КС отмени 12 месеца уседналост за изборите | webcafe.bg
newscafe

КС отмени 12 месеца уседналост за изборите

Webcafe.bg
06.05.2011, 10:34 (обновена 06.05.2011, 10:54)
вот, избори

Конституционният съд отмени електронното гласуване и исканата уседналост от 12 месеца се запазва на досегашните 10

Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

Конституционният съд се произнася, след като бе сезиран по казуса от депутати от БСП и ДПС.

Отпада и условието за 12 месеца уседналост за всеки жител на държава-членка на ЕС, който не е български гражданин, за да избира общински съветници и кметове.

Обявено е за противоконституционно и изискването кандидатите за евродепутати да са живели най-малко през последните две години в България или в друга държава-членка на ЕС.

Отпада и текстът за експерименталното електронно гласуване, което се предвиждаше за първи път на предстоящите избори през есента.

Фидосова посочи, че е изненадана от решението на съда да обяви за противоконституционен текста за експерименталното електронно гласуване. Искахме за пръв път да направим този експеримент, за да наложим електронното гласуване постепенно, заяви тя.

Сред противоконституционните текстове според КС са и тези, които предвиждат намаляване на броя на общинските съветници, както и това, че общински съветник, напуснал или изключен от група, става независим общински съветник и не може да бъде приет за член на друга група.

10-месечната уседналост за изборите през тази година остава, защото не е атакувана пред Конституционния съд, обясни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.

Депутатите приеха и промени в Закона за гражданската регистрация, според които хората, променили настоящия си адрес в периода от 1 септември 2010 г. до 31 януари 2011 г. трябва да представят в общинската администрация по новия си адрес изискващите се документи за адресна регистрация.

Представянето на документите трябва да стане в двумесечен срок от влизане на измененията в закона в сила. Ако това задължение не бъде изпълнено, общинската администрация по новия настоящ адрес ще изпрати в 7-дневен срок информация до ГРАО за автоматизирано заличаване на настоящия адрес в регистър.

Така за настоящ адрес на тези хора ще се смята адресът, който са имали преди 1 септември 2010 г.

По закон за извършване на адресна регистрация са необходими документ за собственост, договор за ползване на имота за жилищни нужди.

Oще: електронно гласуване  избори  кс  решение  уседналост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

1 Margarita Krasteva | 07.05.201108:49

Не знам, но отменят строителствот на "Набуко" с една година.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани