България, в която гръцките банки държат 30% от пазара, може да плати за финансовите грехове на съседна Гърция | webcafe.bg
newscafe

Гръцките банки ни засмукват...

Webcafe.bg
08.03.2010, 18:39 (обновена 09.03.2010, 14:21)
Фич

Европейски валутен фонд ще подкрепя еврозоната при дългови кризи

България, която има най-малък бюджетен дефицит в Европейския съюз, рискува да стане свидетел на „изсмукване" на банките си заради финансовите грехове на съседна Гърция, предупреди международната рейтингова агенция „Фитч", предаде агенция Блумбърг.

В свое изявление на 9 март заместник-финансовият министър Ана Михайлова заяви, че няма никаква опасност за българските спестявания в гръцките банки.

Почти една трета от българските банки са собственост на гръцки, сред които Националната банка на Гърция и Алфа банк, които са засегнати от бюджетния дефицит на страната в размер на 12,7%. Мерките, предприети от гръцкото правителство, ще навредят на печалбите и капиталите на банките, което на свой ред ще доведе до финансова нестабилност, която ще се разпростре на Балканите, заявяват анализатори.

Румъния, където близо 12% от банките са гръцка собственост, също е изложена на риск, предупреждават от „Фитч".

На два пъти опасения, свързани с последиците от гръцката криза у нас, изрази и випремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той дори заяви, че е поискал техническа помощ от ЕС, за да се направи оценка дали има изнасяне на гръцки капитали от България. Няколко дни по-късно управителят на БНБ Иван Искров се изказа в стил: "Ама, моля ви се, как е възможно да се говорят такива неща!" 

България, която насочва 10% от износа си към Гърция, ще пострада най-много от по-тежка рецесия в Гърция, която е член на еврозоната, коментират от "Фитч". Гръцката национална банка е собственик на ОББ, а Пощенска банка е собственост на EFG Eurobank. Дъщерни дружества в България имат още "Пиреос" и "Емпорики", която е част от френската група "Креди агрикол". Алфа банк е регистрирала бизнеса си у нас като клон.

Заради кризата кредитният рейтинг на водещи гръцки банки бе намален от трите големи рейтингови агенции - "Фитч", "Стандарт енд Пуърс" и "Мууди'с". На практика това означава, че банките-майки няма да могат да прехвърлят средства към клоновете си като ОББ, собственост на Националната банка на Гърция, и Юробанк И Еф Джи, чиято собственост е Пощенска, които само частично се финансират чрез депозити.

Дъщерни дружества в България имат още "Пиреос" и "Емпорики". Алфа банк е регистрирала бизнеса си в България като клон.

Прогнозите на кредитната агенция са, че икономическият ръст на Балканите ще се размине с официалните очаквания. Според "Фитч" България ще има нулев растеж на икономиката си тази година, въпреки че правителството обяви прогноза от 0.3%.

От 1 февруари страната ни е прекъснала взаимодействието си с "Фитч" и вече не иска да бъде оценявана от агенцията, отбелязва "Блумбърг".

Малко след прогнозите на "Фитч" за гръцката зараза, за същата опасност предупреди и агенцията за кредитен рейтинг "Муудис". Заради силното присъствие на гръцки банки, от "Муудис" са поставили на преразглеждане кредитната способност на банковата система с перспектива за понижаване на рейтинга.

Проблемите, които внася в еврозоната Гърция с рекордния си бюджетен дефицит и финансова нестабилност, станаха причина Брюксел да обмисли нов инструмент с дългосрочно действие, за да се справя в случаи като днешния. Още повече, че бюджетните дефицити на Португалия и Испания също са твърде големи и плашещи.

Към момента нито Германия, нито Франция подкрепят предложението Гърция да се обърне за помощ към МВФ. Това е още един аргумент за създаване на европейски фонд, което обаче едва ли ще се случи достатъчно бърз, за да се помогне на Атина

Европейската комисия работи по идеята за фонд, който да спасява финансово закъсали държави от еврозоната като Гърция. Предложението беше лансирано преди седмица от от германския финансов министър Волфганг Шойбле в името на запазването на вътрешната стабилност в еврозоната. Според него такава организация трябва да ползва опита и схемата на Международния валутен фонд (МВФ) и да има подобни изпълнителни пълномощия.

ЕК е готова да предложи такъв европейски инструмент за помощ, който ще изисква подкрепата на всичките 16 страни-членки от еврозоната. Все още не е ясно дали става дума само за фонд, или за нова институция с отделен апарат и бюджет. Освен това тепърва ще се обмисля дали парите ще се набират от вноски на страните, ползващи еврото, или от бюджета на ЕС.

Идеята е фондът да се справя в бъдеще с дългови кризи в еврозоната, предаде Ройтерс. Според агенцията бъдещият финансов инструмент може да е част от по-мащабна френско-германска схема за засилено икономическо сътрудничество и надзор върху 16-те страни в еврозоната.

Бъдещият фонд ще има подкрепата на членовете на еврозоната, казва и комисарят по икономическите и монетарните въпроси Оли Рен. По негово предложение Европейската комисия ще обсъди идеята за фонда в Страсбург на 9 март.

Докато общността мъдрува как да помогне на Гърция, гръцката централна банка откри банкова сметка за набиране на доброволни средства за погасяване на държавния дълг, който надхвърли 300 млрд. евро. 

Целта на тази "банкова сметка за солидарност" е Гърция да бъде подпомогната за излизане от сегашната криза. Граждани от страната и диаспората на доброволни начала да могат да внасят пари по нея.

Банковата сметка бе открита, след като председателят на парламента Филипос Пецалникос предложи да бъде създаден фонд за подпомагане на Гърция. Кампанията за създаване на такъв фонд се ръководи от президента Каролос Папуляс.

Oще: гръцки банки  гърция  европейски валутен фонд  фич 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.