ЦИК пак глоби Местан за агитация на турски език | webcafe.bg
newscafe

ЦИК пак глоби Местан за агитация на турски език

Webcafe.bg
16.10.2014, 15:51 (обновена 16.10.2014, 16:20)
ДПС

Снимка: © Webcafe.bg

През миналата година Местан бе глобен с 2000 лева за агитация на турски език

Централна избирателна комисия отново глоби лидера на ДПС Лютви Местан и депутата Хюсеин Хафъзов за предизборна агитация на турски език.

Местан бе заснет от Нова телевизия и журналиста Диана Найденова да говори на майчин език пред симпатизанти на партията в Долни Лозен, макар Избирателният кодекс да допуска агитацията да бъде само на български език.

"Днес всички оратори говориха на български език. Аз смятам това за ненормално, за аномалия, която няма нищо общо с ценностната система на ЕС", казва Местан, след което прави уточнението, че рискува да бъде отново глобен, и произнася на турски език: „Скъпи братя и сестри, заедно ли вървим?". Тогава лидерът на ДПС обясни, че е нарекъл „ненормално" глобяването му, а не използването на български език от останалите оратори на ДПС.

ЦИК е прегледала и епизод от „Господари на ефира", в който Местан е заснет не само в Долни Лозен, но и в с. Върбовка, община Павликени, както и в с. Подкова, община Кирково, Кърджали. От тези записи е видно, че Хюсеин Хафъзов провежда предизборна агитация на език различен от българския в с. Подкова, а Лютви Местан провежда предизборна агитация на език различен от българския и в трите описани по-горе населени места.

В излъчения материал се твърди, че агитацията се провежда на турски език, като в субтитри е даден превод на български език.

Комисията е съставила актове за административни нарушения, които са изпратени на областните управители на област Велико Търново, Пловдив и Кърджали, на териториите, на които са извършени нарушенията, и губернаторите трябва да наложат съответните глоби.

Решението на ЦИК е взето по постъпили сигнали от граждани за предизборна агитация на турски език от представители на ДПС в изборите за народни представители на 5 октомври.

ЦИК установява извършено нарушение на 16 септември в село Върбовка, община Павликени от Лютви Местан. Има извършено нарушение от него на 23 септември в село Долни Воден, област Пловдив, както и на 29 септември в село Подкова, област Кърджали. В Подкова нарушение на изборния закон е извършил и Хюсеин Хафъзов.

Oще: агитация  дпс  лютви местан  турски език  хюсеин хафъзов  цик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 16.10.201416:29

По интересно ще стане, гато пукне първото шишане. Каква ще му е физиономията на Владимир Зидаров и хидроинженера, и охлювите зад тях.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани