Ректор окупира "ранобудни" в ЮЗУ | webcafe.bg
newscafe

Ректор окупира "ранобудни" в ЮЗУ

Webcafe.bg
24.12.2013, 10:29 (обновена 24.12.2013, 14:22)
студенти, протест

Снимка: © Sofia Photo Agency

Междувременно, студентите, окупирали ректората на Софийския университет планират да посрещнат Бъдни вечер там - заедно със семействата си.

Ректорът на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград Иван Мирчев блокира представители на "Ранобудните студенти", окупирали зала 501 във висшето учебно заведение. С негова заповед от днес до 13 януари 2014 година достъпът до сградата на ректората е забранен. Младежите могат да напускат сградата, но после не могат да влязат обратно.

Те твърдят, че достъпът на служители и студенти, които не участват в окупацията, не е ограничаван.

Според „Ранобудните", ректорът ги е заплашил с полиция и към 15:00 часа на 23 декември двама униформени са влезли в сградата на ректората на ЮЗУ. Студентите окачествяват това като грубо нарушение на Закона за висшето образование и осигурената от него академична автономия, макар в чл.22 т.2 от нормативния акт да се разбира, че влизането или оставането на органите на сигурността и обществения ред може да стане по заповед на академичното ръководство.

Част от окупиралите Софийския университет заминаха за Благоевград, за да подкрепят колегите си. „Повече от 3-4 часа стояхме пред входа. Не бяхме допуснати вътре от охраната. Там дойде и частна охрана, която да пази сградата от нас. Вътре в момента са останали двама души, тъй като другите, които преди това са излезли, не са били допуснати обратно вътре. Те решиха да останат, не желаят да напускат залата. Ние качихме храна вчера след доста дълги уговорки с хората от частната охрана - те я качиха до студентите", разказа пред bTV Ивайло Динев.

В момента в ЮЗУ са останали двама студенти, които отказват да напуснат окупираната зала. Техните колеги излязоха с отворено писмо до ректора. В него те призовават за отмяната на заповедта за ограничаване на достъпа.

„Наличието на окупация не зависи от Вас! Това е право и избор на студентите като различна форма на изразяване на своя протест (така, както е позволено в Конституцията на Република България). И ако Вие сте поредният самозабравил се администратор на държавна институция, ние сме тук, за да Ви припомним това. Университетът е много повече от място за четене на лекции и плащане на такси!", пишат „Ранобудните" и допълват, че полицейската и политическата репресия ще навлекат „вечен позор" на университетите, които пречат на студентите си да изразяват гражданска позиция.

В отвореното писмо се подчертава, че ако заповедта не бъде отменена, след 26 декември ще бъдат организирани протести срещу нея и ще бъде поискана оставката на ректора.

„Що не вземете да си намерите някоя друга новина (...) и да не ме занимавате с двама човека, които нямат значение на фона на 14 700 студенти. Никаква полиция няма. Правите на национални герои двама души", коментира пред Дневник Иван Мирчев. Той уточни, че всяка година има заповед на ректора, с която висшето училище се затваря между 23 декември и 12 януари. „Така пестим между 170 и 200 000 лв. от ток", посочи ректорът.

Oще: академична автономия  иван мирчев  окупация  полиция  ранобудните студенти  югозападен университет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани