражданин", "френски гражданин" и "английски гражданин" и т.н. И те няма нужда вече да работят и да бачкат така, както са се трудили родителите им - те също са под защитата на "социалната държава". На тях държавата няма как до им отнеме гражданството, защото нямат друго.


Няма даже да говоря за нелегалните имигранти, или това че други държави от "третия свят" раждат безконтролируемо деца, дете след дете, особено ако се доберат до гражданство в развита страна, където се плаща за раждане на дете - там още повече се ражда, като нашите цигани. Свободното придвижване на хора означава че бедните ще бягат от бедността, и ще отиват в богатите държави, като обаче поради липса на производство и реална добавена стойност, обема на БВП си стои горе долу същия, само че вече парите се разпределят между много повече хора, тоест за всеки отделен индивид парите с които разполага са много по-малко, БВП на глава от населението също спада, поради нивото на мързеливци.Така че от гледната точка на "губещата страна" каквато сме всички европейци, защото позволихме да ни се довлекат тук всички заради "по-високия стандарт", дето в България дори и не го достигнахме - какво точно се чудиш че съм имал нещо против глобализацията? Въпроса е - защо ТИ не си против тази хищническа "глобализация". Която е "глобализация" точно толкова, колкото ние бяхме изградили "комунизма". Една утопия, която няма нищо общо с това което стана на практика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

20 Bobby_gBG | 03.07.201212:20

Отделно от това - собствениците може и да си спестят данъците, но производствата им не могат. Тъй като работат в съответната държава. И сега почва да се търси ново място за производство. Някъде където работниците са евтини, но също така има някакви кадри които да могат да захранят производството.
А Китай(турци, индия, бразилия т.н.) вече е такава страна. За последния половин век те се развиват, а хората им продължават да бачкат. За жълти стотинки.


Докато европейците вече дори не бачкат. Те са глобализирани. Космополитни. Тъй като вече активното поколение е изцяло на принципа "учи мамо да не работиш", там бачкаторите са всъщност доста ограничено количество. А и социалните помощи на все още богатите държави са направени спрямо времена на благоденствие, когато безработните са били малко, а останалите са имали производство с голяма добавена стойност. И все още са такива.
Да обаче бизнеса се изнася от запада. Към китай. В гонене на печалбата, тъй като голяма част от него е изкупена от финансови институции. А финансовите институции са тук за печалба, а не за да се грижат за един бизнес цял живот. Планирано е инвестицията да се изплати за 5 години. Толкова е по всяка стратегия.

А това в запада със западни заплати и западни данъци няма как да се случи. Но запада продължава да разполага с много капитали, независимо че те продължават да изтичат на изток, както и да се обезценяват от инфлацията. А и валутата му е основно международно разплащателно средство. Особено САЩ са решили въпроса с дефицита си лесно - печатане и печатане на хартийки.
ЕС обаче не може, защото банката е централна. Но да се върна на глобализацията.


свободното придвижване на хора вече е разрешено, без особени спънки. Запада се е омързеливил, не иска да бачка, защото е "учил". Или няма работа за "учили хора", или пък предлагат работа за бачкатори, но пък нея никой не я иска, защото социалните помощи още са високи, и никой не ги коригира, защото сме в "демокрация, и следващия път няма да го изберат, ами ще дойде на власт този дето ще обещае увеличаване на пенсии и социални. Демокрацията влиза в собствения си либерален капан. И за да се финансира дефицита породен от по-малко работещи, но повече социални помощи се теглят заеми. И още и още.

А за незаетите бачкаторски длъжности се внасят общи работници от "третия свят". За да запълнят дупката в работната ръка на омързеливилите се европейци. Омързеливени защото липсата на работа, комбинирана с лесния внос на евтина чуждестранна работна ръка, и липсата на нужда от работа заради високи социални помощи ги е превърнала в търтеи.Но дотук нещата все още се оправят някак си - държавата има висок кредитен рейтинг, правителството тегли заеми за да не загуби изборите, с надеждата че "все някога нещата ще се оправят. А през това време бизнеса изнася производството си все-повече и все повече. И вече не са само нискотехнологичните производства, вече Китай има достатъчно подготвен персонал и за високотехнологични производства, а както казахме там и патентите не са проблем. Отделно вече в Китай има и добър вътрешен пазар - от толкова десетилетия развитие и бачкане, хората в индустриалните китайски райони вече са се очовечили, и са по-състоятелни от българите например.
Отделно за кадрите които не са налични в Китай - кризата е оставила доста хора които не са мързеливи без работа. При това доста от тях са високо образовани. А и за десерт като ти поставят въпроса на плоскостта "Закриваме завода. Идваш в китай, или те уволняваме?" доста хора без семейство се съгласят да отидат на другата страна на света. Останалите остават без работа, и се вливат в растящите "сектори" (тоест балони) на финанси, услуги и строителство.


