България получи пет предупреждения от ЕК | webcafe.bg
newscafe

България получи пет предупреждения от ЕК

Webcafe.bg
10.07.2014, 14:23 (обновена 10.07.2014, 14:28)
Европейска комисия

В следващите два месеца от правителството се очаква да даде информация защо не се предприемат мерки по проблемните въпроси.

Европейската комисия предприе правни действия срещу България заради неизпълнение на задълженията по европейското законодателство.

България получава предупреждения в пет сектора - околна среда, здравеопазване и политика на потребителите, правосъдие, защита на потребителите, морско дело и рибарство, и транспорт.

В следващите два месеца от правителството се очаква да даде информация защо не се предприемат мерки по проблемните въпроси.

Трансгранично здравно обслужване

Комисията е изпратила до българското правителство и още 12 държави официално искане за информация за пълното транспониране на Директива 2011/24/ЕС. Документът урежда правата на пациентите, които получават здравни услуги в друга страна от ЕС, в това число възстановяването на разходите за лечението.

"Към днешна дата горепосочените държави членки не са въвели или не са въвели напълно тази директива във вътрешното си право, въпреки че от тях се изискваше да направят това до 25 октомври 2013 г.", пише в становището на ЕК.

България и другите предупредени страни имат срок до два месеца да информират ЕК за предприетите мерки. В противен случай ЕК може да сезира Съда на Европейския съюз.

Замърсяване на въздуха

Европейската комисия иска от България и Латвия да подобрят защитата на гражданите от замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

"Поне от 2007 г. насам гражданите във всички 6 зони и агломерации в България (агломерация София, агломерация Пловдив, агломерация Варна, зона Северна, зона Северозападна и зона Югоизточна) са изложени на нива на ПЧ10, превишаващи пределно допустимите стойности", пише в становището на ЕК.

На двете страни вече бяха изпратени официални уведомителни писма през януари 2013 г., но не е установен напредък.

Ако България и Латвия не предприемат действия, Комисията може да сезира съда на Европейския съюз.

Правата на потребителите

България още не е привела законодателството си към Директивата за правата на потребителите, а срокът е изтекъл още през декември миналата година.

Новите правила на ЕС за защита на потребителите засягат гаранции за прозрачност на цените, забрана на допълнителните такси за използване на кредитни карти и горещи линии и на предварително отбелязани с отметка полета в интернет (например при покупка на самолетни билети), както и удължаване на периода (от 7 на 14 дни), през който потребителите могат да се откажат от договор за покупка и др.

Ако тези мерки не бъдат въведени в българските закони, обаче, остават без значение за потребителите.

Единно европейско небе

България и още 17 държави трябва да вземат решителни мерки за по-добро общо управление на въздушното пространство, пише в позицията на ЕК. Инициативата Единно европейско небе цели да увеличи ефективността на управлението на въздушното движение и аеронавигационното обслужване, като се намали разпокъсаността на Европейското въздушно пространство.

Предупредените страни разполагат с 2 месеца за отговор и представяне на своите съображения.

Електронен обмен на информация в областта на рибарството

България, Гърция и Словения са предупредени, че не осигуряват пълно спазване на Регламента за контрол на рибарството, тъй като липсва на системи за обмен на информация в областта на рибарството. Това възпрепятства корабите от други държави членки да упражняват правото си да извършват риболовна дейност в тези три страни и да разтоварват или продават риба на тяхна територия.

Ако не получи задоволителен отговор в срок от два месеца, Комисията може да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тези държави членки.

Oще: българия  европейска комисия  единно европейско небе  ек  замърсяване на въздуха  здравеопазване  лечение  околна среда  пациенти  потребителски права  правителство  предупреждения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани