Руски мафиот опипва почвата в скандала с помилванията | webcafe.bg
newscafe

Руски мафиот опипва почвата в скандала с помилванията

Webcafe.bg
31.01.2012, 10:27 (обновена 31.01.2012, 11:31)
президент

Снимка: © president.bg

Президентът Росен Плевнелиев не смята, че е чак такъв голям скандалът с помилванията. Чака се решението на ВАС по жалба там

Докато от президентството се опитват да замажат скандала с липсващия указ за втория мандат на Ангел Марин, от него опитват да се възползват други хора. Например такива като издирвания от Интерпол руснак Константин Циганов, комуто е отнето българско гражданство.

По време на двата си мандата вицепрезидентът Ангел Марин е помилвал 533 престъпника и е подписал около 14 000 указа за българско гражданство.

Именно липсата на указ за правомощията през втория му мандат - 2002-2012 г., е основен аргумент на адвоката на издирвания Циганов. Оказва се, че още през 2010 г. защитникът му Пламен Макавеев е установил, че бившият вицепрезидент Ангел Марин не разполага с указ да помилва и да дава българско гражданство на чужденци. Новината беше съобщена в късната емисия на БНТ снощи, където излъчиха и кратко интервю с Макавеев.

Циганов е бос на руската престъпна групировка "Уралмаш" и е издирван от руските власти от 2003 г., а от Интерпол от 2006 г., като българските сружби са били информирани и за двете издирвания. През 2001 г. Циганов получава българско гражданство от тогавашния вицепрезидент Тодор Кавалджиев. Тогавашният зам.-шеф на Националната служба за сигурност и настоящ зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков е служителят от контраразузнаването, който дава разрешение за това.

Преди време в. "Галерия" съобщи, че Борисов е играл футболен мач с руския топ мафиот Константин Циганов, докато Интерпол е издирвал боса. Изданието помести и снимки от футболната среща между Циганов и Борисов. Мачът се е състоял на 27 август 2008 г., когато настоящият премиер беше кмет на София

Пред БНТ Пламен Макавеев, адвокат на Константин Циганов, казва: "От 2010 г. го приказвам - това е мина, която в един момент ще гръмне".

Пламен Макавеев е адвокат на Константин Циганов, сочен за топ мафиот на Русия. След издирване на Интерпол, Циганов е експулсиран от България. През 2010-а му е отнет българският паспорт. Това е и поводът защитникът му да започне да се рови в актовете на Ангел Марин и да установи, че нещо не е наред.

Макавеев заявява, че многократно е искал срещи, но нито президентът, нито вицепрезидентът, нито някой от съветниците се е отзовал.

Запитан от БНТ какво обяснение са му дали за отказа, той казва: "Че аз не разбирам от право. Има продължаване на мандат в правото. След като един екип спечелва нов мандат, той си продължава и никаква нужда няма да се преповтарят някакви действия...

И тогава ми направи впечатление. Виждате този указ, с който му е дадено българското гражданство е номер 27 от 12 март 2001 г. Указът, с който му отменят гражданството, пак е номер 27 и пак е от 12 март. От 5 до 10 000 указа се издават от президентството на година и да съвпадне номер, човек и дата е абсолютно невъзможно".

Макавеев е единственият адвокат, завел дело с мотива, че Ангел Марин няма право да помилва и да дава българско гражданство. Все още се чака решението на Върховния административен съд. Ако Макавеев спечели, клиентът му Циганов ще върне българското си гражданство.

Президентът Росен Плевнелиев прикани вчера журналистите да се изчака решението на компетентния съд, тъй като "дотогава всякакви коментари и тези са излишни". Журналистите го попитаха дали ще се обърне към Конституционния съд по казуса с липсващия указ.

Както стана ясно, Плевнелиев се опита да омаловажи случая.

Ако все пак се наложи тезата на по-малката част от юристите, които считат, че е трябвало да се преиздаде нов указ, тогава ще мислим тепърва какво ще правим в президентската институция, каза вчера той.

Информацията, с която разполагаме, гарантира, че президентът Георги Първанов, вицепрезидентът Марин, както и техните юридически съветници и екипи са били категорични, че не е имало нужда от издаване на нов указ, добави Плевнелиев.

По думите му помилванията и опрощаванията не са инициирани от президентската институция, а от Министерството на правосъдието и процедурите са спазени. "Това не са еднолични решения и актове на вицепрезидента Марин. Има много компетентни институции, има Министерство на правосъдието, което е било наясно с всеки от казусите", добави той.

Наскоро обаче самото министерство официално заяви, че решенията за опрощаванията са си решения на президентството.

"За мен е преекспониране на тази ситуация поради юридическия спор дали е трябвало, или не е трябвало да има нов указ", каза още президентът. Това не е толкова голяма драма, за колкото се представя, смята той.

Oще: ангел марин  вас  вицепрезидент  гражданство  костадин циганов  помилвания  президент  росен плевнелиев  съд  указ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.12.2011, 15:29

3 pepi_pie_capi | 01.02.201209:05

Чудесно - мафиот номер 1 в Русия играел мач с нашия бивш кмет...ами сега като е премиер с кого ли играе мачове?!!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 31.01.201219:01

"Президентът Георги Първанов не е полагал клетва втори път. И всякакви други работи, които са свързани с встъпването в длъжност втори път не ги е правил. Мисля, че юридически може да се спори и да се защитава всяка една то двете тези, но ми се струва, че е коректно да се приеме, че втори указ, при тази конституционна практика, не е необходим”, заяви Татяна Дончева."

Сега я фтасахме!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 31.01.201212:25

“По думите му помилванията и опрощаванията не са инициирани от президентската институция, а от Министерството на правосъдието и процедурите са спазени. "Това не са еднолични решения и актове на вицепрезидента Марин. Има много компетентни институции, има Министерство на правосъдието, което е било наясно с всеки от казусите", добави той.”

Сега, ако е мъж, а не мачо, Бойко Борисов ще се извини на А Марин и на крака ще му занесе ордена.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани