Ислямски център в София – без втора джамия | webcafe.bg
newscafe

Ислямски център в София – без втора джамия

Webcafe.bg
26.09.2012, 14:19 (обновена 26.09.2012, 14:36)
Молитва

Снимка: © Getty Images

Мюфтийството все още иска втори храм в столицата

До края на тази година ще започне строителството на Висш ислямски институт в София, съобщи пред в."Преса" Главният архитект на столицата Петър Диков.

Той уточни пред изданието, че ще пусне визата за проектиране в момента, в който реституцията в квартал „Малинова долина" приключи. „Това трябва да се случи до края на годината", допълни Диков.

Главно мюфтийство притежава 20 декара в столичния квартал. „Върху тях ще построим университет, общежития и административна сграда", каза зам.-главният мюфтия Мурат Пингов. По думите му в обекта са предвидени библиотека и конферентни зали. Мюфтийството вече е набрало преподаватели - всички са български граждани, завършили теология, предимно в Турция.

Макар да се обсъжда и вариантът администрацията на Главно мюфтийство да се премести в новия център, арх. Диков е поставил условие на духовниците - в комплекса да не се строи втора софийска джамия. „Споразумяхме се под натиск", подчерта Пингов.

И друг зам. главен мюфтия - Ведат Ахмед, подкрепи тезата, че липсата на минаре ще попречи на обучението на студентите - бъдещи имами. Той допълни, че още не е уточнено дали ще се приемат всякакви националности, или само кандидат-висшисти от нашия регион.

За да пусне документите на мюфтийството, столичното кметство е поставило и друго условие - котата на застрояване в квартала да се снижи от 5 на 3 етажа.
„Получим ли визата, започваме да търсим финансиране", заяви Ведат Ахмед.

Идеята за ислямски център в "Малинова долина" не е нова. От години Главно мюфтийство твърди, че мюсюлманите в София са твърде много за единствената джамия в града - "Баня Баши". Тя не е в добро състояние, като по купола й се появиха пукнатини. Главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви през миналата година, че високоговорителите върху минарето на разположения в центъра на София храм може да бъдат отстранени, ако мюфтийството получи разрешение за строеж на втори храм.

Oще: джамия  малинова долина  петър диков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

8 Bobby_gBG | 01.10.201207:53

7 Радой Мянков | 01.10.201204:29
Честно казано се изумявам, как изобщо правите разлика между религиозната паплач от всякакво естество, включително православие, католицизъм, ислям, будизъм и всякакви такива пръкнали се от нищото и твърдящи нЕкви дивотии
---------------------------------
Правим бе - много е лесно.

Ако е мирен и само ти плямпа празни приказки за любоффф докато те отегчава до смърт - значи е православен.
Ако освен това е и фен на малки момченца - значи е католик.
Ако пък за него "Бог" са всъщност парите - значи е протестант.


И от другата страна - имаме ората дето ти режат главата задето не си съгласен с вярата им - там са ислямистите.
Всеки друг, особено православните, като им отрежеш вярата, и ги нахраниш че се занимават с глупости най-много да ти опяват как не разбираш, и че трябва да приемеш бог.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2012, 04:15

7 Радой Мянков | 01.10.201204:29

поклон В коя епоха живеете, бре душици "пререлигиозни" и "набожни". Честно казано се изумявам, как изобщо правите разлика между религиозната паплач от всякакво естество, включително православие, католицизъм, ислям, будизъм и всякакви такива пръкнали се от нищото и твърдящи нЕкви дивотии. С'я като ни напълнят главиците (ама стабилно така...) с изключително "важната" информация за този център, ще започне "целий премъдри български народ" само с това да се занимава. През тва време, обаче, ще ни го плъзнат поне няколко пъти на сухо без да се усетим, 'щото вдиш ли то това е най-големия проблем. луд!?!?! луд!?!?! луд!?!?! Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2012, 00:42

6 Яна Иванова | 01.10.201200:42

Не мога да повярвам - ще се строят общежития и нов институт за изповядващите ислям! Какво остава за християните и хората с други вероизповедания. Ами дайте да си направим за всяка религия отделен център, да се барикадираме и разделим и толкова. Докъде се стигна, че да се натрапва религиозната принадлежност и разделение във висшето образование!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

5 Архангел | 27.09.201214:41

Предлагам всички лекции, упражнения, практики и други подобни да се заснемат и оставят в архив
За всеки случай,да няма после "ама то не беше баш бая така, а онака"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

4 Bobby_gBG | 27.09.201210:03

2 Гризли | 26.09.201220:48

Така че това, че преподавателите ще са български, или че това висше училище ще е в София, изобщо не означава, че няма как да се прокарат чужди идеи. Точно обратното - още по-лесно ще е, понеже никой няма да се съмнява и да проверява...
---------------------------------
Еми ако позволим на държавата да не проверява... Защото няма как да стане да "няма никой да се съмнява". Всички се съмняват, и се надявам да проверяват, а ако не щат - да ги принудим да го правят.


Защото разчитането единствено и само на външно обучение освен масово фундаменталисти друго едва ли ще ни докара.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

3 Govedo13 | 26.09.201221:07

....Подобно на всички немюсулмански поданици на османската държава и българите понасят тежестите на установения за тях режим на религиозно -народностна дискриминация.
Немюсулманите, презрително назовавани „гяури”(неверници) нямат право да носят оръжие. Религиозните си обреди трябва да извършват в потулени подземни черквици. Гласовитият звън на черковната камбана се счита от мюсулманите като предизвикателство към тях, затова само приглушеният монотонен звън на дървеното клепало призовава в черква християните.....

Защо точно тия средновековни получовеци мюслитата искат да се набият в едно от най-хубавите места в София не ми е понятно. В България просто няма закони и гнусната им джамия ще вие в полите на Витоша какъв срам. Объркан
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 26.09.201220:48

Боби, нали в статията пише, че щели да почнат да търсят спонсори... И откъде смяташ, че ще дойдат тези спонсори? И ти знаеш, че пари от православната църква няма да дойдат... Значи пак арабските държави остават...
А нали помниш кой поръчва музиката?
Така че това, че преподавателите ще са български, или че това висше училище ще е в София, изобщо не означава, че няма как да се прокарат чужди идеи. Точно обратното - още по-лесно ще е, понеже никой няма да се съмнява и да проверява...

Малиновата долина да се готви за мургави хора с черни бради и чалми, и за забулени фигури... Както и за подходящото за целта озвучаване...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

1 Bobby_gBG | 26.09.201215:22

Никакви минарета, никакво допълнителни джамии, и никакви небългари като преподаватели.

Но като цяло - май наистина е по-добре да си има български ислямски център, който да подготвя ходжите и имамите спрямо българското нерадикално вероизповедание, отколкото да ходят да се учат при разни фанатизирани арабски преподаватели със законите на шариата.
   

оценка

+1 -1