Прокуратурата е образувала досъдебни производства срещу министри, зам.-министри и висши чиновници на тройната коалиция, подписали договори и анекси към тях за 2.160 млрд. лева | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата проверява "тройка"джии заради 2.16 млрд. лева

Webcafe.bg
29.03.2010, 15:17 (обновена 29.03.2010, 18:11)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Премиерът Бойко Борисов спази обещанието си и даде на прокуратурата договори на предишния кабинет за 2.16 млрд. лева, за който не е имало осигурено финансиране

Прокуратурата е образувала досъдебни производства срещу министри, зам.-министри и висши чиновници на тройната коалиция, подписали 150 договора и анекси за 2.160 млрд. лева по обществени поръчки без осигурено финансиране. Документите са подписани от градския прокурор на София Николай Кокинов по сигнал на премиера Бойко Борисов, стана ясно днес.

По повечето от тях обаче не са платени никакви пари.

Разследват се договори в 13 министерства, в които не влизат обаче Министерството на финансите, на държавната администрация, МВнР и на извънредните ситуации. След като приключат досъдебните производства, ако прокуратурата прецени, че има данни за престъпление, ще започне разследване.

Проверките на всички договори ще отнемат минимум два месеца.

Премиерът заяви, че ще бъдат съдени всички, сложили подписи под контракти, за които няма  осигурени пари в бюджета. Ако ние признаем тези 2,15 млрд.лева по договорите, означава да признаем, че сме лъгали Брюксел и трябва незабавно да се оттеглим от еврозоната, подчерта премиерът.

Разследването е срещу бивши управленци от министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на образованието, младежта и науката, на здравеопазването, на културата, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на физическото възпитание и спорта.

В постановлението на прокуратурата се казва, че справката от дирекция „Главен инспекторат" на Министерския съвет съдържа достатъчно данни, от които може да се направи основателно предположение за извършено престъпление.

Борисов много би искал да чуе мнението на президента Първанов по тези въпроси, стана ясно от думите му. По повод обвинението на Първанов, че сегашното правителство на практика е четворна коалиция, министър-председателят заяви, че е "по-добре да си с Костов, Мартин Димитров, Волен и Яне, отколкото със Станишев и Доган". Ако 162 български депутати са против някой, той трябва да се замисли дали няма поне мъничко вина, коментира Борисов, верен на позицията си да пази известна дистанция от скандала с импийчмънта.

Военното министерство на арбитраж за договори

Военното министерство може да бъде изправено много скоро пред Международен арбитражен съд заради неизплатени средства по големите договори за модернизацията на армията, съобщи днес министърът на отбраната Аню Ангелов в понеделник. Според него толкова тежко с издръжката на армията не е било дори и през 1996 г.

Наред с поредната порция лоши новини, Ангелов съобщи, че догодина смята да обяви конкурса за закупуване на бойни изтребители - нови или втора ръка. За тях се лобира още от времето на кабинета Сакскобургготски.

Заплахата за арбитражен съд е заради договорите за закупуване на транспортни самолети с италианската компания "Аления Аеронавтика" и за нови хеликоптери с френската компания "Юрокоптер".

"Аления" отказва да намали сумата по контракта, подписан през 2006 г. - 91 млн. евро за 5 машини "Спартан". Досега сме получила два самолета, единият от които е повреден.

От "Спартан" са склонни само на отстъпката да се откажат от доставката на два самолета, но с договорените пари искат да се купят други техни продукти.

В момента се преговаря с френската компания "Юрокоптер". Договорът беше сключен през 2005 г. за 18 хеликоптера - 12 "Кугър" за ВВС и 6 вертолета "Пантер" - за общо 358 млн. евро. Министър Ангелов предлага да се доизплатят 12-те "Кугър"-а и да се откажем от "Пантер"-ите. Проблемът е, че през 2006 г. военният министър Веселин Близнаков подписва договор с френската банка "Сосиете Женерал" за гаранционен депозит от 60% по проекта.

Така без да сме получили техника вече трети месеца те теглят по 60% от стойността на хеликоптерите "Пантер", а нашата цел е да пренасочим тези средства за плащанията за вече доставените хеликоптери "Кугър", след което да прекратим договора", обясни Ангелов.

Консултант на "Юрокоптер" по сделката бе бизнесменът Николай Гигов. Юридическият съветник на "Сосиете Женерал" беше кантората на Тодор Батков.

Въпреки тежката ситуация с бюджета на държавата и особено на военното министерство, идната година ще се вземе политическо решение за конкурса за многоцелеви изтребители. Аню Ангелов очаква първите да бъдат доставени през 2013-2014 г., като подчерта, че става въпрос за самолети втора ръка.

За доставката на нови се изискват до 4-5 години, а за втора ръка - наполовина по-малко.

България разполага сега със съветски изтребители МиГ 21 и МиГ 29, но ресурсът на първите изтичал през 2012 г.

Oще: бойко борисов  договори  николай кокинов  обществени поръчки  тройна коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани