Всеки пети пробва самолечение, 50 на сто търсят лекар при тежък здравословен проблем | webcafe.bg
newscafe

Всеки пети пробва самолечение при болест

Webcafe.bg
16.12.2011, 10:58 (обновена 16.12.2011, 11:09)
болница

Снимка: © БГНЕС

Едва 4.8% от българите имат доверие в здравната система

Всеки пети българин пробва самолечение, преди да се обърне към лекар, а 50 на сто го правят само при тежък здравословен проблем. Водим класацията по болно здравеопазване в Европа - 48% от хората казват, че здравеопазването ни е лошо, заяви доц. Лилия Димова - национален координатор на Международната програма за социални изследвания, провела проучване за отношенията лекари - пациенти в България, по БНР.

Едва 4.8% от българите имат доверие в здравната система. Повечето от хората, участвали в изследването, твърдят, че основните причини за тежките болести са бедността, нездравословният начин на живот и замърсената околна среда. 75% от анкетираните казват, че здравната ни система не работи добре. Според 82 на сто от запитаните здравеопазването ни има нужда не просто от реформи, а от кардинални промени. 

"Ние не сме най-болната нация в Европа, нито най-инвалидизираната. Изследванията ни показват, че 82% нямат проблеми да вършат ежедневните си дейности заради тежко заболяване или инвалидност. Средно за Европа процентът е по-нисък - 74%. Нещо повече - ние стоим по-добре от страни като Финландия, Словения, Холандия, Норвегия, Германия, Франция", обясни доц. Димова.

По думите й ниското доверие към лекарското съсловие води дотам, че половината българи се обръщат към лекар само при тежък здравословен проблем, като 20% от тях първо опитват самолечение. 

"Ако трябва да обобщя какво представлява събирателния образ на лекарското съсловие на базата на тези данни, се получават много интересни неща. Например, половината от хората твърдят, че нашите лекари са добри специалисти, но не всички, не и повечето дори; че нашите лекари са загрижени за пациентите си, но само някои; че нашите лекари зачитат достойнството на пациентите си, но отново само някои", казва Лилия Димова.

Въпреки ниското доверие в съсловието обаче, повечето хора смятат, че лекарите и медицинските сестри са ощетени в заплащането си.

Oще: бедност  българин  доверие  европа  здравеопазване  лекари  лечение  медицински сестри  пациенти  проблем  проучване  самолечение  хора 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 16.12.201113:08

На българската здравеубийствена система нямам и грам доверие!
Досега не ме е излекувала от абсолютно нищо, само години наред ме тъпчат с антибиотици без да решат каквото и да било от когато и да съм се разболял.

Пълна некадърност и неадекватност.
Естествено че ще се лекувам сам, като за настинка ми приписват 5 тона антибиотици за 100 лева.
Докато сам за 3-4 ми минава, с "бабешки" методи - чай, билки и потене.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 16.12.201111:39

В България,от 22 години,няма национална система за здравеопазване.Има само Здравна каса/?!/,което доказва,че от първото място на общественото внимание са изхвърлени пациентите и там са поставени парите.Държавата отговаря за строителството на магистрали,за които винаги има пари. Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани