Президентът призова да прочетем архивите на ДС | webcafe.bg
newscafe

Президентът призова да прочетем архивите на ДС

Webcafe.bg
01.02.2014, 14:42 (обновена 01.02.2014, 14:54)
Ровен Плевнелиев

Снимка: © Sofia photo agency

"Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", посочи президентът

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той каза това в специално обръщение по повод Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Президентът призовава всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

"Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", посочи президентът.

Той изтъкна, че след 25 години "няма какво повече да бъде тайна".

Президентът призова всички хора да имат достъп до въпросните документи, а "не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас".

Росен Плевнелиев смята, че няма нужда от посредник между истината и хората, и че всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице.

"Нека веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави", апелира президентът в обръщението си.

Росен Плевнелиев определя като "най-тежкия порок на нашия преход" липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим.

"Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като "човек от народа", за "добрите" служители на Държавна сигурност, които "не са работили за една партия, а за държавата", като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези "професионалисти", върху българския народ", казва държавният глава.

В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт.

"Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит", подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че днес почитаме хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи.

"Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те. Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава", казва още държавният глава, според когото "пътят към българския национален идеал "за чиста и свята република" и за национално обединение минава през честния прочит на истината".

Уроци за комунизъм в историята още няма

Наскоро десни евродепутати отново поставиха въпроса за уроците за комунизма, които не са включени в преподаването на история.

За това настояха участниците на конференция, организирана от лидера на групата на ГЕРБ/ЕНП В Европейския парламент д-р Андрей Ковачев.

"Възпроизвеждат се непроменени от десетилетия номенклатури, шампиони сме по носталгия - това обрича младите и страната", мотивира се той, съобщи "24 часа".

Подкрепи го професорът от Американския университет Евелина Келбечева: "В България е по-лесно да падне кабинетът, отколкото да се преодолеят 25 г. подмяна на историята и научно легитимирана безпаметност." 90% от учебниците трябвало да бъдат съдебно преследвани по закона, обявил комунизма за престъпен. В нито един не пише за безобразията на този режим, обобщи Келбечева.

 

Oще: архиви  дс  отваряне  президент  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2010, 02:54

2 _George_ | 01.02.201422:37

Ко4о,

абсолютно си прав. Казваш проста истина, но с ужасна тежест. Всичко е парлама. Комунизма продължава да тресе тъпите и прости булгаристанци под всякаква форма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2014, 09:39

1 кочо | 01.02.201418:21

Това са само лозунги по повод „Деня на репресираните”.

Какво пречеше, и на СДС, и на ГЕРБ, когато бяха във властта, да го направят?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани