Мините на Ковачки осъдени да платят 423 000 лева | webcafe.bg
newscafe

Мините на Ковачки осъдени да платят 423 000 лева

Webcafe,bg
03.01.2012, 14:50 (обновена 03.01.2012, 15:10)
христо ковачки

Снимка: © Sofia Photo Agency

Мините на Ковачки дължат над 423 000 лева концесионни такси на държавата за близо година

Пернишкият окръжен съд осъди най-голямото въгледобивно предприятие в региона "Мини открит въгледобив" ЕАД на Христо Ковачки да плати на държавата 423 703,52 лв. концесионно възнаграждение, съобщи БТА.

Сумата е дължима за второто шестмесечие на 2009 г. и първото полугодие на 2010 г. на основание концесионен договор от 2003 г., заедно със законната лихва върху двете главници, считано от датата на предявяване на иска, съобщават от съда.

В края на януари миналата година Министерството на икономиката, енергетиката и туризма  предяви иск за 657 239 лв. към "Мини открит въгледобив" за забавено плащане на концесионно възнаграждение. Според договора между ведомството и пернишката мина, тя трябва да изплаща на всеки 6 месеца възнаграждение, равняващо се на процент от реализираните доходи на дружеството.

Пернишкият окръжен съд отхвърли иска за заплащане на концесионно възнаграждение за второто полугодие на 2009 г. за разликата до пълния предявен размер, както и претенциите за заплащане на лихва за забава като неоснователни и недоказани. Пернишката мина трябва да плати и направените разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Министерство заведе общо 6 дела миналата пролет срещу фирми, свързани с Ковачки. Три от тях бяха прекратени, след като длъжниците платиха концесионните си такси.
През декември Медиапул съобщи, че "Въгледобив Бобов дол" е погасил частично задължението си и е осъден на първа инстанция да плати 192 хил. лв.
Мина "Черно море - Бургас" на първа инстанция е осъдена да плати 571 хил. лв, плюс съдебните разноски по делото, но решението се обжалва от концесионера.

Преди две години Ковачки беше осъден от Софийския градски съд на 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок за укрити данъци, с които е ощетил хазната с 16.7 милиона лева.

Oще: концесия  мини  перник  съд  такси  христо ковачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани