Референдум за избирателната система по въпросите на Плевнелиев няма да има | webcafe.bg
newscafe

Референдум за избирателната система няма да има

Webcafe.bg
17.06.2014, 22:07 (обновена 17.06.2014, 22:11)
42

Снимка: © sofia photo agency

С гласовете на ДПС и БСП идеята на президента беше отхвърлена

Няма да има референдум за избирателната система по въпросите, предложени от президента и подкрепени от инициативен комитет, за задължително и електронно гласуване и за мажоритарен избор на част от депутатите, реши днес парламентът с  гласовете на ДПС и БСП. Предложението на Росен Плевнелиев бе отхвърлено с обикновено мнозинство.

Лидерът на ДПС Лютви Местан очаквано се обяви против референдума, защото можело да има опасни последици от него. Според Местан с допитвания до народа са оправдавани политически престъпления, а идеята за задължително гласуване е "цинична", тъй като с нея партиите се опитвали да прехвърлят върху избирателите собствените си недъзи. В 24-минутната си реч Местан заяви още, че няма пряка връзка между мажоритарния вот и успешните демокрации.

"Атака" отсъстваха от залата. ГЕРБ и ДПС отхвърлиха идеята на левицата трите въпроса, предложени от президента, да се разделят, за да може да има отделно допитване само за задължителното гласуване, както искаше БСП.

На днешното заседание присъстваха и представители на инициативния комитет, който събираше подписка за референдума, която обаче се оказа с недостатъчен брой валидни подписи. Председателят на комитета Георги Близнашки защити въвеждането на мажоритарен елемент в избирателната система с аргумента, че той ще  коригира "съществени пороци" в националния политически живот. По думите му задължителното гласуване ще гарантира повече представителност, а електронното - ще даде шанс на българите в чужбина да гласуват.

От ГЕРБ обвиниха Миков, че не е спазил закона, като не е позволил на инициативния комитет да събере липсващите около 36 хиляди подписа, които щяха да са достатъчни, за да се задължи парламентът да организира референдум. Самият комитет обжалва отказа на Миков пред Върховния административен съд. Председателят на парламента обаче смята, че се е съобразил с всички срокове, заложени в закона, като е разпределил подписката в парламентарните комисии, тъй като тя има над 200 хиляди валидни записа.

Опция за провеждане на референдум все пак има, ако ВАС уважи жалбата на проф. Близнашки срещу решението на Миков да не даде въпросното време от един месец за поправяне на подписката.

Oще: близнашки  мажоритарни избори  плевнелиев  референдум 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 18.06.201418:10

Добре де, сериозно питам защо смяташ, че мажоритарната система води до непременно избиране на личности?
Щото аз пък мога да нарека стаден принцип повтарянето на мантрата "мажоритарната система ще ни донесе супер-личности"

Защо анонимния Иван Драганов или Драган Иванов от сегашния парламент, избран от ГЕРБ да кажем да е неконкурентноспособен при мажоритарни избори?
Смяташ ли, че ти ако се явиш срещу него ще го биеш?
Сериозно питам, какви са твоите шансове на чист и неопетнен, квалифициран и образован млад мъж, срещу него? Срещу него, подкрепен от ГЕРБ например.
Точно никакви.
Какво стадно има в това?

Ти не си популярен във Варна и сигурно затова ще те бие на избори. Значи трябва да търсим някой по-популярен и успял непартиен българин във Варна, за да се бие с анонимника на ГЕРБ.
Примерно Мишо Шамара?

Вместо високопарни фрази, обясни ни ясно и просто как в едномандатен мажоритарен район ще победиш едно лайно, подкрепено от ГЕРБ или БСП?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

4 Rowan | 18.06.201417:23

Винаги ще има защитници на стадния принцип, защото винаги ще има хора, достатъчно уверени в собствената си слабост и некадърност, които в една система на съревнование на личностите нямат никакъв шанс.

Затова и винаги ще има, на пръв поглед заблудени хора, които упорито отстояват пропорционалната система, но на второ четене, същите изобщо не са заблудени - те просто отстояват собствените си шансове за реализация покрай личностите.

Парламентът е пълен с неконкурентноспособни в мажоритарна система полуобразовани бездарници, всеки журналист се смята за достатъчно компетентен за законотворец, а не липсват и форумни коментатори, които хранят надеждата за влизане в голямата игра, наречена политика.

И точно това са хората, които нямат работа в политиката в една успешно развиваща се държава, но точно от тях зависи смяната на курса на страната ни. Всъщност и трите категории са хора, които ни най-малко не ги интересува развитието на страната, а собствената им реализация. Винаги слабите са били най-амбициозни, защото във властта дирят защита от собствената си некадърност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 18.06.201416:14

Оня,
айде да не генерализираме. Не всички българи спадат под общия ти знаменател. Иначе колкото и да си чешем езиците, беше ясно, че референдум ония в парламента няма да допуснат да се случи или щяха да намерят начин да го опорочат. Никой не бута столчето, на което стои. Даже и клатенето не е желателно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 18.06.201410:57

За ДПС е вярно - 5 депутата.

За ГЕРБ и БСП обаче не е вярно.
При мажоритарни избори всичките 240 минус 5 депутата гарантирано ще отидат при тях, а при това положение изобщо не е задължително да издигат някакви кой знае какви светели личности партиите, щом тия места са им гарантирани. Дори може да са още по-големи смотаняци от сегашните им в пропорционалната листа.

Избори във Варна: честен и почтен Роуън срещу някой пълен задник от ГЕРБ - печели ГЕРБ-ера, просто щото има организирана маса зад себе си. Нищо че е също толкова непознат.

Резултат: примерно 150 депутати на ГЕРБ, 60 за БСП, 5 за ДПС и 10-15 шоузвезди и спортисти. Не виждам по коя логика се очаква да има някакви светли личности.

Българина просто мрази честните и почтените и обожава тия, които го мачкат. Това никаква изборна система не може да промени Идея
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 18.06.201408:17

Ама разбра се, че мажоритарната система е неподходяща… за ДПС. Щото при чист мажоритарен избор в два тура, ДПС вкарва максимум 5 сигурни депутата. Къде са 5, къде 36, колкото вземат сега с консолидирането на гласовете от цялата страна и преразпределението на процента негласували граждани. ДПС с 5 депутата няма как да бъде „желания“ коалиционен партньор на всяко правителство или партията, която извива ръцете на всяко възможно правителство, което не ги покани за коалиционен партньор. С 5 депутата Доган няма как да каже: „Аз разпределям парите в тази държава!“

Не, че е подходяща, мажоритарната система и за ГЕРБ. ЦвЦв просто няма район, в който да бъде избран, а Тиквата няма да може да диктува с СМС-и на депутатите си, как да гласуват. Затова и референдума беше предложен мъртвороден. Да не би случайно да се състои: http://rowancomments.com/za_referenduma/

Е, не стана точно по моята прогноза, ГЕРБ играха още по-сигурно – с невалидните подписи. Не, че им беше проблем да съберат още няколко стотин хиляди, та да не са от значение потенциално възможните няколко десетки невалидни. Можеха да го направят, но не искат.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани