Съдия Александър Еленков стана "Юрист на годината" | webcafe.bg
newscafe

Съдия Александър Еленков стана "Юрист на годината"

Webcafe.bg
13.02.2014, 14:23 (обновена 13.02.2014, 14:42)
Правосъдие

Наградата "Юрист на годината" се дава след публично направени и мотивирани номинации

Съдия Александър Еленков от Върховния административен съд получи наградата "Юрист на годината 2013" в ежегодния конкурс, организиран за седми път от "Правен свят".

Наградата на съдебните репортери и журналисти от правния ресор отиде при заместник-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков.

Тържествената церемония по връчването на призовете се състоя в зала "Сердика" на Шератон София хотел Балкан и по традиция бе уважена от много магистрати, адвокати, членове на Висшия съдебен съвет, нотариуси, частни съдебни изпълнители, представители на неправителствени организации и др.

За втора поредна година отличието "Юрист на годината" на "Правен свят" се дава въз основа на публично направени и мотивирани номинации на специализирания подсайт на конкурса Юрист на годината, където можете да видите мотивите. Тази година номинирани за наградата бяха трима юристи - Александър Еленков, доц. д-р Кристиан Таков, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", и Недялка Попова, прокурор в Окръжна прокуратура Пазарджик.

Изборът на съдия Еленков бе направен след гласуване от петчленна комисия - проф. Емилия Друмева, съдия Лада Паунова, адвокат Александър Кашъмов, проф. Огнян Герджиков.

Съдия Еленков бе номиниран от 25 свои колеги от различни съдилища. В мотивите за номинацията му е направен анализ за неговите съдебни актове с особено съществено значение за администрирането и независимостта на съдебната власт, за демократичното развитие на държавата и за повишаване на външната убедителност на правораздаването.

Наградата бе връчена от проф. Огнян Герджиков.

"Правен свят" по традиция дава и награда "Юрист на годината", определена чрез анкета между съдебните репортери и журналисти от правния ресор. Тази година тя отива при заместник-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков, който получи най-много гласове от журналистите сред общо 16-те номинирани за "Юрист на годината". Сред мотивите за номинацията на Евгени Диков бе и работата му като временно изпълняващ функциите на градски прокурор на София.

Следователи рядко биват номинирани и награждавани, отбеляза Евгени Диков при получаването на отличието, като добави, че той сега се чувства като следовател.

Само с един глас разлика втори в журналистическата анкета остана конституционният съдия Благовест Пунев, номиниран заради своята достойна позиция в Конституционния съд.

Oще: магистрати  награда  юрист  юрист на годината 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.