130 000 жертви на битовата престъпност за година | webcafe.bg
newscafe

130 000 жертви на битовата престъпност за година

Webcafe.bg
12.12.2013, 11:42 (обновена 12.12.2013, 12:58)
Цветлин Йовчев

Снимка: © sofia photo agency

Договорът за реадмисия с Турция не е панацея за бежанския проблем

През 2012 г. 130 000 души са пострадали от битовата престъпност. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в интервю за в."Стандарт". Реалният брой жертви може да е значително по-голям, тъй като много граждани не вярват, че полицията ще им помогне и не подават оплаквания.

Йовчев призна, че „проблемът вече е съизмерим по вредата, която нанася на обществото, със заплаха за националната сигурност". Затова и е променена организацията на патрулно-постовата дейност, макар да е имало „лека съпротива срещу това".

СОТ-аджии и граждани на помощ на МВР

Цветлин Йовчев посочи, че ще търси сътрудничество с гражданското общество в борбата с организираната престъпност. Той даде пример с охранителните фирми, чиито ресурси за видеонаблюдение могат да се използват и от полицията. Освен това силовият министър припомни, че в новия Закон за МВР ще има формирования от извънщатни сътрудници.

„Примерно двама граждани с един полицай или един полицай, който има пряка, непрекъсната връзка с някой граждански патрул, но при всички положения те няма да имат нито полицейски правомощия, нито ще имат възможност да използват оръжие", подчерта Йовчев.

Има ли ръст на престъпленията?

„Престъпността няма повишение, което е добре, независимо от натовареността на полицейските служители в момента", подчерта Йовчев. По думите му има области, в които има леко намаление на престъпността, както и такива, в които има минимално повишение.

Министърът подчерта, че последните не са близо до бежански центрове. „Тези хора, които можем да ги определим като бежанци, не създават никакви проблеми. При нелегалните имигранти ситуацията е по-различна. Но и преди сме имали такива престъпления, просто не сме им обръщали внимание", коментира Цветлин Йовчев.

Истинските проблеми с бежанците

Йовчев посочи, че се опасява от възникване на хуманитарна криза. По думите му ако не бяха въведени мерки за по-строга охрана на границата, 5000 души са щели да влязат в страната ни само през ноември. Това са успели да направят 1600 чужденци.

Другите проблеми са свързани с влизането на терористи и престъпници, както и появата на политически екстремизъм у нас. „Тази агресия, която видяхме в политически партии, между отделни лидери, се трансформира надолу към хората. В резултат на тези процеси омразата, която те натрупаха, ненавистта да се насочи към един външен фактор, какъвто се явиха имигрантите и бежанците", коментира министърът.

Освен това, вицепремиерът заяви, че би трябвало България да получи повече директна помощ от Фонда за подпомагане при търсено убежище и Фонда за охрана на външни граници. На страната ни са определени средства в размер на 9.6 млн. евро, като само две страни в ЕС са получили по-малко.

„Гърция, ако не се лъжа, трябва да получи за периода 2014-2020 240 млн. евро. Само направете разликата. Никой от българска страна не е поставил въпроса, че имаме сериозна промяна в тенденцията. Август-септември 2012-а броят на нелегалните имигранти се увеличава десетократно. Още в този момент е трябвало да претендираме за доста по-голяма сума", категоричен е Йовчев. По думите му през последните месеци България е действала по-активно и има разбиране от европейска страна.

Цветлин Йовчев коментира и договора за реадмисия на Европейския съюз с Турция. По думите му ратификацията на споразумението може да отнеме месеци, а освен това според документа ще се връщат в южната ни съседка само тези чужденци, чиито страни имат договори за реадмисия с Анкара. Сред тях са тези от Нигерия, Пакистан и Йемен, но не и Ирак или Алжир.

„Със Сирия има, но в случая не върши работа, защото там има война и не могат да бъдат връщани хора. Затова трябва да продължим с мерките си по границата и да изградим временното защитно съоръжение", посочи силовият министър.

Oще: бежанци  договори  мвр  престъпност  реадмисия  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.