Китай също така вече няма нужда от запада за високи технологии. Те са се развили достатъчно да си ги произведат сами. Или просто запада сам е дошъл при тях и произвежда новите технологии в Китай. Защото е по-евтино. И има повече печалба. От запада вече се внасят само най-най-новите и високи технологии, за които в китай просто няма достатъчно учени.


И запада вече е наистина прецакан. Секва износа който до сега е компенсирал вноса. САЩ печатат хартийки, но Европа засега не иска да прибегне до тази мярка. Защото това е обезценяване на валутата и увеличаване на инфлацията.


Хората от Запада все-повече остават без работа. Това което "хитрите" производители и собственици на фирми не предвидиха, е факта че изнасяйки производството си в Китай, тук хората остават без покупателна способност. Те имат само социалните помощи от държавата, но с тях те си купуват само най-необходимото. Нямат нужда вече от толкова много нови коли, нови машини, нови джаджи. Те и преди са нямали де, но поне са имали парите да си ги позволят. И сега изведнъж се оказва че "печалбата" от изнесеното в китай производство вече не само че не е по-голяма от преди, когато се произвеждаше в Европа, ами дори е и много по-малка. Защото печалбата от единица продукция се е увеличила, но оборота на стоки е спаднал многократно заради намалялата покупателна способност на населението.


А през това време "финансистите" понеже станаха много, подтиквани спадащите печалби и от желание за връщане на стапитепозиции, а и натискати от шефовете да печелат почнаха да "инвестират" във все по рискови начинания, все по насочени към краткотрайна печалба вместо дългосночен просперитет, ни създадоха и финансовия балон който изгърмя спестяванията и жилищата на нмого хора.
За които са си виновни и самите хора, защото докато имаха пари надуваха финансовия и строителни балони взимайки щилища с ипотеки на уникално високи цени.


А през това време митата към останалите държави намаляха и намаляха. Към китай може би не чак толкова, но пък там нещата продължаваха да са евтини. Но неща, които можеха да се произвеждат в Европа вече просто не се произвеждаха - поради липса на протекция на местното производство, понеже е "глобализация и свободен пазар". Поради евтина работна ръка другаде, заради изнесено производство, и
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

19 Bobby_gBG | 03.07.201210:10

Мнението няма място за повече, а и не съм дописал. В обедната почивка ще продължа.


Но имам тъжното чувство че може би мнението ще остане без коментари...

Може пък да се пробвам в "стани автор". Ама пък темата не е точно съгласно толерастичната либерална позицията на кафето, така че нищо чудно да ме игнорират тотално.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

18 Bobby_gBG | 03.07.201210:09

я ме светни точно и конкретно, какво против глобализма имаш? искаш пак да няма нет (глобално), да няма свободно движение на стоки, услуги и хора (пак глобално)?
--------------------------------------------
Твърдо съм против глобализма в ТЕКУЩИЯ му вид.


Не, не искам да няма глобален нет, няма нормален човек който да иска нещо подобно.

НО съм твърдо ПРОТИВ свободното движение на СТОКИ И ХОРА! Това е пълна тотална и абсолютна глупост, която води до ликвидация на Европа и европейския ген, като България е първата дето ще се самоликвидира.

Ще оставим настрана факта че свободното движение на хора ликвидира държавата, като я обезкървява от най-добрите и граждани. Това е частен проблем на България, не толкова заради глобализацията.


Но ще погледна от ниво ЕС. Това трябваше да е съюза - в който да има свобно движение на хора и стоки ВЪТРЕ в съюза. Като в САЩ. И дотук. Не повече.
Всичко което се произвежда извън ЕС, а може да се произвежда локално - трябваше да е обложено със доста строги мита, които да компенсират поне частично огромната разлика в цената на труда в "развиващите се държави". Защото така европейската икономика е неконкурентноспособна.


