Ако не свържат касовите си апарати с НАП до 3 седмици, те няма да могат да работят | webcafe.bg
newscafe

2000 аптеки заплашени от затваряне

Юлиана Бончева, Янина Здравкова , в. Сега
10.08.2011, 10:41 (обновена 10.08.2011, 10:49)
аптека, лекарства

Снимка: © БГНЕС

Аптеките имат по-малко от 3 седмици да свържат касовите си апарати с НАП

Близо 80% от всички търговци във фармацевтичния бранш вече са свързали касовите си апарати с компютърната система на НАП. Това стана ясно на среща в НАП с представители на бранша.

Около 2000 аптеки и дрогерии от цялата страна обаче имат малко по-малко от 3 седмици да изпълнят законовото изискване, за да избегнат затварянето им от инспекторите на НАП, предупредиха от приходната агенция.

С промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти бе въведен срок за изграждане на дистанционна връзка с данъчната администрация за търговците с лекарства и зърно. Търговците на дребно с лекарствени средства трябва да осигурят връзката до края на август, а търговците на зърно - до края на ноември 2011 г. Всички останали търговци трябва да свържат касовите си апарати с НАП до края на март 2012 г.

От НАП поясниха, че необходимите фискални системи са произведени, предлагат се в търговската мрежа, а сервизните фирми имат готовност да ги инсталират преди изтичането на крайния срок 31 август. От фармацевтичния бранш са категорични, че срокът ще бъде спазен, твърдят от приходната агенция.

По данни на анализаторската компания IMS Health аптеките у нас са малко под 4000, а според регистрите на агенцията по лекарствата дрогериите са около 1000. Единствено те са длъжни да свържат касовите си апарати с НАП до края на месеца. За търговците на едро с лекарства и производителите, които са общо около 300, това ще важи от 2012 г., но от НАП твърдят, че голяма част от тях вече са го направили.

"Възможно е аптеките и дрогериите, които не са свързали апаратите си с НАП, да са дори повече, тъй като данните на приходната агенция сочат, че общо в търговците на дребно с лекарства има около 8000 фискални устройства, тъй като често един обект има повече от едно устройство. Към момента обаче едва 2860 устройства са свързани с НАП", обясни пред "Сега" председателят на асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, който е бил на срещата.

www.segabg.com

Oще: агенция  аптеки  дрогерии  касови апарати  лекарства  нап  търговци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани