В новия закон за изборите публикуването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания ще бъде забранено, а те ще важат и за Интернет | webcafe.bg
newscafe

Без анонимни статии в медиите по избори

Webcafe.bg
21.06.2010, 13:28 (обновена 21.06.2010, 16:56)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Дали шефката на временната комисия за изработване на изборния закон Искра Фидосова иска тихомълмом да наложи и регулация на Интернет?

За първи път в закон ще бъде вкарана забрана за анонимни материали по време на изборни кампании. В новото изборно законодателство, което подготвят управляващите, публикуването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания ще бъде забранено. Това е една от промените, които обмисля комисията, подготвяща нов Избирателен кодекс.

Другата голяма промяна е включването на Интернет публикациите в законопроекта. Властта си поставя за цел да регламентира използването на мрежата като място за правене на политика и политически кампании.

"Заложихме едни и същи изисквания не само за печатните и електронните медии, но по отношение и на глобалната мрежа. След приемането на избирателния кодекс изискванията ще важат и за онлайн пространството. Например, ако се публикува материал, който по някакъв начин засяга определен кандидат или накърнява доброто му име, санкциите за печатните медии ще важат и за уебстраниците", обяснява пред "Монитор" шефката на временната комисия за изработване на изборния закон Искра Фидосова.

Комисията е поискала становище от Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии, в което да й се даде "легална дефиниция" на понятията "Интернет-сайт", "собственик на Интернет сайт" и "социални мрежи".

В отговор ресорният министър Александър Цветков отговорил, че тези понятия не са "дефинирани в действащите български нормативни документи, както и няма общоприета европейска терминология". В отделно приложение от ведомството дават и разяснение за това какво е Интернет-сайт, какви са правата на собственика му, както и що е социална мрежа.

В документа се посочва още, че е по-правилно използването на "уебсайт", а не "Интернет-сайт", съобщава още Mediapool.

Целта на запитването е на членовете на комисията да им се "изясни" какви текстове могат да се изготвят за кодекса, та да се обхванат всички медии, включително и тези в Интернет. В сега действащото законодателство само за държавните БНР и БНТ изрично е записано как трябва да работят по време на кампания. БТА е подчинена на временен статут, няма отделен закон.

"Опитваме се да си изясним дали изобщо можем да включим и Интернет изданията в кодекса и правилата да станат еднакви за всички медии", посочва още Фидосова пред Mediapool. По думите й, ако един кандидат е засегнат в Интернет-медия, то той може да поиска "незабавен" отговор "без съкращения". Тя увери, че само това е целта на готвените текстове и успокои да не се търсят други "подтекстове".

"Монитор" обаче твърди, че освен информационните сайтове като електронните вестници или информационните агенции, наказателна отговорност ще носят и собствениците на блогове, както и участниците в социални мрежи като "Фейсбук". Вестникът посочва Искра Фидосова като източник на това твърдение, но не цитира в прав текст думите й по въпроса.  

Oще: изборен кодекс  интернет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

2 rado84 | 22.06.201016:30

Аз пък по избори ще им докажа точно обратното - ще ги псувам наред и ще им се смея как се потят като не могат да ме намерят. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2010, 12:08

1 JackASS82 | 21.06.201015:26

И кво? Значи те могат по избори да ни пробутват коя от коя по-нагли и анонимни лъжи от типа "ние ще" а ние да не можем да ги напсуваме без да си дадем трите имена, ЕГН и точен адрес. За да може по-лесно да се наложи цензура и "държавата" лесно да се саморазправя с всеки дръзнал да напише нещо различно от хвалебствие по техен адрес. Такъв "закон" изобщо не трябва да се допуска да се гласува, а самото му споменаване е показателно до колко са се самозабравили в своята наглост политиците.
А защо да не се забрани анонимното даване на обещания? Колко хубаво ще е когато някой се изказва, вместо да се крие зад някоя си партия, да говори в първо лице единствено число и съответно да поема отговорност за думите си. А когато става въпрос за групово изказване на мнение да се изброява от името на кои лица говориш например "Аз, Гошо и Тошо мислим..."
   

оценка

+0 -0