Какъв е резултата от тази глобализация? Един порочен омагьосан кръг който се самоподдържа, и посоката му е твърдо надолу - към обедняване и ликвидиране на европейските нации. И този кръг представлява ето това:


Първо Европа (запада) се е развивала. Хората са имали бачкатори, както и образовани хора които да ги ръководят. Няма кой друг да ти свърши работата - бачкаш. Държавата се развива, за бачкаторите се появяват машини които да им улеснят работата. Заплатите се вдигат, като неща които не могат да се извършват чрез машини стават много по-скъпи, защото бачкатора все пак трябва да яде, и при висок стандарт на заплатите, всичко дето не се върши машинно се оскъпява много-повече, отколкото машинното.


Глобализацията се проявява в реалния си вид -> почва вноса на евтини китайски дрънкулки които се правят основно с ръчен труд, без възможност за машинна изработка -> некачествени са, но пък са евтини. Доста хора мислат плиткоумно и ги купуват, въпреки поговорката "не съм толкова богат че да си купувам евтини неща" - увеличават се приходите (и печалбите) на китайците, а в същото време хората които в ЕС произвеждат тези дрънкулки (основния разход в които е човешкият труд) остават без работа.


От това следват 2 неща:
1. Китайците имат приток на западни пари, почват да инвестират в технологии, нови машини (които купуват от запада), и почват да образоват работниците си (което в бъдеще ще доведе до повишаване на заплатите за образованите китайци).
2. Европейците остават с по-малко работа за "бачкатори", затова новото поколение се учи на "учи мамо да не бачкаш", и става инженер, финансист, адвокат, ПР, и т.н.


Влизаме в нов цикъл.
Китайците вече произвеждат малко по-високотехнологични продукти. Има нова вълна по-образовани китайци, някои дори завършили в запада.
Европейците през това време продължават да изнасят много високотехнологични продукти, бизнеса върви, внасят се дфундфурии, а хората преди заети в нискоквалифицирано производство вече са в сектора на услугите, и се грижат за хората заети с високотехнологичното производство, което е разширило пазара си на изток. Финансовия сектор също цъфти с децата на хората които са ги научили на "учи за да не бачкаш".

Само че финансовия сектор, за разлика от високотехнологичния няма никаква добавена стойност. Тя е останала в миналото, когато капиталите са служели за даване на някого да стартира производство. В момента капитали се дават на компании които генерират печалба, като това въобще не значи че те правят производство добавена стойност, защото са основно в сферата на услугите. Или просто финансовите спекулации, които не просто нямат добавена стойност, ами са с отрицателен прираст за икономиката защото гълтат ресурси като ток и хартия в процеса на "работа".


Обаче пък правилата за БВП включват и "печалбата" и "услугата" като "добавена стойност", и всъщност с намалено производство, БВП на държавата се увеличава - от финансов сектор, от предоставени услуги. Парите се въртят, хората си мислят че са станали по-заможни, а и вече са доволни че не се налага да "бачкат" толкова много, ами в офиса на климатик е прекрасно.
И за момента всичко е добре - износа на машини към "развиващите се държави" е с много висока добавена стойност, и може да плаща за всичко което си искат хората, без да бачкат. Но БВП расте само на книга. И принципно е изяден от инфлацията. А и голяма част от него е надута от балони - дали ще е дотком, или строителство, финансовия сектор раздува и раздува балони. Теглят се кредити за да се "развива БВП", строи се, плащат се заплати, хората са доволни.Обаче потсепенно минаваме в следващия цикъл.

Тук Китайците ("развиващите се страни"), все повече се индустриализират, неспазвайки патенти те си произвеждат, още повече хора са обучени, инженерите вече не са рядко срещано явление, имат достатъчно ниско и средно технологични производства. И тук вече започват истинксите проблеми за запада...


Производителите в Запада са притискани все повече от данъци и плащания. Покрай големия финансов сектор, доста държави са открили че като си намалят данъците, могат да привлекат богати хора от други страни които да си водят официално техни граждани, и да повишат собствените си приходи от данъци доста, като обаче за всеки милион който печелят за собствения си бюджет от "откраднат" собственик на западен бизнес, западния свят губи межде 5 и 10 милиона от данъци. Съответно увеличава още повече данъците за да запълни дупката в бюджета, и още повече-собственици се изнасят в данъчните райове, а останалите непокрити дупки в бюджета на западните държави се покриват от заеми.

Но стъпки за противодействие срещу данчните райове не се предприемат - не е демократично. Не е либерално. Не е глобалистично. А това са "хубави" неща, основополагащи на "демокрацията".


