Когато чиновниците стават провинциалисти | webcafe.bg
newscafe

Когато чиновниците стават провинциалисти

Webcafe.bg , Дарик радио
05.05.2012, 12:14 (обновена 05.05.2012, 12:28)
Дянков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Вицепремиерът Симеон Дянков по повод местенето на части от изпълнителната власт в провинцията: Идеята е дългосрочна, а ГЕРБ планира да е на власт дълго време

Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Благоевград, Плевен са част от градовете, които ще поемат първата вълна от преместването на звена от държавната администрация. Ако тя е успешна, ще има и втора вълна преместване - към Ловеч, Враца, Габрово, за която ще отговаря министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Това съобщи пред Дарик радио вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той поясни, че идеята му е дългосрочна, а ГЕРБ планира да е на власт дълго време.

Вицепремиерът каза, че преместването ще се осъществи много евтино, защото сградите - най-скъпото перо, ще се предоставят от общините или областните администрации. Наемът за тях, който се плаща и в София, ще отива в съответните общини, което ще е полезно за тях, поясни той.

Дянков не очаква и големи разходи за обезщетения на чиновниците и се позова на Кодекса на труда, като обясни, че който откаже да се премести, ще получи само по 1 заплата обезщетение. Даде пример с преместването на Агенцията по лозата и виното в Плевен, което ще струва 57 000 лева.

Градовете са подбрани според това дали са универитетски центрове и дали имат оптична връзка. 

Дянков каза, че Агенцията по рибарство, за която се говореше, че ще бъде преместена във Варна, вероятно ще отиде в Бургас заради големия ентусиазъм на местните власти и заради по-големия улов по Южното Черноморие.  

За преместването на Националната агенция за приходите във Велико Търново Дянков се аргументира с успешната работа на административния съд там и големината на териториалната дирекция, която отговаря за по-голям регион, отколкото софийската.

Сградите в София, които ще бъдат освободени от преместените агенции, ще бъдат дадени на културни институции, на музеи или на общината.

Дянков се позова на опита на Германия, Франция, Холандия, Швеция, където  първоначално отколо две трети от служителите са  приели да се преместят, но след около пет години се оказвало, че повечето служители са местни хора. Тези, които откажат, имат много по-голям шанс да си намерят работа в София, където безработицата е 2.5 на сто, посочи финансовият министър.

"Аналогът на НАП в САЩ е във Филаделфия, във Франция - в малко градче на 200 км от Париж, в Германия - в още по-малко градче край Нюрнберг", каза той.

Друг аргумент, който Дянков изтъкна, е че така администрацията ще бъде принудена да въвежда по-бързо електронни услуги.  Даде пример с НАП и митниците, в които електронната комуникация е най-силно развита, защото структурата им ги принуждава да работят плътно с регионите.

Oще: нап  преместване  провинция  сгради  симеон дянков  софия  чиновници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

3 Gastaroll | 06.05.201212:08

Защо не се коментира идеята, че ще се опразнят едни сгради в столицата, които ще се продадат, най вероятно вече са обещани...
Парите ще изчезнат, идеята за преместването на администрацията ще се окаже ялова и отново ще се строят административни сгради в столицата...
Така де, трябва да се стимулира строителния бизнес и да се пълнят партийни каси...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 06.05.201200:33

Това, че се опитват да разнесат различните служби по различни градове, не е лоша идея... Ще махнат централизацията в София, ще намалят притока на хора към столицата, ще създадат работни места в другите градове, ще използват огромните административни сгради, които и без това пустеят по градовете, ще ...

Но това, за планирането дълго да са на власт, е пълен смях! Смее се
Ако наистина си мислят, че с няколко популистки мерки ще си гарантират още един мандат, значи са по-глупави, отколкото си мислехме!
Като се вземе под внимание и това, че самите ние вече изобщо не сме толкова глупави, колкото бяхме на предните избори, става ясно, че след година ГРОБ ще иде точно при бившия работодател на сегашния лидер на партията...
Т.е. никъде! В историята!...
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 05.05.201213:07

Като потребител на информация имам ли право на защита от безкрайните глупости,с които безпомощните ни министри се опитват да ни издавят?За всички е ясно,че тези хора страдат от естествена алчност и че ще се борят за власт.Но ако планират властта им да е вечна,това вече е нещо съвсем различно.
Нарича се КОМУНИЗЪМ! Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани