Правителството се съобрази с волята на президента Георги Първанов и изтегля кандидата си за шеф на военното разузнаване | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ отстъпи пред Първанов за шеф на военната разведка

Webcafe.bg
17.11.2010, 10:13 (обновена 17.11.2010, 17:20)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Благодарение на разбирателството между премиера Борисов и президента Първанов, правителството изтегля кандидатурата си за шеф на военното разузнаване

Правителството отстъпи пред президента Георги Първанов и изтегля кандидата си за шеф на военното разузнаване - комодор Валентин Гагашев. Решението е първа точка в правителственото заседание днес.

От август насам президентът отказва да подпише указа за назначението на Гагашев, след като бившият шеф на военното разузнаване Пламен Студенков излезе в пенсия от 1 септември. В момента за временно изпълняващ на службата е назначен генерал Детелин Мажгуров.

Гагашев ще бъде предложен за заместник-командващ на Съвместното оперативно командване. Преди време Георги Първанов обяви, че Гагашев е по-подходящ именно за този пост. За целта правителството реши днес Гагашев да бъде произведен и в контраадмирал.

На този етап все още няма информация коя ще е компромисната кандидатура. Очаква се президентът Първанов и военният министър Аню Ангелов да обсъдят ситуацията по време на срещата на върха на НАТО в Лисабон в края на седмицата, където летят заедно.

В момента службата е без директор. В изявление наскоро Ангелов съобщи, че за зам.-директор на служба "Военна информация" ще бъде назначен вече цивилният Веселин Иванов, полковник от резерва, бивш военен аташе в Гърция. Това назначение не изисква съгласуване с президента. Иванов можел да стане и и.д. 

Аню Ангелов и Георги Първанов имат конфликти по отношение на кадрите не за първи път. През май  министърът отказа да повиши съветника на Първанов по военната сигурност Николай Николов. След това Първанов отхвърли две кандидатури на правителството за началник на военното разузнаване - ген. Динчо Карамунчев и комодор Валентин Гагашев.

Ангелов настоява службата да бъде поета от външен за системата човек, а Първанов - от вътрешен.

В един от последните си коментари по темата Ангелов заяви, че Първанов си е избрал човек за поста, но това не влиза в неговите конституционни правомощия. Става въпрос за Венцислав Истатков.

Аню Ангелов: Президентът иска човек, който да обслужва проекта му

Далечната цел на президента Георги Първанов да бъде назначен негов човек за директор на служба "Военна информация" (военното разузнаване) е да обслужва политическия му проект. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет. Той каза, че не е отстъпил от позицията си външен човек да оглави ключовата служба.

За разлика от него обаче държавният глава държи бъдещият началник на военната разведка да е вътрешен за службата човек.

"Не мога да държа три месеца един генерал заложник на нежеланието и бездействието на президенската институция", каза министър Ангелов по повод смяната на поста на Гагашев. Той обясни, че по закон един генерал може да стои без назначение не повече от 3 месеца.

До момента Първанов отхвърли гласно или негласно всички предложени от Аню Ангелов кандидатури за поста. По закон правителството предлага, а президентът издава указите за назначенията на шеф на "Военна информация", на Националната разузнавателна служба и на ДАНС, въпреки че последната е на подчинение на премиера.

"Виждам, че след 11 ноември (когато бе даден стартът на президентската формация АБВ - б. р.), изборът на конкретен човек от президентската институция, който да бъде назначен за директор на тази служба, има по-далечна цел. Щом се прави политически проект и за нуждите на този политически проект, след като президентът господин Първанов стане само господин Първанов, този човек, който той е избрал и предлага сега, аз да го предложа за назначаване, ще има в ръцете си информация, която може да я предава на човека, към който той е лоялен", каза министърът.

Защо е войната в крайна сметка

За какво в крайна сметка е конфликтът военен министър - президент?

Защото бъдещият началник на служба "Военна информация" ще трябва да я "подготви" за сливането й с Националната разузнавателна служба, за да се получи бъдещата разузнавателна общност. Законопроект за такава общност внесе наскоро Синята коалиция в парламента.

На фона на съкращаващата се армия, на финансовата и икономическа криза, подобно преструктуриране  няма как да "мине" без съкращения и обновяване на състава й, най-вече - на ръководния.

Ако начело на военното разузнаване остане "вътрешен" за системата човек, за какъвто кадър настоява държавният глава, той ще запази хората, върху които президентът Георги Първанов и подкрепящите го среди (в и извън БСП) имат влияние, както коментираха по-рано запознати със системите.

Това влияние ще се запази и в бъдещата структура за години наред. Но ако дойде "външен" човек, то той  - най-вероятно - ще се освободи точно от тези кадри и ще постави на важни позиции други, необходими другиму хора...

Oще: аню ангелов  валентин гагашев  военно разузнаване  георги първанов  герб  правителство  президент  шеф 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

1 Начко | 17.11.201021:07

Мухаха! Ама вие наистина ли (си) вярвате, че ГЕРБ са отстъпили пред Първанов?
Първо, не е ГЕРБ, защото не ГЕРБ ги решава тия неща, а някой си о.з. ген. Ангелов. Второ, човекът вярно отстъпи, но не точно пред (п)резидента. Ето какво четем из мрежата:
"След правителственото заседание военният министър Аню Ангелов категорично отрече да е отстъпил пред исканията на държавния глава Първанов.

Той обясни, че Гагашев е назначен на новата длъжност, защото е изтекъл максималният срок, в който един бивш военен може да изчаква своето преназначение."

Казано иначе, о.з. ген. Ангелов, като един истински уставен човек, е отстъпил пред правилата, установени в съответната институция, а не пред някакъв си (п)резидент. Ако се съгласи на предложената от (п)резидента "подводница" - да, това вече би било отстъпление. Но нещо не ми се вижда това да стане, а на вас?
Човекът просто играе по правилата и се старае да не прецаква комодор Гагашев, който се оказа заложник в една много мръсн(ишк)а игра - поредната, подхваната от (п)резидента.
   

оценка

+0 -0