Отделно от
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

17 fALLEN | 02.07.201220:36

а тва че са избрали поредните лумпени - техен си проблем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

16 fALLEN | 02.07.201220:36

стига с тия сърби бе... сами си го вкараха, като преизбраха психопата (национален герой) слобо 3-4 пъти поред... айде стига с тая чекия и стига са го играли мъченици. сърбите за 10 г. такова реване му удариха, каквото немците за 60 г. не му удариха, а вторите изгубиха бая повече, ама и бая повече се осраха де. Усмивка

като се осереш, бъди мъж и си го изчисти или хапни. кво е тва реване?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

15 fALLEN | 02.07.201220:33

кога ви пуснаха на имбецилите от 4ти км нет бре? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

14 Falconetti | 02.07.201219:47

В момента в който Германия събере достатъчно мощ( имам впредвид военна подкрепа отвътре и от вън) и достатъчно воля за политически действия, Европейския съюз в съвременния му вид е свършен!
Гърция и другите НАТО хрантутници ще спрат да получават германски пари анд дат ис ит!
В момента Германия плаща защото е победена , ако сте забравили. А начело на парада са Америка, Англия и донякъде Франция- Малката Антанта. Голямата Антанта включва и Русия.( Забележете едно- Англия дори не е членка на съюза но е с решаващо мнение , както и САЩ)
Европа се разделя и държави като България и Сърбия имат своя шанс. Сърбия 100%. България - не знам, при този демографски срив тя вече е обелюдена територия населена от цигани.
А който си мисли че тези събития са в необозримо бъдеще- слаб 2. До 2025 всичко това ще е реалност, за добро или лошо.
Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

13 Симо Петков | 02.07.201219:10

В момента работя в Сърбия .. и видах какъв е точно сръбският национализъм .. и за какво е ..
1.Имаше едни събития в Косово-на няколко пъти .. ранени, веднъж и един убит .. ще припомня на форумното войнство,че до преди няколко десетилетия сърбите са били преобладаваш етнос там-а е имало и период в който само те са живеели в областта ..и в момента в Сърбия е пълно с бежанци от Косово - хора които са имали земи (тяхна собственост, оставени им от деди и прадеди )къщи ... живот .. и са били принудени да бягат .. Е КАК ДА РЕАГИРА ЕДИН БЕЖАНЕЦ ЗАГУБИЛ ВСИЧКО, ЧУВАЙКИ ПО СРЪБСКИТЕ НОВИНИ ЗА ИНЦИДЕНТИ В КОСОВО?!
2.Стана дума за бежанци от Косово- да ама то има бежанци и от други райони .. пример с Босна - 70% от земята е била собственост на сърби .. и??! .. Къде са сега къщите им, къде е имуществото им?!.. и НА ТЕЗИ СЪРБИ- НЯКАКЪВ СИ ОТ ЕС, ПРЕДИ ВРЕМЕ , ВЪВ ВРЪЗКА С ЕДНИ ЦИГАНИ, КОИТО ДЪРЖАВАТА ГИ НАСТАНЯВА В ЕДНО СЕЛО (СЪРБИ- НЕ СЕ НАСТАНЯВАТ НА ДЪРЖАВНА СМЕТКА НИКЪДЕ- ЦИГАНИ.. СЕ НАСТАНЯВАТ!) та на тези хора, щото някъде някакво село не искало да вземе цигани, и на тях- някакъв от ЕС почна да ги нарича че са националисти и .. нетолерасти и всякакви там .. Ми ти ли ще кажеш бе, толераст тъп илюминатски, къде и кой да строи къщи за циганите ... ми строй ти- вземи си ги в къщата!
3.Искат ли сърбите да са в ЕС и дали, заради това, биха си нарязали ракетите и танковете и биха се примирили със събитията в Косово?!.. Ми не- те жаждат за справедливост и искат военните престъпници- убивали деца, отвличали обезспокоявани хора, та да им вземат органите ... да се накажат с подобаващо наказание за военни престъпления- смърт!
Искат и поддръжниците на тези хора, подкрепяли ги със самолети- да се накажат с подобаващо съдебно наказание за военни престъпления- смърт!
И така мислят 99% от сърбите .. и не смятат,че Европата и членство там, много им трябват .. ама не са и против преговорите.. но няма да дадат Косово никога- няма да подпишат заради ЕС, а ако някое правителство направи това, ще падне до часове!
И са така сърбите, не както лъже Д.Веле- "в последно време" а са поне от няколко години ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

12 fALLEN | 02.07.201218:52

да не говоря, че както крайнодесните, така и крайнолевите (противоречащи си доктрини) са все антиглобалисти. тая теория изобщо има ли стабилна основа или е пак - една тетка каза...
   

оценка

+0 -0